Τράπεζες: Πολλαπλά οφέλη από την άνθηση της αγοράς ακινήτων

Τράπεζες: Πολλαπλά οφέλη από την άνθηση της αγοράς ακινήτων
Ακίνητα στο Αιγάλεω. intime

Εκτός από τα αυξημένα δανειακά χαρτοφυλάκια και φυσικά τα έσοδα, η συνεχιζόμενη άνθηση της κτηματαγοράς επηρεάζει θετικά τις ρυθμίσεις στεγαστικών δανείων, αυξάνει τα έσοδα από μισθώματα, μειώνει τις προβλέψεις.

Έναν ισχυρό σύμμαχο, ικανό να βελτιώσει ουσιαστικά, τους τραπεζικούς ισολογισμούς και να απελευθερώσει σημαντική ρευστότητα προς την πραγματική οικονομία, φαίνεται πως βρίσκουν οι συστημικές τράπεζες, στην έκρηξη που καταγράφει η εγχώρια αγορά ακινήτων.

Όπως εξηγούν στο NEWS 24/7 «η συνεχιζόμενη άνθηση της αγοράς ακινήτων που βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία χρόνια, επιφέρει σημαντικά οφέλη για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς καταγράφεται σημαντική αύξηση των χρηματοδοτήσεων τόσο για εμπορικά όσο και οικιστικά ακίνητα, ενισχύοντας τα δανειακά χαρτοφυλάκια και φυσικά τα έσοδά τους. Η αγορά στεγαστικών δανείων αναπτύσσεται με ετήσιους ρυθμούς 30-40%, με αποτέλεσμα φέτος οι συνολικές εκταμιεύσεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες να υπολογίζονται σε 800 εκατ. ευρώ και το 2022 σε περίπου 1,3 δις. ευρώ.

Τα οφέλη όμως για τις τράπεζες, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, είναι πολύ περισσότερα από την άνθηση της αγοράς ακινήτων όπως π.χ. αύξηση αξίας ενεχύρων, υψηλότερες ανακτήσεις από πωλήσεις μέσω πλειστηριασμών, αυξημένα έσοδα από μισθώματα, αύξηση αποτιμήσεων επενδυτικών χαρτοφυλακίων ακινήτων, ακόμα και «απελευθέρωση» προβλέψεων που είχαν διενεργηθεί στο παρελθόν όταν οι τιμές ακινήτων ήταν χαμηλότερες.

Αξιοσημείωτη είναι και μια έμμεση θετική επίδραση για τις τράπεζες και ευρύτερα για την οικονομία, καθώς η άνοδος της αγοράς ακινήτων οδηγεί σε σημαντική αύξηση των κεφαλαιακών ροών από ενοίκια, τα οποία εταιρίες οι εταιρείες real estate διοχετεύουν σε άλλες επενδύσεις.

Η αγορά ακινήτων, μετά τα πέτρινα χρόνια της δεκαετίας του 2010 με τις τιμές να καταρρέουν εξαιτίας της ακραίας αβεβαιότητας, βρίσκεται από τα τέλη του 2017 σε σταθερή τροχιά ανάκαμψης με αποτέλεσμα να καταγράφονται θετικές επιδράσεις στους ισολογισμούς των τραπεζών και ευρύτερα στη δραστηριότητά τους.

Όσον αφορά τις ζητούμενες τιμές πώλησης, το 2018, έπειτα από μια σχεδόν δεκαετία βαθιάς οικονομικής κρίσης, αποτέλεσε την πρώτη χρονιά που οι τιμές κατέγραψαν αύξηση κατά + 1,5%. Τάση που συνεχίστηκε το 2019 κατά 7,2%, το 2020 κατά 4,3%, ενώ και το 2021 σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της ΤτΕ το δεύτερο τρίμηνο οι τιμές των κατοικιών ενισχύθηκαν με ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 4,4%.

Σύμφωνα με στελέχη της κτηματαγοράς, τα στοιχεία της ΤτΕ και η εικόνα των ειδικών του κλάδου, συγκλίνει στο γεγονός ότι κατά την περίοδο 2018-2020, στην Αθήνα, οι τιμές πώλησης των κατοικιών έχουν καταγράψει συνολική αύξηση της τάξεως του 20%, ενώ με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, το 2021, θα ξεπεράσει το 25%.

Αύξηση της αξίας των ενεχύρων

Αυξάνει την αξία των ενέχυρων. Οι χρηματοδοτήσεις real etate, είτε πρόκειται για οικιστικά ακίνητα είτε εμπορικά projects, δίνονται με προσημείωση στο ακίνητο. Έτσι, όσο αυξάνεται η αξία των ενεχύρων τόσο ισχυροποιούνται οι τραπεζικοί ισολογισμοί, μειώνοντας δραστικά τον κίνδυνο απωλειών.

Στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια η αύξηση της αξίας του καλύμματος δημιουργεί βάσιμες προσδοκίες ότι όταν προχωρήσουν στην πώληση των συνδεδεμένων ακινήτων θα ανακτήσουν μεγαλύτερο ποσό από αυτό που αρχικά υπολόγιζαν.

Επιπλέον, η αύξηση της αξίας των ενεχύρων επιτρέπει τη σταδιακή αντιστροφή προβλέψεων που είχαν πραγματοποιήσει οι τράπεζες στις περιόδους που οι τιμές των ακινήτων βρίσκονταν σε χαμηλά επίπεδα και υπήρχε ανησυχία για την επίπτωση στα κεφάλαιά τους.

Ξεκλειδώνουν οι ρυθμίσεις

Την ίδια στιγμή η Άνοιξη της κτηματαγοράς επιδρά θετικά στις αναδιαρθρώσεις – ρυθμίσεις στεγαστικών δανείων. Η άνοδος των τιμών των ακινήτων και οι προσδοκίες για περαιτέρω ενίσχυση των τιμών τα επόμενα χρόνια επηρεάζουν θετικά τις αναδιαρθρώσεις – ρυθμίσεις στεγαστικών δανείων. Ο δανειολήπτης έχει ενισχυμένο κίνητρο να τηρήσει τη συμφωνία που έχει κάνει με την τράπεζα στο ρυθμιζόμενο δάνειο, καθώς η αξία του ακινήτου ανεβαίνει και τον συμφέρει η αποπληρωμή και η διακράτηση του σπιτιού από το να διακόψει την αποπληρωμή και να χάσει το ακίνητό του από την τράπεζα.

Ενισχύεται επίσης η αξία των των ακινήτων που οι τράπεζες έχουν αποκτήσει μέσω πλειστηριασμών και παράλληλα, διευρύνονται οι δυνατότητες ταχύτερης αξιοποίησης αυτών.

Ενισχύεται η αξία των χαρτοφυλακίων ακινήτων που διακρατούνται ως επενδύσεις. Η αύξηση της αξίας των ακινήτων έχει θετική επίδραση στα κεφάλαια.

Αύξηση εσόδων από μισθώματα. Η ανοδική πορεία της αγοράς ακινήτων οδηγεί σε αύξηση των εσόδων που έχουν οι τράπεζες από μισθώσεις ακινήτων. Παράλληλα, σημαντικό είναι και το έμμεσο όφελος καθώς αυξημένα ανάλογα έσοδα έχουν και πελάτες των τραπεζών που ασχολούνται με την αξιοποίηση ακινήτων, έσοδα που διοχετεύουν σε άλλες επενδύσεις.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα