Υποχώρησε στο 8,4% του ΑΕΠ η αποταμίευση στην Ελλάδα

Υποχώρησε στο 8,4% του ΑΕΠ η αποταμίευση στην Ελλάδα
Street snapshots from central Athens, Greece on July 8, 2015. Sooc

Μέσα στην κρίση και την αβεβαιότητα για την ασφάλεια του τραπεζικού συστήματος οι αποταμιεύσεις των Ελλήνων εξανεμίστηκαν

Με την προσοχή στραμμένη στην Φραγκφούρτη όπου ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών που θα καθορίσουν και τις κεφαλαιακές τους ανάγκες εορτάζεται και στην χώρα μας η Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης.

Σε δήλωση του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Αποταμίευσης ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Θεόδωρος Καλαντώνης αναφέρει ότι «σήμερα, την Παγκόσμια Ημέρα της Αποταμίευσης, η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα τεράστιο αποταμιευτικό και επενδυτικό έλλειμμα που έχει δημιουργήσει η παρατεταμένη βαθιά ύφεση και αβεβαιότητα», επισημαίνοντας ότι «αν αυτό το έλλειμμα δεν αντιμετωπισθεί σύντομα θα υπονομεύει τις προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας μας».

«Είναι ενδεικτικό ότι η εθνική αποταμίευση τα τελευταία χρόνια κατέρρευσε σε πρωτοφανή χαμηλά επίπεδα κατ΄εκτίμηση στο 8,4% του ΑΕΠ, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο μέσος όρος είναι στο 21% αλλά και διεθνώς ακολουθεί ανοδική πορεία.

Είναι συνεπώς επιτακτική ανάγκη να σταματήσει αυτή η αποταμιευτική άπνοια και γι’ αυτό έχουμε επιλέξει και υπηρετούμε τη συνέχεια του ιστορικού δικτύου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (ΤΤ) με τα καταστήματά του, τους ανθρώπους του και τους πελάτες του για τη μοναδικότητα της προσφοράς του, των αξιών του και των υπηρεσιών που προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο».

Αναφερόμενος στην Eurobank και το Νέο ΤΤ επισήμανε ότι «τιμούν σήμερα τη μεγάλη και παγκόσμια αξία της Αποταμίευσης, με κεντρικό μήνυμα ότι αποταμίευση δεν είναι μόνο οι οικονομίες μας που πράγματι στις μέρες μας συγκεντρώνονται με δυσκολία και προσπάθεια. Είναι τρόπος ζωής, ανάληψη ευθύνης, σεβασμός και αγάπη για τα μικρά και μεγαλύτερα όνειρά μας. Και αυτό ξεπερνά τη δύσκολη σημερινή συγκυρία που ελπίζουμε ότι θα μετατραπεί σε μια νέα ευκαιρία για τη χώρα μας αφού όλοι έχουμε μάθει και αναθεωρήσει παλιές πρακτικές και προτεραιότητες».

Η Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης γιορτάζεται την 31η Οκτωβρίου κάθε χρόνο, σε ανάμνηση της ίδρυσης του Διεθνούς Ινστιτούτου Ταχυδρομικών Ταμιευτηρίων στο Μιλάνο στις 31 Οκτωβρίου 1924.

Για το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Ταμιευτηρίων , τη φωνή και «ομπρέλα» των οργανισμών σε διεθνές επίπεδο που αποκαλούνται αποταμιευτικοί, είτε αυτοί είναι λιανικές τράπεζες ή απλά ταμιευτήρια, είτε κανονικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με ισχυρό αποταμιευτικό προφίλ και προσανατολισμό, ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Αποταμίευσης είναι μία ευκαιρία να προβληθούν όχι μόνο τα οφέλη για τον ίδιο τον αποταμιευτή «για ένα καλύτερο αύριο», αλλά κυρίως ο σταθεροποιητικός ρόλος που διαδραματίζει η αποταμίευση στο σύνολο του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αναπολώντας και εγκωμιάζοντας έτσι το «ήθος» των παλιών τοπικών τραπεζών: κοινωνική υπευθυνότητα, πελατοκεντρικότητα, ενίσχυση των νοικοκυριών και στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και των τοπικών αρχών.

Στην Ελλάδα, ο θεσμός συνέδεσε το όνομά του με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και τους περίφημους μεταλλικούς κουμπαράδες. Ο κουμπαράς του ΤΤ πρωτοεμφανίστηκε στη χώρα μας τον Αύγουστο του 1934 για να αναδειχθεί στο αγαπημένο σύμβολο της παιδικής αποταμίευσης. Θεσμός από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο έγιναν και οι επισκέψεις διευθυντών των καταστημάτων ΤΤ στα σχολεία της γειτονιάς τους, αλλά και οι μαθητικές εκθέσεις ιδεών με θέμα την αποταμίευση, με την Τράπεζα να βραβεύει τις καλύτερες από αυτές.

Σήμερα το Δίκτυο Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο της Eurobank, συνεχίζει τον ιδρυτικό του ρόλο, μεταδίδοντας την αξία του θεσμού στους παραδοσιακά πιο θερμούς αποδέκτες της, τα παιδιά.

Πηγή: ΑΠΕ/φωτό sooc.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα