Τράπεζες: Νέο κύμα ρευστότητας στις επιχειρήσεις

Τράπεζες: Νέο κύμα ρευστότητας στις επιχειρήσεις
Ταμείο Eurokinissi

Το ποσοστό εκταμίευσης των πόρων του Ταμείου Εγγυοδοσίας προς τις Τράπεζες έχει ανέλθει στο 65% και πλέον ενεργοποιείται άμεσα το νέο ΤΕΠΙΧ ΙΙ και η δεύτερη φάση του προγράμματος εγγυοδοσίας.

Με ικανοποιητικούς ρυθμούς συνεχίζεται η διάθεση πόρων από το Ταμείο Εγγυοδοσίας προς τις τράπεζες προκειμένου οι τελευταίες να χορηγούν δάνεια – κεφάλαια κίνησης προς τις επιχειρήσεις με την εγγύηση του Δημοσίου.

Το ποσοστό εκταμίευσης των πόρων του Ταμείου Εγγυοδοσίας προς τις Τράπεζες έχει ανέλθει στο 65% και πλέον ετοιμάζεται με ταχείς ρυθμούς η ενεργοποίηση του νέου ΤΕΠΙΧ ΙΙ και η δεύτερη φάση του προγράμματος εγγυοδοσίας.

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε μια ακόμη σύσκεψη προχθές υπό την ηγεσία του υπουργού Οικονομικών Χρ. Στάίκούρα και του υπουργού Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη με την επικεφαλής της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Αθ. Χατζηπέτρου και τους CEOs των τραπεζών.

Κατά την διάρκεια της σύσκεψης εξετάστηκε η πορεία των εκταμιεύσεων από τις τράπεζες και τέθηκε επί τάπητος η επόμενη φάση των χρηματοδοτικών προγραμμάτων της κυβέρνησης για τη στήριξη των επιχειρήσεων.

Όπως αναλύει στο news247.gr υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος «το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου είναι καθοριστικής σημασίας για την προσπάθεια στήριξης των επιχειρήσεων και της οικονομίας από τις συνέπειες της πανδημίας, ιδιαίτερα μετά από μια καλοκαιρινή περίοδο όπου τα έσοδα από τον Τουρισμό ήταν τελικά δραματικά μειωμένα. Και αυτό καθώς την πρώτη εβδομάδα η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα θα τρέξει το «νέο ΤΕΠΙΧ ΙΙ» ενώ μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου αναμένεται η δεύτερη φάση του προγράμματος εγγυοδοσίας».

603 εκατ. επιπλέον στο νέο ΤΕΠΙΧ ΙΙ

Σε ότι αφορά στο «νέο ΤΕΠΙΧ ΙΙ» πρόκειται για επέκταση του υφιστάμενο προγράμματος κατά 603 επιπλέον εκατ. ευρώ που ενέκρινε το Υπουργείο Ανάπτυξης προκειμένου να καλυφθεί η υπερβάλλουσα ζήτηση που είχε εκδηλωθεί. Έτσι ο συνολικός προϋπολογισμός του ΤΕΠΙΧ ΙΙ από 400 εκατ. ευρώ που ήταν ο αρχικός προϋπολογισμός θα ανέλθει πλέον στο 1,003 δισ. ευρώ.

Η επέκταση του προγράμματος φέρνει όμως και αλλαγές στους όρους συμμετοχής Τραπεζών και Δημοσίου με σημαντικά μεγαλύτερη συμμετοχή από πλευράς του πιστωτικού συστήματος προκειμένου να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση ρευστότητας από πλευράς των επιχειρήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι κατά το πρώτο μέρος του προγράμματος η συμμετοχή Τραπεζών – Δημοσίου ήταν σε αναλογία 60% – 40%, ενώ στην επέκταση οι τράπεζες θα συμμετέχουν συνεισφέροντας το 95% και η Αναπτυξιακή Τράπεζα θα καλύψει το υπόλοιπο 5% για την επιδότηση των τόκων δύο ετών των δανείων που θα δοθούν.

Σε ΜμΕ το 80% του προγράμματος εγγυοδοσίας

Σε ότι αφορά στη δεύτερη φάση του Ταμείου Εγγυοδοσίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, το οποίο θα χορηγήσει επιπλέον εγγυήσεις 1 δισ. ευρώ με συνολική μόχλευση ρευστότητας 3,5 δις. ευρώ, θα εστιάσει κυρίως στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις.

Στην πρώτη φάση του προγράμματος τα ποσά εγγυήσεων που δόθηκαν στις τράπεζες αναλογούσαν σε δάνεια 1,040 δις. ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς, 818 εκατ. ευρώ για την Εθνική Τράπεζα, 796 εκατ. ευρώ για την Alpha Bank και 769 εκατ. ευρώ για τη Eurobank.

Στην πρώτη φάση, το ποσό των εγγυήσεων του 1 δις. ευρώ είχε μοιραστεί εξίσου σε μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ στη δεύτερη φάση του προγράμματος που αναμένεται μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, η αναλογία θα είναι 80% υπέρ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι με το εγγυοδοτικό πρόγραμμα της Αναπτυξιακής Τράπεζας, οι επιχειρήσεις μπορούν να λαμβάνουν από τις τράπεζες δάνειο για κεφάλαιο κίνησης. Το ποσοστό εγγύησης για κάθε δάνειο επιλέξιμης επιχείρησης ανέρχεται σε 80%. Η εγγύηση αφορά νέα δάνεια (όχι αναχρηματοδότηση υφιστάμενων) που θα χορηγηθούν έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020, με διάρκεια έως 5 έτη. Θα καλύπτει το κάθε δάνειο καθ’ όλη τη διάρκειά του, μέχρι την πλήρη και ολοσχερή εξόφληση κάθε οφειλής.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα