Ανοίγουν ΕΠΑΛ για... γεωργούς

Ανοίγουν ΕΠΑΛ για... γεωργούς

Διαβάστε πώς και πού θα λειτουργούν οι 3ετούς φοίτησης Γεωργικές Σχολές ή αλλιώς τα Αγροτικά Τεχνολογικά Λύκεια

Την ίδρυση Αγροτικών Τεχνολογικών Λυκείων ή αλλιώς Γεωργικών Σχολών στην περιφέρεια προωθεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με διάταξη που περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου για την Οργάνωση και τη Λειτουργία του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού "Δήμητρα".

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας "Δημοκρατία", οι απόφοιτοι των Σχολών τριετούς φοίτησης θα παίρνουν κανονικά απολυτήριο, αντίστοιχο με αυτό που λαμβάνουν οι συμμαθητές τους στα τεχνικά λύκεια, καθώς επίσης και Πράσινο Πιστοποιητικό, το αποτελεί βεβαίωση για τις γνώσεις που απέκτησαν στην ειδικότητα που επέλεξαν.

Κάθε Γεωργική Σχολή θα έχει συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο, με στόχο την εκπαίδευση και την κατάρτιση των νέων που επιθυμούν να ασχοληθούν με το επάγγελμα του αγρότη.

Την ευθύνη για τον καθορισμό των προγραμμάτων σπουδών, αλλά και των διδακτικών βιβλίων θα έχει το υπουργείο Παιδείας, ενώ τα παιδιά που φοιτούν στα Αγροτικά Τεχνολογικά Λύκεια θα διδάσκονται και μαθήματα γενικής παιδείας.

Για τον λόγο αυτό θα αποσπώνται στις Γεωργικές Σχολές, καθηγητές Ενιαίων Λυκείων, προκειμένου να καλύψουν την ύλη των μαθημάτων αυτών. Όσον αφορά τη διδασκαλία εξειδικευμένων μαθημάτων που σχετίζονται με τα αγροτικά επαγγέλματα, θα την αναλάβουν καθηγητές ΑΕΙ και ΤΕΙ, οι οποίοι θα αποσπώνται από Ιδρύματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Όσοι μαθητές αποφασίσουν να φοιτήσουν στα Αγροτικά Τεχνολογικά Λύκεια θα έχουν δωρεάν στέγαση και σίτιση εντός των σχολών, ενώ δικαίωμα εγγραφής έχουν και αλλοδαποί πολίτες.

Για να φοιτήσουν στις Γεωργικές Σχολές θα πρέπει να καταβάλλουν δίδακτρα υπό τη μορφή του τέλους εγγραφής, το κόστος της οποίας θα καθορίσουν τα συναρμόδια υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Παιδείας.

SHARE:

24Media Network