Τράπεζες: Ρίχνουν στην αγορά ρευστότητα ίση με το 8% του ΑΕΠ

Τράπεζες: Ρίχνουν στην αγορά ρευστότητα ίση με το 8% του ΑΕΠ
Ελληνική σημαία και σημαία της Ευρωπαιϊκής Ένωσης κυματίζουν στο κτήριο της Τράπεζας της Ελλάδας Eurokinissi

Ξεπερνάει τα 25 δισ. η ζήτηση για δάνεια από επιχειρήσεις. Την ίδια στιγμή οι διοικήσεις των τραπεζών εκτιμούν το χρηματοδοτικό κενό της ελληνικής οικονομίας στα 10 δισ. ευρώ και ετοιμάζονται να ρίξουν στην αγορά νέα δάνεια 10 – 15 δισ.

Άνευ προηγουμένου είναι οι ανάγκες των ελληνικών επιχειρήσεων όλων των μεγεθών για ρευστότητα στην προσπάθεια τους να διαχειριστούν της συνέπειες που προκαλεί στην πραγματική οικονομία η πανδημία του κορονοϊού.

Υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος, κάνει λόγο, μιλώντας στο news247.gr για πρωτοφανής καταστάσεις που καλείται να διαχειριστεί το εγχώριο πιστωτικό σύστημα και κάνει λόγο για νούμερα που υπερβαίνουν κάθε τραπεζική προσδοκία.

Μόνο στο πρόγραμμα διετούς επιδότησης τόκων (ΤΕΠΙΧ ΙΙ) υποβλήθηκαν περί τις 100.000 αιτήσεις για δάνεια λίγο πάνω από 10 δισ. ευρώ, ενώ μόλις σε μία εβδομάδα που τρέχει για το πρόγραμμα εγγυοδοσίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ), που στον πρώτο κύκλο μοιράζει 3,5 δισ. ευρώ, έχουν ήδη ενδιαφερθεί περί τις 55.000 επιχειρήσεις με τα αιτούμενα ποσά άνω των 15 δισ. ευρώ.

Συνολικά οι αιτήσεις που έχουν κατατεθεί στο πιστωτικό σύστημα από επιχειρήσεις αφορούν δάνεια συνολικού ύψους άνω των 25 δισ. ευρώ, την ίδια στιγμή που οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι των ελληνικών τραπεζών, μόλις την περασμένη Παρασκευή μιλώντας στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών τοποθέτησαν το χρηματοδοτικό κενό της ελληνικής οικονομίας την δεδομένη χρονική στιγμή στα επίπεδα των 10 δισ. ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα αιτήματα για δάνεια με επιδότηση επιτοκίου μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ ξεπέρασαν τα 10 δισ. ευρώ, όταν οι πόροι του Ταμείου δεν υπερβαίνουν τα 2 δισ. ευρώ, ενώ αντίστοιχα στο Ταμείο Εγγυοδοσίας τα αιτήματα είναι πολλαπλάσια των κεφαλαίων που έχουν διατεθεί μέχρι στιγμής και τα οποία φθάνουν τα 3,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες τις αμέσως επόμενες ημέρες θα πέσουν στην οικονομία τα πρώτα χρήματα από τη δράση επιδότησης τόκων ΤΕΠΙΧ της EAT καθώς οι τράπεζες έχουν ήδη εγκρίνει 17.000 δάνεια ύψους 1,5 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή είναι και ο αρχικός προϋπολογισμός του προγράμματος.

Τα μαζικά αιτήματα δανειοδότησης και η υπερκάλυψη των αρχικών προϋπολογισμών των δύο πρώτων προγραμμάτων, οδηγεί την κυβέρνηση στην απόφαση ενίσχυσής τους και ενεργοποίησης νωρίτερα σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό επόμενων κύκλων.

Ήδη ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνης Γεωργιάδης δεσμεύθηκε για ενίσχυσή του προγράμματος του ΤΕΠΙΧ με επιπλέον 300 – 400 εκατ. ευρώ για να ικανοποιηθεί μέρος της τεράστιας ζήτησης.

Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον και για το πρόγραμμα εγγυοδοσίας της ΕΑΤ, το οποίο ξεκίνησε στις αρχές Ιουνίου και προβλέπει κρατική εγγύηση για το 80% κάθε δανείου, παράγοντας καθοριστικός για την έγκριση και διαμόρφωση του επιτοκίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεδομένου του αυξημένου ενδιαφέροντος από την αγορά, η κυβέρνηση σκοπεύει να ενεργοποιήσει τον δεύτερο κύκλο του προγράμματος, που ήταν προγραμματισμένος για τον Σεπτέμβριο, αρκετά νωρίτερα.

Με τον τρόπο αυτόν, μέχρι και το τέλος του 2020 μόνο από τις παραπάνω δύο δράσεις (ΤΕΠΙΧ, Εγγυοδοσίας) θα δοθούν νέα δάνεια 9 δισ. ευρώ.

Καλύπτουν τις ανάγκες ρευστότητας οι τράπεζες

Άλλωστε την περασμένη Παρασκευή οι τέσσερις Διευθύνοντες Σύμβουλοι των συστιμικών τραπεζών υπογράμμισαν ότι στην ελληνική οικονομία εντός του 2020, θα πέσει νέα ρευστότητα ύψους 10-15 δισ. ευρώ.

Είναι προφανές ότι τα 15 δισ. ευρώ που υπόσχονται ότι θα δώσουν οι τράπεζες είναι κεφάλαια τα οποία μπορούν να κάνουν τη διαφορά καθώς αντιστοιχούν περίπου στο 8% του ΑΕΠ, όσο αναμένεται να συρρικνωθεί το ελληνικό ΑΕΠ φέτος. Μόνο έτσι θα μπορέσει να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό που υφίσταται και να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας και του lockdown.

Ο Χρήστος Μεγάλου δεσμεύτηκε να διαθέσει η Τρ. Πειραιώς πάνω από 5 δισ. ευρώ νέα δάνεια και χαρακτήρισε «στοίχημα» το να επανέλθει η χώρα σε βιώσιμη ανάπτυξη με υψηλό ρυθμό το 2021.

Ο Φωκίων Καραβίας είπε ότι το 2020 δεν είναι χαμένη χρονιά και τόνισε ότι η Eurobank ενέκρινε από φέτος τα κεφάλαια κίνησης του 2021, έτσι ώστε οι επιχειρήσεις να έχουν από τώρα εξασφαλισμένη ρευστότητα.

Ο Βασίλης Ψάλτης της AlphaBank σημείωσε ότι είναι απαραίτητη η σωστή διαχείριση των κονδυλίων και η απορροφητικότητα, προσθέτοντας ότι οι τράπεζες πρέπει να χρηματοδοτήσουν έργα κίνησης, όπως στον κλάδο του τουρισμού, της ενέργειας και των τροφίμων.

Ο Παύλος Μυλωνάς της Εθνικής Τράπεζας τοποθέτησε τις ανάγκες για κεφάλαια κίνησης, μετά τα διάφορα μέτρα μείωσης του κόστους των επιχειρήσεων, στα 10 δισ. ευρώ και εκτίμησε ότι το κενό αυτό θα καλυφθεί μέσω των εγγυδοτικών εργαλείων και νέου τραπεζικού δανεισμού.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα