Τράπεζες: Παραδίδουν στον SSM τη λίστα με βιώσιμους και μη δανειολήπτες

Τράπεζες: Παραδίδουν στον SSM τη λίστα με βιώσιμους και μη δανειολήπτες
Κόσμος έξω από τράπεζα Eurokinissi

Ο SSM ζήτησε μέχρι τις 31 Ιανουαρίου από τις τράπεζες στοιχεία για το πώς θα χειριστούν τις αναστολές πληρωμών δανείων μετά τη λήξη τους. Η υποβολή στοιχείων θα πρέπει να τεκμηριώνει τους λόγους μειωμένης δόσης.

Υπερωρίες δουλεύουν τις τελευταίες ημέρες στα επιτελεία των συστιμικών τραπεζών καθώς στο τέλος του μήνα λήγει η προθεσμία που έχουν λάβει από τον SSM προκειμένου να τον ενημερώσουν αναλυτικά για τον πιστωτικό κίνδυνο που ελλοχεύουν τα δάνεια που έχουν «παγώσει» λόγω της πανδημίας.

Με επιστολή που έστειλε στους Διευθύνοντες Σύμβούλους των συστιμικών τραπεζών στις αρχές του περασμένου Δεκέμβρη ο Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Αντρέα Ένρια ζήτησε την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση των πιστωτικών κινδύνων από την πανδημική κρίση. Πιο απλά επικεφαλής του SSM ζήτησε από τις τράπεζες να διαχωρίσουν τους πελάτες τους σε βιώσιμους και μη και κατ’ επέκταση να υιοθετήσουν και την ανάλογη πολιτική νέων προβλέψεων. Μάλιστα ζήτησε από τις διοικήσεις των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων αναφορά, μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2021, για το πώς κινούνται ώστε να επιτύχουν τη λελογισμένη αύξηση των νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Παράλληλα ο SSM ζήτησε από τις τράπεζες να του υποβάλουν στις 31 Ιανουαρίου, στοιχεία για το πώς θα χειριστούν τις αναστολές πληρωμών δανείων μετά τη λήξη τους. Μάλιστα η υποβολή στοιχείων θα πρέπει να συνοδεύεται από τεκμηρίωση για το ότι τα προγράμματα μειωμένης δόσης που θα δώσει η κάθε τράπεζα στους πελάτες της μετά τη λήξη των μορατόριουμ, ανταποκρίνονται σε πραγματικές και προσωρινού χαρακτήρα δυσκολίες καταβολής ολόκληρης της μηνιαίας δόσης του δανείου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο επόπτης θα πραγματοποιεί του επόμενους μήνες επιτόπιους ελέγχους για να επιβεβαιώσει την ύπαρξη των παραπάνω αποδείξεων.

Εντοπισμός βιώσιμων και μη βιώσιμων οφειλετών

Ο Επόπτης με την επιστολή του προς τις τράπεζες ζήτησε την αξιολόγηση, αποτύπωση – κατηγοριοποίηση και επαρκή μέτρηση (και κάλυψη από προβλέψεις) του πιστωτικού κινδύνου, στοιχεία που θα χρησιμεύσουν για την έγκαιρη παροχή των κατάλληλων ρυθμίσεων σε δάνεια οφειλετών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες αποπληρωμής και θα βοηθήσει τις τράπεζες στο να συγκρατήσουν τη συσσώρευση νέων κόκκινων δανείων.

Οι τράπεζες από την πλευρά τους θα πρέπει να χρησιμοποιούν καλά δομημένες και ορθές διαδικασίες αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας των δανειοληπτών, ώστε να μπορούν να διαφοροποιούνται, εγκαίρως, αποτελεσματικά και κατά περίπτωση, οι βιώσιμοι από τους μη βιώσιμους οφειλέτες. Και αυτή η διαδικασία, θα πρέπει να λαμβάνει επίσης υπόψιν ότι τα μέτρα στήριξης που παρέχονται για τη στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών, έχουν προσωρινό χαρακτήρα.

Οι πέντε εντολές του SSM

O SSM, με την επιστολή προς τους CEOs των τραπεζών, έδωσε πέντε «εντολές» στις τράπεζες:

  • Να διασφαλίσουν ότι έχουν βελτιώσει τις διαδικασίες τους, έτσι ώστε όλες οι τροποποιήσεις δανειακών συμβάσεων που παρέχουν διευκολύνσεις σε δανειολήπτες, να ταξινομούνται ως ρυθμισμένα δάνεια στα συστήματά τους.
  • Να διενεργούν τακτική αξιολόγηση της αδυναμίας των δανειοληπτών να πληρώνουν, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που βρίσκονται σε γενική αναστολή πληρωμών (μορατόριουμ),χρησιμοποιώντας όλες τις σχετικές και διαθέσιμες πληροφορίες.
  • Στο σκέλος της προληπτικής εποπτείας, να εντοπίζουν και να καταγράφουν οποιαδήποτε σημαντική αύξηση του πιστωτικού κινδύνου σε πρώιμο στάδιο.
  • Να κάνουν σωστή εκτίμηση για τη χρήση των προβλέψεών τους, με παραδοχές κατάλληλες για το τρέχον περιβάλλον, ακολουθώντας τα βασικά σενάρια που προβλέπει η εφαρμογή του λογιστικού προτύπου IFRS9, κάνοντας αμερόληπτη χρήση των προβλέψεων της ΕΚΤ και ενσωματώνοντας αξιόπιστες μακροοικονομικές προβλέψεις για συγκεκριμένα έτη.
  • Να ασκείται επαρκής εποπτεία από τα όργανα της διοίκησης στα κρίσιμα στοιχεία της διαχείρισης πιστωτικού κινδύνου.

Η ΕΚΤ αναμένει, τέλος, από τις συστημικές τράπεζες να προβλέψουν τον πιθανότερο αντίκτυπο της πανδημικής κρίσης στην κατηγοριοποίηση των δανείων τους (ομαλά εξυπηρετούμενα, αβέβαιης πληρωμής, μη εξυπηρετούμενα), στο ύψος των προβλέψεων για την κάλυψη επισφαλειών και στο ύψος των κεφαλαίων τους.

Πάντως οι διοικήσεις των τραπεζών έχουν αποφασίσει μέσω των νέων προγραμμάτων διευκολύνσεων step up που παρέχουν στους δανειολήπτες και τα οποία προβλέπουν την πληρωμή από όσους αποδεδειγμένα πλήττονται από την κρίση μειωμένης δόσης κατά 50% για διάστημα έως και 12 μήνες, να κρατήσουν τα νέα κόκκινα δάνεια στα επίπεδα των 5 δισ. ευρώ.

Το νέο μέτρο της μισής δόσης δεν θα ισχύσει οριζόντια για όλους τους δανειολήπτες (φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις), αλλά αποκλειστικά για όσους αποδεδειγμένα επλήγησαν από την υγειονομική κρίση.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα