Τρέχουν για να μην παραγραφούν υποθέσεις φορολογίας κεφαλαίου: Ποιες οι οδηγίες από το ΥΠΟΙΚ

Εξωτερική άποψη του κτιρίου του υπουργείου Οικονομικών
Εξωτερική άποψη του κτιρίου του υπουργείου Οικονομικών EUROKINISSI

Με κριτήρια ανάλυσης κινδύνου η επιλογή των φορολογικών υποθέσεων κεφαλαίου που θα ελεγχθούν ώστε να μην παραγραφούν

Με βάση κριτήρια ανάλυσης κινδύνου θα επιλεγούν από τους προϊσταμένους των ΔΟΥ οι ανέλεγκτες υποθέσεις φορολογίας κεφαλαίου που θα ελεγχθούν έως το τέλος του έτους για να μην παραγραφούν λόγω παρέλευσης δεκαετίας.

Πρόκειται για υποθέσεις για τις οποίες ο χρόνος παραγραφής λήγει και θα παραταθεί κατά δύο χρόνια προκειμένου να εξασφαλισθεί ο έλεγχός τους.

Με εγκύκλιό του ο γενικός γραμματέας Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, δίνει οδηγίες προς τις εφορίες για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η επιλογή των υποθέσεων και για τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν.

Όπως σημειώνεται στην εγκύκλιο, οι εντολές ελέγχου τέτοιων υποθέσεων, που έχουν εκδοθεί πριν την εγκύκλιο και δεν έχουν ξεκινήσει, θα ακυρωθούν.

Ειδικότερα η εγκύκλιος διευκρινίζει μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

- Ο προϊστάμενος της ΔΟΥ αφού αξιολογήσει τις υποθέσεις κληρονομιών, γονικών παροχών, δωρεών, μεταβιβάσεων, εμπορικών ελέγχων κλπ καλείται να επιλέξει τις πλέον σοβαρές, όπως:

α) Υποθέσεις φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων με προσωρινή αξία ακινήτου άνω των 80.000 ευρώ.

β) Υποθέσεις φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων για τις οποίες χορηγήθηκε απαλλαγή Α' κατοικίας με κριτήριο το ύψος της αξίας του ακινήτου.

γ) Υποθέσεις φορολογίας κληρονομιών- δωρεών- γονικών παροχών, στις οποίες περιλαμβάνονται κινητές αξίες, μετοχές, μερίδια, μερίδες και γενικά επιχειρήσεις (μη εισηγμένες σε χρηματιστήριο), η αξία των οποίων δεν προσδιορίστηκε σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ΠΟΛ.1055/1.4.2003.

δ) Υποθέσεις φορολογίας μεγάλης ακίνητης περιουσίας εφόσον στην υποβληθείσα δήλωση έχουν αναγραφεί ενυπόθηκα χρέη από δάνεια ή ο φορολογούμενος επικαλείται απαλλαγή.

ε) Υποθέσεις ενιαίου τέλους ακινήτων, εφόσον στην υποβληθείσα δήλωση περιλαμβάνονται ειδικά κτίσματα και δεν έχουν αναγραφεί στοιχεία οικοπέδου ή αγροτεμαχίου.

στ) Υποθέσεις ειδικού φόρου επί των ακινήτων του ν.3091/2002, ως προς τα δικαιολογητικά απαλλαγής.

- Επειδή το πλήθος των παραγραφόμενων υποθέσεων είναι πολύ μεγάλο και κατά συνέπεια καθίσταται ανέφικτο από τις υπηρεσίες να ελέγξουν όλες τις υποθέσεις φορολογίας κεφαλαίου που παραγράφονται στις 31 Δεκεμβρίου του 2013, η κάθε Υπηρεσία, θα αναθέσει προς έλεγχο τρεις υποθέσεις σε κάθε ελεγκτή.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

SHARE: