Βιομηχανία – ΜμΕ: Πυρά κριτικής για τις εξαγγελίες της ΔΕΘ – Καμπανάκι για λουκέτα

Βιομηχανία – ΜμΕ: Πυρά κριτικής για τις εξαγγελίες της ΔΕΘ – Καμπανάκι για λουκέτα
Κλειστό κατάστημα SOOC

Χωρίς δομικού χαρακτήρα παρεμβάσεις και πλάνο στήριξης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας αλλά και της ίδιας της μεσαίας τάξης ήταν οι τοποθετήσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ με βάση όσα αναφέρουν φορείς της αγοράς

Κριτική στις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ ασκούν πολλοί φορείς των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά και της βιομηχανίας καθώς εκτιμούν ότι στην κυβερνητική ατζέντα δεν εντάχθηκαν λύσεις για καυτά ζητήματα που τους απασχολούν.

Να σημειωθεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε στη συνέντευξη τύπου την Κυριακή για το κατά πόσο τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης απευθύνονται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, απαντώντας ότι “υπάρχουν πάρα πολύ σημαντικοί πόροι οι οποίοι διατίθενται για μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Κι όλα αυτά, σε συνδυασμό με τα προγράμματα του ΕΣΠΑ τα οποία ανακοινώνονται το ένα μετά το άλλο, δίνουν ένα πλαίσιο στήριξης της μικρομεσαίας ελληνικής επιχειρηματικότητας, το οποίο θα έλεγα ότι ως προς τους πόρους που έχουμε να διαθέσουμε –Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ– είναι πρωτοφανές.”

Μάλιστα ο Πρωθυπουργός συμπλήρωσε ότι “οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να διατεθούν σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία και σε ολόκληρη την ελληνική οικονομία. Να αναφέρω ένα μόνο παράδειγμα: εμβληματικό πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης οι δράσεις εξοικονόμησης και βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης των σπιτιών. Έχει γίνει μία δράση από την οποία ωφελούνται μικρότερες επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι θα συμμετέχουν σε αυτές τις αναβαθμίσεις, ενδεχομένως και κάποιες μεγαλύτερες επιχειρήσεις δομικών υλικών.”

Σχέδιο για τη βιομηχανία

Σε σχέση, δε, με πρόνοιες κάλυψης της βιομηχανίας απέναντι σε υποχρεωτικές περικοπές κατανάλωσης ενέργειας,υ κάτι που “καίει” τον κλάδο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση απέφυγε να πάρει θέση. “Ξέρετε ότι είναι πολύ δύσκολο αυτή τη στιγμή να πετύχουμε ομοφωνία για δύσκολες αποφάσεις. Δεν θα πω ότι είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος, ούτε απαισιόδοξος. Θα αναμένω τις τελικές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες στη συνέχεια προφανώς και θα έρθουν και στο επίπεδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο” τόνισε σημειώνοντας ότι “η χώρα έχει μία βιομηχανική παραγωγή η οποία είναι σημαντική και η οποία πρέπει να στηριχθεί.

Είναι δεδομένο ότι στο πλαίσιο των παρεμβάσεων που θα κάνουμε και για το ρεύμα αλλά και για το φυσικό αέριο θα λάβουμε υπόψη και τη βιομηχανία. Αλλά είναι επίσης βέβαιο, όπως σας είπα, ότι το πρόσθετο κόστος του ρεύματος είναι μία πραγματικότητα που θα ταλανίσει την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, όχι μόνο των ελληνικών. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση οι ελληνικές επιχειρήσεις να βρεθούν σε δυσμενέστερη θέση σε σχέση με τους ευρωπαίους ανταγωνιστές τους. Όμως, θέλω επίσης να επισημάνω ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις και ότι οι ίδιες οι βιομηχανίες προσαρμόζονται αυτή τη στιγμή, όπως συμβαίνει πάντα σε μία ελεύθερη αγορά, αναζητώντας εναλλακτικά καύσιμα τα οποία ενδεχομένως να είναι πιο φθηνά. Και θα τις βοηθήσουμε, θα τις στηρίξουμε, ως μεταβατική λύση, ως προσωρινή λύση, σε αυτή την κατεύθυνση.”

Πυρά των ΜμΕ

Απέναντι στο στίγμα αυτό που έδωσε ο Πρωθυπουργός, όμως, οι τόνοι της κριτικής είναι έντονοι.

Μετά και τη σημερινή εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ η γεύση για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα είναι γλυκόπικρη, χωρίς ορατό ορίζοντα βελτίωσης” ανέφερε σε δήλωσή του ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς για τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης στην ΔΕΘ που τόνισε ότι “περιμέναμε και περιμένουμε περισσότερα”

“Είναι εμφανής η εστίαση στην βραχυπρόθεσμη και πιθανότατα προσωρινή ενίσχυση των εισοδημάτων και των επιπτώσεων της ακρίβειας, αλλά είναι ερωτηματικό πόσο έγκαιρα ελήφθησαν και πόσο επαρκή θα είναι” σημείωσε ο κ. Καββαθάς προσθέτοντας ότι “ένα σημαντικό τμήμα της ελληνικής οικονομίας βρίσκεται ωστόσο εκτός της κύριας κυβερνητικής στόχευσης σχετικά με την καταπολέμηση των επιπτώσεων της ακρίβειας και αυτό το τμήμα είναι οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Τα κυβερνητικά μέτρα κινούνται σε προεκλογικούς ρυθμούς με ένα σημαντικό μέρος των εξαγγελιών να έχει επιδοματικό χαρακτήρα, ενώ στη συντριπτική τους πλειονότητα δεν τολμούν δομικού χαρακτήρα παρεμβάσεις” τόνισε ο κ. Καββαθάς που υπογράμμισε ότι “η περίφημη μεσαία τάξη, οι άνθρωποι της παραγωγής και της εργασίας, οι άνθρωποι των μικρών επιχειρήσεων που στήριξαν την εκλογή Μητσοτάκη δεν άκουσαν παρά ελάχιστα από τον Πρωθυπουργό. Έδειξε να μην συμμερίζεται την ανασφάλεια για το παρόν και το μέλλον εκατοντάδων χιλιάδων «μικρομεσαίων», των οποίων οι προσδοκίες για το μέλλον παραμένουν χαμηλές λόγω της αβεβαιότητας που δημιουργεί η παράλληλη εξέλιξη της υγειονομικής, ενεργειακής και οικονομικής κρίσης.

Ακόμη και το πάγιο αίτημα των εκπροσώπων του χώρου για κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος δεν ικανοποιείται, καθώς συνδέεται με την αύξηση των θέσεων εργασίας. Αποκλείονται δηλαδή οι αυτοαπασχολούμενοι – ελεύθεροι επαγγελματίες καθώς και οι επιχειρήσεις που δεν πηγαίνουν καλά και πιθανότατα χρειάζονται οποιαδήποτε ελάφρυνση για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Επιπλέον οι κυβερνητικές εξαγγελίες δεν αγγίζουν πολύ κρίσιμα θέματα της αγοράς όπως η ρύθμιση χρέους προς τον ιδιωτικό τομέα, το Δημόσιο και τις τράπεζες ή η ενίσχυση της ρευστότητας ή τα αυξανόμενα λειτουργικά κόστη και κόστη πρώτων υλών των επιχειρήσεων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Κυβέρνηση επέλεξε να μην εντάξει στον σχεδιασμό της ούτε πολύ καλές πρακτικές που η ίδια έδειξε ότι όταν θέλει, μπορεί να υλοποιήσει. Από πληθώρα στοιχείων έχει προκύψει ότι οι επιστρεπτέες προκαταβολές ήταν το μέτρο που αξιοποίησε η πλειονότητα των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων στο κρίσιμο κομμάτι της ρευστότητας κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης. Αναμφίβολα οι 7 κύκλοι των επιστρεπτέων προκαταβολών προσέφεραν ρευστότητα στις επιχειρήσεις και ιδιαίτερα στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που διαχρονικά είναι «αποκλεισμένες» από το χρηματοπιστωτικό σύστημα, μετριάζοντας τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας. Συνεπώς είναι απόλυτα σκοπιμή η καθιέρωση του μοντέλου της επιστρεπτέας προκαταβολής, ως μόνιμο εργαλείο χρηματοδότησης αποκλειστικά για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, ακολουθώντας τη λογική παράκαμψης των τυπικών μηχανισμών του τραπεζικού δανεισμού. Είναι ένα αίτημα που η ίδια η Κυβέρνηση έχει εκ των προτέρων νομιμοποιήσει, αλλά το τελευταίο τριήμερο έδειξε να μην είναι στις προτεραιότητές της” κατέληξε ο κ. Καββαθάς.

Λουκέτα

“Εφόσον δεν ληφθούν αποφάσεις για πιο γενναίες παρεμβάσεις, ο φετινός χειμώνας δεν θα είναι απλώς δύσκολος αλλά ο τελευταίος που θα λειτουργήσουν για χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις” τόνισε σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών που προσέθεσε ότι:

“Υπάρχει έντονος προβληματισμός των μικρομεσαίων καθώς για πρώτη φορά σε Δ.Ε.Θ. δεν ακούστηκαν ουσιαστικά μέτρα για την στήριξη τους. Δεν είδαμε δηλαδή να εφαρμόζεται στην πράξη η δέσμευση που είχε δώσει η κυβέρνηση, τόσο προεκλογικά όσο και αυτά τα τρία χρόνια διακυβέρνησης.

Περιμέναμε παρεμβάσεις ενεργειακής υποστήριξης για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που αγωνίζονται να παραμείνουν σε λειτουργία. Μία συνολική ρύθμιση για τις οφειλές που διαρκώς αυξάνονται εξαιτίας της ακρίβειας και του περιορισμού της κατανάλωσης. Την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, ενός μνημονιακού μέτρου που λειτουργεί ως «χαράτσι» για τους επαγγελματίες. Γενικότερα δεν ακούσαμε μέτρα που έχουν ως στόχευση τη διάσωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε πρώτο χρόνο και την ανάπτυξη τους σε δεύτερο.

Εφόσον δεν ληφθούν –έστω και τώρα- αποφάσεις για πιο γενναίες παρεμβάσεις ώστε να αποκτήσουν προοπτικές βιωσιμότητας χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ο φετινός χειμώνας δεν θα είναι για αυτές απλώς δύσκολος αλλά ο τελευταίος που θα λειτουργήσουν.”

Τέλος Επιτηδεύματος και Ακατάσχετος Λογαριασμός

Με αφορμή, δε, τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς επισημαίνει την ανάγκη πλήρους κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος και την εφαρμογή του Ακατάσχετου Επιχειρηματικού Λογαριασμού.

Αναμένουμε την πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, την θεσμοθέτηση και εφαρμογή του Ακατάσχετου Επιχειρηματικού Λογαριασμού, τη στήριξη της ρευστότητας των επιχειρήσεων και την παροχή κινήτρων ψηφιακού & πράσινου μετασχηματισμού τους” προσέθεσε ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά.

Να μην “καούν” και οι βιομηχανίες που καίνε φυσικό αέριο

Την αγωνία της βιομηχανίας μετέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς (ΣΒΑΠ) κ. Δημήτρης Μαθιός σε σχετική δήλωσή του.

Από το τελευταίο 3μηνο του 2021 οι βιομηχανίες μέσης τάσης πληρώνουν σε τετραπλάσια τιμή το ρεύμα σε σύγκριση και με το 2020 και σε πενταπλάσια το φυσικό αέριο” τόνισε ο κ. Δημήτρης Μαθιός που ανα και έκρινε ως “απολύτως ενθαρρυντικές, για την προσπάθεια παραπέρα ανάπτυξης, στη βάση και μιας νέας εκβιομηχάνισης της χώρας, τις διαπιστώσεις του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, για τις εξελίξεις από την ενεργειακή κρίση, τις ανάγκες μας σε επενδύσεις, τις περισσότερες εξαγωγές και την συνδρομή του βιομηχανικού μας τομέα” έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου. “Από το τελευταίο 3μηνο του 2021 οι βιομηχανίες μέσης τάσης πληρώνουν σε τετραπλάσια τιμή το ρεύμα σε σύγκριση και με το 2020 και σε πενταπλάσια το φυσικό αέριο”, είπε ακόμη ο κ. Μαθιός, επιχειρηματολογώντας για το πρόβλημα των ενεργειακών τιμών και ειδικά του φυσικού αερίου και πρόσθεσε:

“Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει σε αύξηση του κόστους παραγωγής των βιομηχανικών προϊόντων κατά 20% έως και 40%. Το δε υπερβάλλον κόστος ρεύματος που πληρώνει η βιομηχανία ξεκίνησε με 150 εκατ. ευρώ τον μήνα το 2021 και σήμερα το ξεπερνάει ανησυχητικά. Η δαπάνη αφορά βεβαίως όλες τις βιομηχανίες μέσης τάσης που διαπιστώνουν ότι το αυξημένο κόστος δεν μπορούν να το απορροφήσουν αλλά ούτε και να το μετακυλήσουν στην κατανάλωση, γιατί θα χαθούν σημαντικά μερίδια αγοράς, ιδίως στο εξωτερικό. Να αναμένουμε συνεπώς, στο επόμενο διάστημα, πολλές βιομηχανίες να δηλώνουν ότι δεν μπορούν να είναι ανταγωνιστικές ή και να τα βγάλουν πέρα με αυτές τις συνθήκες στο λειτουργικό κόστος”.

“Ζητάμε από τη κυβέρνηση και τον κ. πρωθυπουργό προσωπικά παρέμβαση για εξισορρόπηση όλων των επιπτώσεων καθώς η οποιαδήποτε μεταστροφή μας από το φυσικό αέριο, ως έκτακτη λύση, θα δώσει μεγαλύτερες διαστάσεις στο όλο πρόβλημα”, κατέληξε ο κ. Μαθιός.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα