Βαρύ το "φορολογικό" ημερολόγιο - Για ποιες πληρωμές "σφυρίζει" λήξη σήμερα;

Κόσμος περπατά στο δρόμο εν καιρώ πανδημίας
Κόσμος περπατά στο δρόμο εν καιρώ πανδημίας EUROKINISSI

Στη μακρά λίστα φορολογικών υποχρεώσεων εντάσσονται η τέταρτη δόση του φόρου εισοδήματος, οι δυο πρώτες δόσεις του ΕΝΦΙΑ, ο ΦΠΑ για τις υπόχρεες επιχειρήσεις αλλά και οι πληρωμές για την επανένταξη στις 100 και 120 δόσεις για όσους έχουν πληγεί από την πανδημία.

Λίγες ώρες μένουν διαθέσιμες για τους φορολογούμενους ώστε να κλείσουν μια σειρά από οικονομικές εκκρεμότητες που έχουν με την εφορία. Συγκεκριμένα, η Παρασκευή 29 Οκτωβρίου είναι η τελευταία εργάσιμη ημέρα του Οκτωβρίου και θα πρέπει φορολογούμενοι και επιχειρήσεις να καταβάλλουν τον οβολό τους για φόρους και σχετικές υποχρεώσεις από ρυθμίσεις ώστε να συνεισφέρουν στην "πλήρωση" του στόχου για έσοδα 45,44 δισ. ευρώ έως τα τέλη του χρόνου.

Αναλυτικά, στη λίστα αυτή των υποχρεώσεων εντάσσονται η τέταρτη δόση του φόρου εισοδήματος, οι δυο πρώτες δόσεις του ΕΝΦΙΑ, ο ΦΠΑ για τις υπόχρεες επιχειρήσεις αλλά και οι πληρωμές για την επανένταξη στις 100 και 120 δόσεις για όσους έχουν πληγεί από την πανδημία.

ADVERTISING

Επίσης έως το τέλος του μήνα οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν τη δυνατότητα να διορθώσουν λάθη, κενά η παραλείψεις στο έντυπο Ε9 προκειμένου να εκδοθεί νέο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ και να αποφύγουν ενδεχόμενες έξτρα χρεώσεις, από συμπερίληψη στη δήλωση περιουσίας λάθος στοιχείων.

Πιο συγκεκριμένα στο "βαρύ" φορολογικό ημερολόγιο της ημέρας ανήκουν οι εξής υποχρεώσεις:

1. Η καταβολή της δόσης για το φόρο εισοδήματος που προβλέπεται για τον τρέχοντα μήνα. Έτσι φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις θα πρέπει να πληρώσουν συνολικό ποσό ανέρχεται στα 670 εκατ. ευρώ. Πιο συγκεκριμένα οι φορολογούμενοι με χρεωστικό σημείωμα θα πρέπει να πληρώσουν την τέταρτη δόση του φόρου εισοδήματος ύψους περίπου 270 εκ. ευρώ ενώ οι επιχειρήσεις θα καταβάλλουν 400 εκ. ευρώ. Ακολουθούν άλλες τέσσερις μηνιαίες δόσεις με την τελευταία έως το τέλος του Φεβρουαρίου 2022.

2. Η πληρωμή δύο δόσεων ΕΝΦΙΑ. Όσοι από τα 7 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων και 65.000 επιχειρήσεις επέλεξαν να αφήσουν για τον Οκτώβρη και τις δυο πρώτες καταβολές και δεν πλήρωσαν είτε εφάπαξ όλο το ποσό, είτε την πρώτη δόση, θα πρέπει καταβάλλουν διπλή δόση ΕΝΦΙΑ μέχρι τη λήξη της ημέρας. Το συνολικό ποσό που αναμένεται να μπει στα ταμεία τους κράτους από το πρώτο κύμα πληρωμών για τον ΕΝΦΙΑ, φτάνει τα 850 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΝΦΙΑ για φέτος κλείνει με την τελευταία δόση στο τέλος Φεβρουαρίου 2022.

3. Η πληρωμή τριών δόσεων, ύψους 100 εκατ. ευρώ για επανένταξη στις ρυθμίσεις 100 και 120 δόσεων. Αφορά οφειλέτες που έχουν πληγεί από την πανδημία και έχασαν τις παλαιές ρυθμίσεις, από 1η Μαρτίου 2020 έως και 31 Ιουλίου 2021. Έτσι για να επανενταχθούν στις ρυθμίσεις θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στο mybusinessSupport και να καταβάλλουν τη δόση του Αυγούστου μαζί με τις δόσεις Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου. Σημειώνεται ότι απώλεια της ρύθμισης επέρχεται στις ακόλουθες περιπτώσεις: α) ο οφειλέτης δεν καταβάλλει 3 συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης ή καθυστερήσει την καταβολή των 3 τελευταίων δόσεων της ρύθμισης για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα. β) οφειλέτης δεν υποβάλλει τις προβλεπόμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και του ΦΠΑ, καθ’ όλο το διάστημα της ρύθμισης των οφειλών του και μέχρι την εξόφλησή της, εντός 3 μηνών το αργότερο από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής τους. γ) ο οφειλέτης δεν εξοφλεί ή τακτοποιεί τις νέες οφειλές του εντός της προθεσμίας καταβολής τους.

4. Πληρωμή ΦΠΑ ύψους 600 εκ. ευρώ. Στις 29 Οκτωβρίου εκπνέει η προθεσμία πληρωμής ΦΠΑ της φορολογικής περιόδου Ιουλίου - Σεπτεμβρίου 2021.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανοίγει και η δυνατότητα για διορθώσεις σε λάθη και παραλείψεις στα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας. Τα λάθη αυτά επιδρούν στον ΕΝΦΙΑ κι έτσι οι φορολογούμενοι με τις διορθώσεις έχουν την ευκαιρία με τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 πριν την λήξη της προθεσμίας για την πληρωμή των δόσεων του φόρου, να μειώσουν τον ΕΝΦΙΑ εάν βέβαια τα λάθη αφορούν "εικονική" επαύξηση της περιουσίας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Φόροι, Φορολογία, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ
SHARE:

24Media Network