Χρηματιστήριο Αθηνών: Με υποβάθμιση απειλεί ο οίκος MSCI

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με υποβάθμιση απειλεί ο οίκος MSCI
Reopening of the Athens Stock Exchange after five weeks of suspension in Athens, Greece, on Monday, August 3, 2015. / , 3 2015. SOOC

Η ισχύς των περιορισμών θα κρίνει αν η αγορά παραμείνει emerging market ή υποβαθμιστεί σε standalone market

Ανοιχτό αφήνει ο αμερικανικός οίκος MSCI το ενδεχόμενο υποβάθμισης του ελληνικού χρηματιστηρίου σε καθεστώς αυτόνομης αγοράς (standalone market) από το καθεστώς αναδυόμενης αγοράς (emerging market) που βρίσκεται σήμερα.

Όπως αναφέρει σε έκτακτη ανακοίνωση που εξέδωσε ο MSCI, θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις που σημειώνονται στην ελληνική αγορά, με επίκεντρο τους περιορισμούς που έχουν τεθεί.

Ο οίκος προειδοποιεί ανοιχτά για επανακατάταξη (υποβάθμιση επί της ουσίας) του ελληνικού χρηματιστηρίου στην κλίμακα της standalone market από emerging market που είναι σήμερα, εάν διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί.

Η ανακοίνωση του MSCI δόθηκε στη δημοσιότητα λίγες μόλις ώρες μετά το πρωτοφανές κραχ που σημειώθηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο έκλεισε στο -16,23% στην πρώτη του συνεδρίαση, για πρώτη φορά μετά από πέντε εβδομάδες.

“Εάν συνεχιστούν οι περιορισμοί που έχουν τεθεί στην ελληνική αγορά, οι οποίοι επηρεάζουν την πρόσβαση στο χρηματιστήριο των Ελλήνων επενδυτών, ο MSCI πιθανότατα θα προχωρήσει σε επαναξιολόγηση του ΧΑ και τοποθέτησή του (υποβάθμισή του) σε standalone market από emerging market”, τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του MSCI.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι ο αμερικανικός οίκος έχει προειδοποιήσει ήδη από τα μέσα Ιουνίου πως η επιβολή capital controls στους επενδυτές θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιδείνωση της κατάστασης της ελληνικής αγοράς και στην υποβάθμισή της.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα