Τσακαλώτος: “Κύριε Σταϊκούρα εξηγήστε στον κ. Σκυλακάκη”

Τσακαλώτος: “Κύριε Σταϊκούρα εξηγήστε στον κ. Σκυλακάκη”
Ευκλείδης Τσακαλώτος Eurokinissi

Η πολιτική κόντρα για το ύψος των ενισχύσεων στην οικονομία και τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και τα καρφιά του πρώην υπουργού Οικονομικών.

Μαθήματα κεϋνισανής θεωρίας παρέδωσε από βήματος Βουλής ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, επί τέσσερα χρόνια υπουργός Οικονομικών και νυν Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στοχεύοντας κύρια στον γνωστό  για  φιλελεύθερες απόψεις  του αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη και ζητώντας … επικούρηση από τον προερχόμενο από την καραμανλική παράδοση της ΝΔ υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταίκούρα.

Με το γνωστό του στυλ ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι ο κύριος Σκυλακάκης θεωρεί ότι τα ποσά που δανειζόμαστε και ξοδεύουμε σήμερα τα δανειζόμαστε από το μέλλον και τις νέες γενιές.  «Αλήθεια εσείς κύριε Σταϊκούρα που τα παρακολουθείτε στενά και με επιμέλεια μπορείτε να εξηγήσετε στο Σκυλακάκη ότι είναι λάθος αυτό» σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και συμπλήρωσε: «Όταν έχεις έλλειμμα ισχύει ότι δανείζεσαι από το μέλλον αν και μόνο αν είμαστε σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης. Όχι όταν έχουμε ανεργία. Μια και τότε ξοδεύουμε για να δουλεύουν όλοι και να πληρώνουν εισφορές και φόρους».

Επίσης ο κ. Τσακαλώτος καταλόγισε στον Πρωθυπουργό επαρχιωτισμό και υιοθέτηση λογικής ΕΡΕ της δεκαετίας του ’50. «Τι λέει αλήθεια ο πρωθπουργός για το Σύμφωνο Σταθερότητας.  Τι προτείνετε; Μπορεί να συνεχιστεί. Εσείς είσαστε σε έναν επαρχιωτισμό και λέτε δεν είναι αυτά για μας.  Λέτε ουσιαστικά ότι είμαστε ίδιοι πολιτικοί που είμαστε από το 50 και δεν αλλάζουμε καμιά από τις ιδέες μας και συνεχίζουμε.»

Τσακαλώτος για εκχώρηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης

Παράλληλα ο πρώην υπουργός Οικονομικών φωτογράφισε εκχώρηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης σε ιδιωτικά συμφέροντα.

«Ξέρετε τι λέει ο κόσμος ότι δεν θα προλάβετε να κάνετε αρκετές επενδύσεις αρκετά γρήγορα. Θα πάτε αντίστροφα. Δηλαδή Βρίσκουμε τους επιχειρηματίες, μας λένε ποια project θα κάνουνε άρα λύνουμε και το τεχνοκρατικό θέμα. Τους εγκρίνουμε τα έργα και προχωράμε».

Να σημειωθεί ότι νωρίτερα  ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στο Ρ/Σ Θεμα Fm ανέφερε ότι «οι πόροι πρέπει να χρησιμοποιούνται πιο στοχευμένα για να τα βγάλουμε πέρα». Επίσης ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε ότι είναι «αβέβαιη η κατάσταση στην οικονομία, πρέπει να τα βγάλουμε πέρα όπως στη διάρκεια ενός πολέμου».

Παράλληλα, ο κ. Σκυλακάκης, δεν έκρυψε τον φόβο του για την παράταση της κρίσης. Αποκάλυψε όμως, ότι μελετώνται από την κυβέρνηση δύο σενάρια για παν ενδεχόμενο «υπάρχουν σενάρια καλού και κακού». Σημείωσε όμως ότι υπάρχουν παράγοντες που βοηθούν καθοριστικά στην ανάκαμψη της οικονομίας.

Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε τους πόρους από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, τις αποταμιεύσεις που έχουν γίνει λέγοντας ότι έχουν αυξηθεί συσσωρεύοντας 22 εκατομμύρια από αναβαλλόμενη κατανάλωση. Η ψυχολογία των πολιτών που αλλάζει μετά την πανδημία, αν δεν υπάρξει δευτερογενής οικονομική κρίση. Ενώ σημείωσε ότι υπάρχει και η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις, επισημαίνοντας ότι ήδη κάποιες έγιναν και θα συνεχιστούν.

Μιλώντας για τις επιχειρήσεις, σημείωσε ότι δεν έχουν υποστεί όλες ζημία και αυτή ακριβώς είναι η μεγάλη διαφορά της υγειονομικής κρίσης που διανύουμε με την οικονομική κρίση των μνημονίων, τότε που, όπως είπε, όλες υπέστησαν ζημία. «700 χιλιάδες επιχειρήσεις δήλωσαν για την επιστρεπτέα προκαταβολή, ενώ 260 είχαν αυξημένο τζίρο και για αυτό και έμειναν χωρίς το ποσό αυτό» επισήμανε.

Για τα μέτρα στήριξης κυρίως στην εστίαση που μαστίζεται, ο κ. Σκυλακάκης υπογράμμισε ότι γίνονται προσπάθειες «ενώ ήδη με τις αναστολές των εργαζομένων καλύπτεται ένα μέρος, υπάρχει ένα εργαλείο βοήθειας. Επιπλέον, η επιστρεπτέα προκαταβολή ενισχύει αλλά και η κάλυψη του ενοικίου στο 100%».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα