Βρυξέλλες: Κάποιες χώρες μπορεί να θέσουν θέμα για τις παροχές της κυβέρνησης

Σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης 123RF

Ευρωπαίος αξιωματούχος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να τεθούν επί τάπητος οι εξαγγελίες της ελληνικής κυβέρνησης από κάποιες χώρες της ευρωζώνης, ή να συνδέσουν το θέμα με την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ.

Την ανησυχία των κρατών-μελών της ευρωζώνης, αλλά και των θεσμών για τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για παροχές, εξέφρασε σήμερα από τις Βρυξέλλες ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης, ενημερώνοντας τον Τύπο ενόψει του Eurogroup της 16ης Μαΐου.

«Το ελληνικό ζήτημα δεν είναι στην ατζέντα του Eurogroup της 16ης Μαΐου, αλλά δεν αποκλείω να τεθεί το θέμα των παροχών της ελληνικής κυβέρνησης από κάποιες χώρες της ευρωζώνης. Αναμένω ότι κάποιοι υπουργοί οικονομικών θα ζητήσουν εξηγήσεις από τον Έλληνα ομόλογό τους, Ευ. Τσακαλώτο, καθώς ακούω ότι είναι ανήσυχοι για τις εξαγγελίες της ελληνικής κυβέρνησης και για το αν θα παραμείνει προσηλωμένη στις δεσμεύσεις της», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος αξιωματούχος.

Ερωτηθείς αν οι εταίροι της Ελλάδας στην ευρωζώνη θα εμποδίσουν την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης ανέφερε με νόημα ότι δεν γνωρίζει τί θα κάνουν τα άλλα κοινοβούλια, αλλά το κοινοβούλιο που γνωρίζει καλύτερα δεν αποκλείεται να συνδέσει τις παροχολογίες του Έλληνα πρωθυπουργού με την έγκριση της πρόωρης εξόφλησης του ΔΝΤ. Ο ίδιος σχολίασε ότι «ευτυχώς που η έκθεση των θεσμών του Ιουνίου δεν συνδέεται με εκταμίευση χρημάτων προς την Ελλάδα, αλλά η συζήτηση θα είναι ανησυχητική».

Ερωτηθείς για την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει το ταμειακό απόθεμα που δημιουργήθηκε από τα δάνεια του ESM, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης απάντησε: «Είμαι σε σύγχυση, όπως και οι θεσμοί είναι σε σύγχυση, δεν βγάζει κανείς νόημα». Πρόσθεσε, δε, ότι αναμένει την έκθεση των θεσμών για την αξιολόγηση που θα δημοσιευθεί στις 5 Ιουνίου, εκτιμώντας ότι η έκθεση των θεσμών θα τονίζει ότι «οι δημοσιονομικοί στόχοι είναι δημοσιονομικοί στόχοι».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ευρωζώνη, Κομισιόν, Ευρωπαϊκή Ένωση
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ισχυρότερη ανάπτυξη στην Ευρωζώνη το δεύτερο 6μηνο του 2019 προβλέπει ο Νοβότνι

Moody’s: Η πρόωρη αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ είναι θετική για το αξιόχρεο της Ελλάδας

Κοινή έκκληση 21 αρχηγών κρατών - μελών της Ε.Ε. ενόψει ευρωεκλογών: "Η Ευρώπη είναι η πολυτιμότερη ιδέα που είχαμε ποτέ"

SHARE:

24Media Network