Χριστουγεννιάτικο “μποναμά” ετοιμάζει ο Μητσοτάκης

Χριστουγεννιάτικο “μποναμά” ετοιμάζει ο Μητσοτάκης
Έναρξη συζήτησης στην ολομέλεια της βουλής,του Ν/Σ του Υπουργείου Οικονομικών για την έγκριση του προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος 2020 Eurokinissi

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος σήμερα συναντάται με την επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, να ανακοινώσει αύριο νέα θετικά μέτρα.

Ανοιχτό άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αύριο στην ομιλία του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2020 να ανακοινώσει πρόσθετα νέα θετικά μέτρα.

Ο κ.Πέτσας απάντησε σε σχετικό ερώτημα στο briefing πως “θα ακούσετε αν έχει να πει κάτι αύριο στη Βουλή”. Ο κ.Μητσοτάκης υπενθυμίζεται ότι θα μιλήσει πριν την ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό, που προγραμματίζεται για αύριο στις 10 περίπου το βράδυ.

Με αυτό τον τρόπο επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει μία χριστουγεννιάτικη κίνηση- έκπληξη, αποφεύγοντας να μπει φυσικά σε λεπτομέρειες.

Εξάλλου ο πρωθυπουργός αυτή την ώρα ταξιδεύει στη Φρανκφούρτη, μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Χρηστο Σταϊκούρα, και θα έχει το απόγευμα συνάντηση με τη νέα πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ. Προφανώς η κυβέρνηση θέλει να έχει ενημερώσει πρώτα για τις όποιες κινήσεις τους θεσμους για να αποφύγει γκρίνια. Πάντως προφανώς επίσης έχει διασφαλίσει επιπλέον χρήματα από το πρωτογενές πλεόνασμα, καθώς έχει στη διάθεση της πια τα στοιχεία του Νοεμβρίου και την εκτίμηση του Δεκεμβρίου. Δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν έχει επιλέξει να αυξήσει το κοινωνικό μέρισμα ή να προβεί σε μέτρα στήριξης της μεσαίας τάξης.

Στο τετ α τετ Μητσοτάκη- Λαγκάρντ θα τεθεί και το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων, για το οποιο η Αθήνα θέλει να ξεκινήσει η συζήτηση σε επίπεδο Eurogroup μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020.

Θα ακολουθήσει διευρυμένη συνάντηση στην οποία θα συμμετέχουν ο κ.Σταϊκούρας, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας και ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός. Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης θα παρευρεθεί στο δείπνο που παραθέτει η κ.Λαγκάρντ για την αποχώρηση του Μπενουά Κερέ από την εκτελεστική επιτροπή της ΕΚΤ.

Η κυβέρνηση σε κάθε περίπτωση θέλει να προβάλλει κοινωνικό προφίλ με αφορμή και την ψήφιση του πρώτου προϋπολογισμού της, ο οποιος όπως είπε ο κ.Πέτσας: “Είναι ο πρώτος προϋπολογισμός που σηματοδοτεί την επιστροφή της πατρίδας μας στο μέλλον. Αποτυπώνει την: Αναπτυξιακή κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής. Αλλαγή του δημοσιονομικού μείγματος, με μειώσεις φόρων και συγκράτηση δαπανών. Αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης στην πράξη.”

Ο κ.Πέτσας τόνισε επίσης ότι “ο προϋπολογισμός αυτός, όχι μόνον δεν επιβάλλει πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, αλλά μειώνει τα βάρη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Με αποτέλεσμα οι Έλληνες να βλέπουν σημαντική αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματός τους.  Ο νέος προϋπολογισμός αποδεικνύει πως ό,τι είπαμε, το κάνουμε”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα