Τράπεζες: Ως τις 31 Μαρτίου επεκτείνονται τα moratoria στα δάνεια

Τράπεζες: Ως τις 31 Μαρτίου επεκτείνονται τα moratoria στα δάνεια
Άνδρας που φοράει μάσκα έξω από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα AP

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας αναγκάζει την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή να δώσει πίστωση χρόνου έως τις 31 Μαρτίου στις αναστολές πληρωμών δόσεων. Θέτει ως όρο, τα δάνεια που θα ενταχθούν, να μην τελούν σε αναστολή πάνω από εννέα μήνες.

Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) αποφάσισε να παρατείνει μέχρι 31 Μαρτίου το δικαίωμα των τραπεζών της Γηραιάς Ηπείρου να θέτουν σε αναστολή την καταβολή δόσεων δανείων.

Η αρχή σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι ο ρόλος των τραπεζών είναι να εξασφαλίσουν τη συνέχιση της ροής χρήματος προς τους πελάτες και ότι αυτή η απόφαση αναγνωρίζει τις «εξαιρετικές» συνθήκες που δημιουργεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Ωστόσο η απόφαση της EBA συνοδεύεται και με την υιοθέτηση περιορισμών που έχουν στόχο να εξασφαλίσουν ότι τα moratoria θα περιοριστούν στο να καλύψουν το κενό ρευστότητας των δανεισμένων που προκάλεσε η επιστροφή των lockdown.

Έτσι μπορούν να επωφεληθούν μόνο δάνεια που έχουν τεθεί σε αναστολή πληρωμής δόσης για λιγότερο από εννέα μήνες στο σύνολο, περιλαμβανομένων προηγούμενων ανάλογων ρυθμίσεων.

Οι τράπεζες καλούνται να υποβάλουν στις εποπτικές αρχές στοιχεία για τα σχέδια για τον υπολογισμό ότι τα ανοίγματα που υπόκεινται σε αναστολή πληρωμών δεν θα γίνουν «μη πιθανό να εξοφληθούν». Όπως, δε, σημειώνει, αυτό θα επιτρέψει στις εποπτικές αρχές να αναλάβουν τις ανάλογες δράσεις.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα