Τράπεζες: Τι απαντούν στη χθεσινή διπλή παρέμβαση Χατζηδάκη

Διαβάζεται σε 4'
Κωστής Χατζηδάκης
Κωστής Χατζηδάκης eurokinissi

Με προσφορές που ήδη τρέχουν στο μέτωπο των επιτοκίων στεγαστικών δανείων, παράταση του “παγώματος” του κυμαινόμενου επιτοκίου στα ενήμερα στεγαστικά και χαμηλές χρεώσεις στα POS λόγω ανταγωνισμού, απάντησαν οι τράπεζες στον Υπουργό Οικονομικών.

«Επικοινωνιακό χαρακτήρα» αποδίδουν οι τράπεζες στην χθεσινή διπλή παρέμβαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη για διατήρηση σε χαμηλά επίπεδα τόσο των επιτοκίων στη στεγαστική πίστη όσο και των χρεώσεων στις συναλλαγές μέσω των POS.

Υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη επισημαίνουν στο news247.gr ότι «το εγχώριο πιστωτικό σύστημα αφενός επιχειρεί εδώ και εβδομάδες μια συντονισμένη προσπάθεια να τονωθεί η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια, μέσω προσφορών στο μέτωπο των επιτοκίων και αφετέρου ο ανταγωνισμός στο μέτωπο των POS έχει λειτουργήσει προς όφελος της αγοράς με εξαιρετικά χαμηλές χρεώσεις».

Την ίδια στιγμή θέμα χρόνου φαίνεται να είναι η επίσημη ανακοίνωση για την παράταση του «παγώματος» του κυμαινόμενου επιτοκίου στα ενήμερα στεγαστικά δάνεια, ένα μέτρο-φρένο στην αύξηση των επιτοκίων, που ανακοίνωσε πέρυσι την άνοιξη σύσσωμο το ελληνικό τραπεζικό σύστημα για συνεπείς και μόνο δανειολήπτες. Η διάρκεια του μέτρου λήγει κανονικά τον Απρίλιο φέτος, αλλά οι τραπεζίτες φαίνεται να έχουν ήδη συμφωνήσει μεταξύ τους στην παράταση της προστασίας αυτής έως το τέλος του 2024, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα να αφομοιωθεί κάθε επιβάρυνση κόστους για δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες και φυσικά για να μείνουν εντός ελέγχου νέες πιθανές επισφάλειες.

Αν και ακόμη δεν υπάρχει επίσημη παράταση, η απόφαση των τραπεζών, σε συνεννόηση με τις εποπτικές αρχές, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, όπως επισημαίνουν τραπεζικοί παράγοντες με γνώση επί της διαδικασίας. Άλλωστε, για το τραπεζικό σύστημα είναι μια συνολική επιβάρυνση, που μπορεί «να τη σηκώσει». Εξάλλου, το σκεπτικό πίσω από την παράταση του μέτρου είναι να μην υπάρξει το κενό μέχρι την απαρχή αποκλιμάκωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ (πιθανότατα το δεύτερο εξάμηνο του 2024) ώστε να μην απειληθεί για λίγους μήνες η ισορροπία στις αποπληρωμές της στεγαστικής πίστης.

Υπενθυμίζεται ότι οι ελληνικές τράπεζες υιοθέτησαν ένα πέπλο προστασίας των ενήμερων και συνεπών δανειοληπτών σαν ασπίδα στην ξαφνική και συνεχόμενη αύξηση επιτοκίων, που συμπαρέσυρε λόγω της ανοδικής πορείας του Euribor τις δόσεις, σε επίπεδα πιθανόν μη δυνάμενα να εξυπηρετηθούν.

Παράλληλα και ήδη από το τέλος της προηγούμενης χρονιάς οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών επιχειρούν, μέσω προσφορών κυρίως στο μέτωπο των επιτοκίων, να ξεπαγώσουν την στεγαστική πίστη η οποία σχεδόν καθ’ όλη την διάρκεια του 2023 έμεινε καθηλωμένη. Συγκεκριμένα προσφέρουν στους υποψήφιους δανειολήπτες προνομιακά σταθερά επιτόκια διάρκειας 3 έως 5 ετών και εξασφαλισμένα μειωμένα spreads για τη συνέχεια.

Ταυτόχρονα, στην περίπτωση που το πιστοληπτικό προφίλ του υποψήφιου δανειολήπτη κριθεί αξιόπιστο και το ρίσκο αθέτησης πληρωμών χαμηλό, τότε το χορηγούμενο δάνειο μπορεί να ανέλθει ακόμη και στο 90% της εμπορικής αξίας του ακινήτου από 80% που είναι σήμερα.

Διπλή παρέμβαση Χατζιδάκη

Υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης παρενέβη, χθες μέσα σε λίγες ώρες, δύο φορές στην πολιτική χρεώσεων των τραπεζών.

Αρχικά το πρωί όπου σε τηλεοπτική του συνέντευξη ζήτησε από τις τράπεζες να διατηρήσουν και φέτος τα χαμηλά επιτόκια των στεγαστικών δανείων. “Εμείς, όχι μόνο ελπίζουμε, αλλά δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι οι τράπεζες δεν θα επεκτείνουν τις χαμηλότερες χρεώσεις για τα στεγαστικά δάνεια, τις οποίες είχαν υιοθετήσει πέρυσι για έναν χρόνο. Επειδή τα επιτόκια σε ευρωπαϊκό επίπεδο παραμένουν ψηλά, θεωρούμε ότι θα προχωρήσουν προς τα εκεί” ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Αναφορικά με το spread επιτοκίου δανείων και καταθέσεων, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε πως “εκτός από τα επιτόκια στις καταθέσεις ταμιευτήριου που πράγματι είναι μικρά, οι τράπεζες δεν έχουν και λόγο να τα αυξήσουν υπό την έννοια ότι έχουν 112 δισ. δάνεια και 200 δισ. καταθέσεις. Άρα δεν έχουν λόγο να δώσουν παραπάνω επιτόκια για να μαζέψουν χρήμα, γιατί έχουν χρήμα.

Λίγες ώρες αργότερα και σε συνάντηση εργασίας με εκπροσώπους των τραπεζών και των παρόχων υπηρεσιών πληρωμών POS ο κ. Χατζηδάκης ζήτησε να εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα που έχουν προκειμένου η διασύνδεση των POS να ολοκληρωθεί αλλά και οι ψηφιακές συναλλαγές να ενισχυθούν προς όφελος όλων. Όπως για παράδειγμα να εξεταστεί από τις τράπεζες και τους παρόχους η μείωση των προμηθειών κατά τη χρήση των POS για συναλλαγές μικρής αξίας”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Προς αυτή την κατεύθυνση ο Υπουργός ζήτησε από τους παρόχους POS – ιδρύματα πληρωμών ή Τράπεζες που εξακολουθούν να λειτουργούν ως εκκαθαριστές συναλλαγών- να διερευνήσουν άμεσα τα περιθώρια μείωσης των προμηθειών για τις συναλλαγές μικρής αξίας αλλά και τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα