Τσακαλώτος: Αύξηση του κατώτερου μισθού στο ‘ελληνικό μνημόνιο’

Τσακαλώτος: Αύξηση του κατώτερου μισθού στο ‘ελληνικό μνημόνιο’
Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών "Ρυθμίσεις για την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής και άλλες διατάξεις" στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων, Μορφωτικών Υποθέσεων, Κοινωνικών Υποθέσεων, Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και Παραγωγής και Εμπορίου την τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2018. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) eurokinissi

Με δικό της πρόγραμμα, στο οποίο θα έχει την πλήρη ιδιοκτησία, θα βαδίσει η χώρα μας μετά το τέλος του μνημονίου, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών

Κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές μεταξύ των οποίων και την αύξηση του κατώτερου μισθού, προανήγγειλε για το ελληνικό μνημόνιο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Μιλώντας στο δελτίο του Alpha, o υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι μετά το τέλος του προγράμματος η Ελλάδα θα βαδίσει με ένα δικό της πρόγραμμα στο οποίο θα έχει και την πλήρη ιδιοκτησία. Μέσα σε αυτό θα υπάρχουν παρεμβάσεις, οι οποίες θα αφορούν την κοινωνική πρόνοια και την εργασία «και την αύξηση του κατώτερου μισθού», όπως είπε χαρακτηριστικά. Στο ίδιο πρόγραμμα θα υπάρχουν ακόμη παρεμβάσεις για το δημόσιο τομέα, την βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και τα δίκτυα μεταφορών και ενέργειας.

«Θα πρέπει το καλοκαίρι του 2019, όταν θα πάμε σε εκλογές, να έχουμε ένα δικό μας πρόγραμμα, στο οποίο θα έχουμε την πλήρη ιδιοκτησία και οι πολίτες να μας κρίνουν για τα δικά μας πεπραγμένα» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τσακαλώτος απέκλεισε άλλη μια φορά το ενδεχόμενο η Ελλάδα να ζητήσει μια προληπτική πιστωτική γραμμή, τονίζοντας ότι μετά το τέλος του προγράμματος θα έχουμε το μαξιλάρι ρευστότητας από τα χρήματα που θα έχουμε από τις εκδόσεις ομολόγων και τα χρήματα που θα δώσουν οι δανειστές από το δάνειο του ESM.

«Αν πάρουμε πιστωτική γραμμή ποιος λέει ότι δεν θα χειροτερέψει η ευρωπαϊκή οικονομία και δεν θα χρειαστεί να την επεκτείνουμε;» αναρωτήθηκε μόνος του και κατέληξε ξανά στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται προληπτική γραμμή πίστωσης αφού ούτε η Πορτογαλία ούτε η Ιρλανδία είχαν αντίστοιχη κατάσταση.

Σε ότι αφορά την εποπτεία μετά το πρόγραμμα, τόνισε ότι η Ελλάδα δεν θα έχει εποπτεία πιο ενισχυμένη από αυτή που είχε η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.

Παραδέχθηκε ότι μια μεγάλη μερίδα των πολιτών έχει σήμερα οικονομικές δυσκολίες αλλά τόνισε ότι χρειάζεται κάποιος χρόνος για να διαχυθεί η ανάπτυξη σε όλα τα στρώματα της κοινωνίας.

Τσαλακωμένος αλλά όχι συμβιβασμένος

Σε ερώτηση για το πώς θα αισθανθεί μετά την ολοκλήρωση τόσων μέτρων λιτότητας μέσα στο τρίτο πρόγραμμα είπε «Θα νιώσω τσαλακωμένος» ενώ στην συνέχεια της ερώτησης αν αυτό συμβιβασμένος απάντησε « αυτό είναι βαρύτερο και όχι δεν θα αισθάνομαι συμβιβασμένος».

Τέλος για το θέμα των ημερών με τα Σκόπια δήλωσε περήφανος ως μέλος μιας αριστερά που είχε κάποτε ποσοστό 3-4% που επέμενε και επιμένει ότι δεν είναι σοβαρό να μην μπορούμε να λύσουμε ένα τέτοιο θέμα για τόσα πολλά χρόνια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα