Ύφεση 10% για φέτος, ανάκαμψη 5% το 2021 το νέο σενάριο για την οικονομία

Ύφεση 10% για φέτος, ανάκαμψη 5% το 2021 το νέο σενάριο για την οικονομία
Χρήστος Σταϊκούρας Eurokinissi

Ο υπουργός οικονομικών είπε ότι πολλοί διεθνείς οργανισμοί αναθεωρούν προς το καλύτερο τις προβλέψεις τους για όλες τις χώρες, ειδικά για το 2021.

Διψήφια ύφεση πέριξ του 10% και ανάκαμψη περίπου 5% το 2021 είναι το νέο βασικό σενάριο που υπαγορεύει για την πορεία της οικονομίας το δεύτερο lockdown της οικονομίας.

Αυτό παραδέχθηκε μιλώντας στο Blu Sky ο υπουργός οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρα, σημειώνοντας ότι μετά τα τελευταία καλά νέα για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού που ανακοίνωσε χθες η Pfizer, τα σενάρια αναθεωρούνται εκ νέου.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός οικονομικών είπε ότι πολλοί διεθνείς οργανισμοί αναθεωρούν προς το καλύτερο τις προβλέψεις τους για όλες τις χώρες ειδικά για το 2021, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μετά την πιο ξεκάθαρη εικόνα που υπάρχει με τα εμβόλια θα υπάρχει και πιο σαφές τέλος της κρίσης.

“Οι εκτιμήσεις είναι ακόμη προσωρινές θα πρέπει να περιμένουμε να ενσωματωθούν και τα νεότερα στοιχεία. Στην υγειονομική κρίση υπάρχει μία δυναμική. Αλλιώς μιλούσαμε πριν μία εβδομάδα, αλλιώς πριν δύο εβδομάδες. Τώρα με το εμβόλιο μπορούμε να μιλάμε και διαφορετικά, η οικονομία οφείλει να ακολουθεί τη δυναμική” είπε χαρακτηριστικά.

Η εκτίμηση του ΥΠΟΙΚ σύμφωνα με τον κ Σταϊκούρα ότι η κρίση του κορονοϊού θα ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του χρόνου όποτε το δεύτερο μισό επόμενου χρόνου η οικονομία θα έχει χρόνο να ανακάμψει ανακτώντας ένα μεγάλο μέρος από τις απώλειες του 2020 . “Δεν πιστεύουμε ότι θα ανακτήσουμε πλήρως τις απώλειες του 2020 σε μία χρονιά. Καμία άλλη χώρα δεν θα το καταφέρει” είπε ο υπουργός οικονομικών.

Όχι σε μέρισμα σε χαμηλοσυνταξιούχους

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο υπουργός οικονομικών τόνισε ότι δεν υπάρχει αυτήν την στιγμή στο τραπέζι σκέψη για την διανομή δώρου στους χαμηλοσυνταξιούχους που δεν πήραν αναδρομικά όπως οι συνταξιούχοι που είχαν σύνταξη πάνω από τα 1000 ευρώ.

Απαντώντας στην κριτική που δέχθηκε στην Βουλή για το νέο πτωχευτικό κώδικα από την αξιωματική αντιπολίτευση είπε ότι ακούστηκαν μεν άδικες κατηγορίες αλλά όχι προτάσεις. Θύμισε ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ξεκίνησαν από την προηγούμενη Κυβέρνηση και κατέληξε λέγοντας “Δεν μπορούμε να κρύβουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί Το ιδιωτικό χρέος έχει εκτοξευθεί στα ύψη, δεν μπορούμε να το κρύβουμε, ούτε να το μετακυλήσουμε για το μέλλον. Πρέπει με υπευθυνότητα να το αντιμετωπίσουμε”.

Τέλος σε ερώτηση για τις υψηλές προμήθειες των τραπεζών παρά την αύξηση των συναλλαγών λόγω κορονοϊού υποσχέθηκε ότι θα τεθεί από τον ίδιο και τον υπουργό ανάπτυξης κ. Άδωνι Γεωργιάδη στην σημερινή τακτική συνάντηση που έχει με την διοίκησή των τραπεζών . Συζητάμε για τις τράπεζες γιατί αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να δοθεί ρευστότητα στην οικονομία και μέσω και του τραπεζικού συστήματος το οποίο θα πρέπει να τρέξει γρηγορότερα προς αυτή την κατεύθυνση” είπε.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα