Εθνική τράπεζα: Πολιτικές σκιές στην εκλογή προέδρου

Εθνική τράπεζα: Πολιτικές σκιές στην εκλογή προέδρου

Πλήρης ανατροπή «δεδομένων» στην εκλογή νέου προέδρου στην Εθνική Τράπεζα, αντανακλά κρίση σε ευρύτερο επίπεδο από αυτό της «εσωτερικής» διαφωνίας μεταξύ των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και φαίνεται να φτάνει μέχρι την...αντιπροεδρία της κυβέρνησης

Και ενώ όλα έδειχναν μέχρι το βράδυ της Πέμπτης ότι ο ήδη εκλεγμένος ως μη εκτελεστικό μέλος, κ. Παν. Θωμόπουλος, θα εκλεγεί στα πλαίσια της νέας έκτακτης συνεδρίασης πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, η εικόνα άλλαξε άρδην, αφήνοντας άφωνους όσους ήδη θεωρούσαν βέβαια τη συγκεκριμένη εκλογή.

Το θέμα παίρνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις, στην πολιτική «αρένα» αυτή τη φορά, αφού η διαφωνία για το πρόσωπο του κ. Π. Θωμόπουλου, ήταν μεταξύ των 10 μελών του ΔΣ της Εθνικής και άλλων δύο, μεταξύ των οποίων του εκπροσώπου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), και της κυρίας Λ. Κατσέλη, η οποία όμως ήδη αποχώρησε από την Τράπεζα.

Επί της ουσίας δηλαδή, το ΤΧΣ που ελέγχει μεγάλο ποσοστό στην Εθνική και εκπρόσωπος του μετέχει στα Διοικητικά Συμβούλια, αν και μειοψήφισε στην πρόταση για πρόεδρο στο όνομα του κ. Δ. Τσιτσιράγκου, κατάφερε να μην περάσει και η πρόταση των υπολοίπων 10 μελών του ΔΣ για τον κ. Π. Θωμόπουλο. Ισορροπίες δυνάμεων ή κακή συνεννόηση; Ερωτήματα που βγαίνουν ήδη στο προσκήνιο, ανοίγοντας ενδεχομένως τον «ασκό του Αιόλου» για το ρόλο του Ταμείου αλλά και της κυβέρνησης γενικότερα, φωτογραφίζοντας ειδικότερα, τους κύκλους της αντιπροεδρίας που φαίνεται ότι τάσσονται υπέρ της επιλογής Δ. Τσιτσιράγκου.

Ξαφνικά το βράδυ της Πέμπτης, στην έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας και ενώ θεωρείτο σχεδόν βέβαιο ότι και τυπικά θα ανακοινωθεί ως πρόεδρος ο κ. Π. Θωμόπουλος, η Τράπεζα δεν εξέδωσε την αναμενόμενη ανακοίνωση. Πληροφορίες από την αγορά μεταφέρουν ότι το θέμα παγώνει προσωρινά και έως διάστημα 3 ημερών, καθώς το Ταμείο υπέβαλε αίτημα να κάνει χρήση του δικαιώματος για τριήμερη αναβολή της σχετικής απόφασης.

Eτσι, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, προσωρινός πρόεδρος στην Εθνική, αναλαμβάνει ο κ. Π. Σαμπατακάκης.

Η ιστορία θύμισε την καλοκαιρινή περιπέτεια της Τράπεζας Πειραιώς, με την ξαφνική εμπλοκή του SSM, μέσω του Ταμείου (ΤΧΣ) που ενώ είχε αρχικά εγκρίνει τον κ. Χρ. Παπαδόπουλο για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου….τελικά, αναγκάσθηκε να δεχθεί τις πιέσεις του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού ή άλλων θεσμών, με αποτέλεσμα η θέση αυτή να παραμένει ακόμη και τώρα κενή  (προσωρινά καλυπτόμενη από τον κ. Γ. Πουλόπουλο, ήδη ανώτατο στέλεχος της Τράπεζας Πειραιώς).

Διευκρινίζεται για άλλη μια φορά ότι επισήμως δεν έχει κυκλοφορήσει καμία ανακοίνωση, ούτε έχουν γίνει σχετικές δηλώσεις. Η φημολογία όμως για τις ανατροπές και τις διάφορες πιέσεις υπέρ ή κατά ορισμένων ήδη επιλεγμένων ατόμων, όχι μόνο στην Εθνική, αλλά και στην Πειραιώς, μάλλον καταδεικνύει μια γενικότερη κρίση «εξουσίας και ρόλων» μεταξύ τραπεζών και κυβέρνησης.

«Κερασάκι στην τούρτα» το στόρι με το νέο διευθύνοντα σύμβουλο στο Ταμείο (ΤΧΣ), κ. Βας. Κατσικιώτη, που ενώ το προτάθηκε και διορίστηκε με απόφαση που φέρει την υπογραφή του υπουργού Οικονομίας και δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο στο ΦΕΚ, δεν είναι καθόλου σίγουρο – τουναντίον μάλιστα- αν τελικά θα δεχθεί τα νέα καθήκοντα , λόγω του ύψους των ετησίων αποδοχών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα