Τσακαλώτος: Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα – Θα βγούμε με αυτοπεποίθηση στις αγορές

Τσακαλώτος: Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα – Θα βγούμε με αυτοπεποίθηση στις αγορές

"Όχι ανάπτυξη για λίγους. Θα συμμετέχουν όλες και όλοι. Αυτή είναι η υπόσχεσή μας", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά το τέλος του Eurogroup. Ανοιχτό το ενδεχόμενο εξαγοράς μέρους των δανείων του ΔΝΤ από το μαξιλαράκι ρευστότητας, άφησε ο αναπληρωτής υπουργός, Γ. Χουλιαράκης.

«Ρωτήσατε αν άξιζαν οι θυσίες και τα μνημόνια τόσα χρόνια. Η ελληνική κυβέρνηση δεν θα ξεχάσει ποτέ αυτό που πέρασε ο ελληνικός λαός τα τελευταία χρόνια και για να πούμε ότι άξιζε, θα πρέπει να δούμε καλά αποτελέσματα άμεσα από την συμφωνία στην καθημερινότητα και την τσέπη του. Όχι ανάπτυξη για λίγους αλλά θα συμμετέχουν όλοι και όλες. Αυτή είναι η υπόσχεσή μας».

Πρόκειται για την απάντηση του Υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στην ερώτηση για το αν είναι ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα της συμφωνίας του Eurogroup στο Λουξεμβούργο. «Είναι ιστορική στιγμή και μέρα, πιστεύουμε ότι το χρέος είναι βιώσιμο και θα βγούμε με αυτοπεποίθηση στις αγορές», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, που πάντως χαρακτήρισε «σκληρή απαίτηση» τη δέσμευση για πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% από το 2023 ως το 2060.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν του Eurogroup, η Ελλάδα θα έχει 10ετή επέκταση στα δάνεια του EFSF, 10ετή επιμήκυνση των επιτοκίων, κάτι που θα βοηθήσει την Ελλάδα να βγει στις αγορές. Με τη δόση ύψους 15 δισ. ευρώ, δίνεται η δυνατότητα για αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ, κάτι που θα το αποφασίσει η Ελλάδα.

«Είμαι χαρούμενος, είναι το τέλος της ελληνικής κρίσης, η Ελλάδα γυρίζει σελίδα, έχουμε όλα τα στοιχεία να αφήσουμε το πρόγραμμα με αυτοπεποίθηση, να επιστρέψουμε στις αγορές. Είναι ιστορική στιγμή, όντως. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει δουλειά να γίνει. Αλλά σε όλες τις χώρες χρειάζεται δουλειά, ακόμη και στην ίδια την Ευρωζώνη», είπε από την δική του την πλευρά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Χουλιαράκης: Ανοιχτό το ενδεχόμενο εξαγοράς μέρους των δανείων του ΔΝΤ

«Η έξοδος από το πρόγραμμα δεν είναι μια στιγμή, αλλά μια διαδικασία. Η συμφωνία για το χρέος θα συνεισφέρει σε χαμηλότερα επιτόκια, όχι μόνο για χρέος αλλά και για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις. ‘Εχουμε καταφέρει πολλά αυτά τα τρία χρόνια. Χρειάζεται χρόνος για να μπορέσουμε να οδηγηθούμε σε ευημερία», συμπλήρωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Ο ίδιος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εξαγοράς ενός μέρους των δανείων του ΔΝΤ από το ποσό των 3,3 δισ. ευρώ που θα υπάρχει στο «μαξιλαράκι ρευστότητας» για αυτό το σκοπό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα