Τράπεζες: Ποιες αλλαγές φέρνει ο νέος νόμος για το ΤΧΣ

Τράπεζες: Ποιες αλλαγές φέρνει ο νέος νόμος για το ΤΧΣ
Η Τράπεζα της Ελλάδος Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Την παραδοχή ότι η αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις τράπεζες θα είναι ζημιογόνα αλλά και την επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού για την τριετή παράταση ζωής του, προβλέπει, μεταξύ άλλων ο νέος νόμος για το ΤΧΣ. Χωρίς bonus οι τραπεζίτες και φέτος.

Την επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού με περισσότερα από 6,5 εκατ. ευρώ από την παράταση ζωής του ΤΧΣ για μια επιπλέον τριετία, την κατάργηση του δικαιώματος βέτο του Ταμείου σε θέματα πολιτικής αποδοχών, την ζημιογόνα αποεπένδυση από τις ελληνικές τράπεζες, αλλά και την κατάργηση της παρέμβασης του ΤΧΣ σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης των τραπεζών, προβλέπει, μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε προς ψήφιση χθες στη Βουλή.

Με το νομοσχέδιο για τον νέο νόμο του ΤΧΣ που ξεκίνησε να συζητείται χθες στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής προβλέπεται ότι η παράταση ζωής του Ταμείου για μια επιπλέον τριετία θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό με το ποσό των 6,6 εκατ. ευρώ (2,2 εκατ. ευρώ ετησίως το 2023, 2024 και 2025), Στα κόστη της αποεπένδυσης θα προστεθούν οι εκάστοτε αμοιβές των συμβούλων στρατηγικής αποεπένδυσης και των συμβούλων διάθεσης, οι οποίοι πρέπει να είναι διαφορετικοί στην κάθε απόπειρα εξόδου του ΤΧΣ από τραπεζική του συμμετοχή.

Τα παραπάνω κόστη θα αναληφθούν από τους Έλληνες φορολογούμενους με την προσδοκία το ΤΧΣ να ανακτήσει το μεγαλύτερο δυνατό μέρος από τις ζημίες που έχει σωρεύσει τα προηγούμενα χρόνια από την επένδυσή του στις ελληνικές τράπεζες, αλλά και με την βεβαιότητα ότι η αποεπένδυση θα είναι ζημιογόνα, επιβαρύνοντας αντίστοιχα το δημόσιο χρέος.

Συγκεκριμένα στις διατάξεις του νομοσχεδίου περιλαμβάνεται η πρόβλεψη ότι για όλους τους τύπους επενδύσεων η τιμή κτήσης και η τιμή διάθεσης μπορούν να είναι χαμηλότερες από τις πιο πρόσφατες τιμές κτήσης των μετοχών από το Ταμείο ή της τρέχουσας τιμής αγοράς, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το ΤΧΣ μπορεί να βγει ζημιωμένο από τις νέες συναλλαγές που θα πραγματοποιήσει στις συστημικές τράπεζες.

Βέτο στα μπόνους των τραπεζιτών

Σε ό,τι αφορά τα θέματα αποδοχών των τραπεζών, το δικαίωμα του βέτο που έχει το ΤΧΣ επεκτείνεται και για την οικονομική χρήση του 2022. Η πρόβλεψη αυτή έγινε έπειτα από κυβερνητική απόφαση και μετά την αποκάλυψη του οικονομικού συμβούλου του πρωθυπουργού, Αλέξη Πατέλη, ότι ορισμένες τράπεζες επιχείρησαν να εγκρίνουν αναδρομικά την παροχή bonus στα μέλη των διοικητικών συμβουλίων. Με βάση τη διάταξη του νομοσχεδίου, «για όσο διάστημα ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων προς το σύνολο των δανείων υπερβαίνει το 10%, ή για τις οικονομικές χρήσεις αναφοράς μέχρι και του 2022, οι σταθερές αποδοχές του προέδρου, του διευθύνοντος συμβούλου και των λοιπών μελών του διοικητικού συμβουλίου, καθώς και όσων έχουν τη θέση ή εκτελούν καθήκοντα γενικού διευθυντή, καθώς και των αναπληρωτών τους, δεν μπορούν να υπερβαίνουν το σύνολο των αντίστοιχων αποδοχών του διοικητή της ΤτΕ».

Επίσης το νομοσχέδιο προβλέπει ότι «οι πάσης φύσεως μεταβλητές απολαβές (bonus) των ιδίων προσώπων καταργούνται έως την ολοκλήρωση του σχεδίου αναδιάρθρωσης που έχει υποβληθεί στην Ε.Ε., στο πλαίσιο της διαδικασίας έγκρισης του προγράμματος κεφαλαιακής ενίσχυσης ή για όσο διάστημα ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων υπερβαίνει το 10%, ή για τις οικονομικές χρήσεις αναφοράς μέχρι και του 2022».

Κατάργηση παρεμβάσεων σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης

Μια ακόμη ουσιαστική αλλαγή στον νέο νόμο που διέπει τη λειτουργία του ταμείου και τη σχέση του με τις τράπεζες στις οποίες διατηρεί ποσοστό είναι τα θέματα της εταιρικής διακυβέρνησης, για τα οποία η παρέμβαση του ΤΧΣ καταργείται.

Ειδικότερα, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι καταργείται η αξιολόγηση του πλαισίου εταιρικής διακυβέρνησης των τραπεζών με τις οποίες το ταμείο έχει υπογράψει συμφωνία πλαισίου συνεργασίας. Η αξιολόγηση αφορούσε το μέγεθος, τη δομή και την κατανομή των αρμοδιοτήτων του Δ.Σ. καθώς και των επιτροπών του.

Επίσης ο νέος νόμος καταργεί μεταξύ άλλων το δικαίωμα του εκπροσώπου του ΤΧΣ στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών να ζητούν τη σύγκληση της γενικής συνέλευσης των μετόχων και το δικαίωμα να εγκρίνει τον οικονομικό διευθυντή.

Τέλος ο νέος νόμος για το ΤΧΣ απλοποιεί επίσης τα κριτήρια βάσει των οποίων επιλέγονται τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών.

Χ. Σταϊκούρας: Επιδίωξή μας ένα υγιές, σταθερό, ισχυρό και εύρωστο τραπεζικό σύστημα

Τη στήριξη της μετάβασης των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων σε καθεστώς κοινών εποπτευόμενων οντοτήτων και τη διασφάλιση ίσων όρων ανταγωνισμού με άλλα ευρωπαϊκά πιστωτικά ιδρύματα, προσδιόρισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ως βασικούς στόχους του νομοσχεδίου «Αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας», που συζητείται από σήμερα στην κοινοβουλευτική επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων.

«Αναφερόμενος στη σημερινή κατάσταση του τραπεζικού συστήματος ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε τα κόκκινα δάνεια, ως ποσοστό των δανείων, στο 43,5% και τα παρέδωσε στο 43,6%. Σήμερα, τα κόκκινα δάνεια είναι στο 12,1%. «Ο όγκος των κόκκινων δανείων είναι στα 17,7 δισεκατομμύρια ευρώ όταν τα είχαμε παραλάβει στα 75,3 δισεκατομμύρια ευρώ», είπε κ. Σταϊκούρας.

Σε σχέση με τα bonus των τραπεζικών στελεχών, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η προτεινόμενη ρύθμιση, αναφορικά με τη χορήγηση μεταβλητών αποδοχών στα ανώτατα ΔΣ των πιστωτικών ιδρυμάτων, τα οποία έχουν λάβει κεφαλαιακή ενίσχυση από το ΤΧΣ, προβλέπει ότι δεν μπορούν να χορηγηθούν bonus για όσο διάστημα εξελίσσεται σχέδιο αναδιάρθρωσης του πιστωτικού ιδρύματος και μέχρι ολοκληρώσεως αυτού. Επίσης, δεν μπορούν να χορηγηθούν bonus, για όσο διάστημα ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι άνω του 10%, προς το σύνολο των δανείων. Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι η διάταξη είναι απολύτως αποδεκτή από την ΕΚΤ, υπογράμμισε ότι η χορήγηση μεταβλητών αποδοχών είναι απόλυτα συνδεδεμένη με την πρόοδο και την αξία της τράπεζας, ρυθμίζεται αυστηρά από την ευρωπαϊκή τραπεζική νομοθεσία, η οποία εφαρμόζεται και στις άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες και ενσωματώθηκε στην Ελλάδα με το νόμο 4261/2014 που δεν τον άλλαξε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα