Απόφαση-μυστήριο της ΑΠΔΠΧ: Απέρριψε καταγγελία εκπαιδευτικών για την ηλεκτρονική ψηφοφορία αλλά διέταξε Εκτίμηση Αντικτύπου

Απόφαση-μυστήριο της ΑΠΔΠΧ: Απέρριψε καταγγελία εκπαιδευτικών για την ηλεκτρονική ψηφοφορία αλλά διέταξε Εκτίμηση Αντικτύπου
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων απέρριψε την καταγγελία εκπαιδευτικών για την ηλεκτρονική ψηφοφορία όμως έδωσε εντολή για Εκτίμηση Αντικτύπου παραδεχόμενη, εμμέσως, ότι μπορεί να υφίσταται πρόβλημα στην επεξεργασία των δεδομένων.

Απορρίφθηκε ως κατ’ ουσίαν αβάσιμη η καταγγελία εκπαιδευτικών για τη διαχείριση και επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων που διενεργείται στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για τις εκλογές (με ηλεκτρονική ψηφοφορία) στα Υπηρεσιακά Συμβούλια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Ωστόσο, η μεγάλη έκπληξη στην εν λόγω υπόθεση προήλθε από το γεγονός ότι η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (που πήρε την απόφαση) κάλεσε το Υπουργείο Παιδείας να διενεργήσει τώρα, πολλούς μήνες μετά τις σχετικές εκλογές, Εκτίμηση Αντικτύπου αναγνωρίζοντας-εμμέσως-ότι μπορεί να υφίσταται πρόβλημα στη διαδικασία.

Σύμφωνα με τον κανονισμό του GDPR αλλά και με την κοινή λογική, η Εκτίμηση Αντικτύπου θα πρέπει να γίνεται ΠΡΙΝ την επεξεργασία των δεδομένων έτσι ώστε κατά τη διαδικασία να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα βελτιώσεων και συμμόρφωσης στον κανονισμό.

Εν προκειμένω, και με ευθύνη της Αρχής, θα γίνει το αντίθετο. Αφού έχουν διεξαχθεί οι εκλογές για την ανάδειξη των εκπροσώπων των εκπαιδευτικών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια, θα λάβει η χώρα η Εκτίμηση Αντικτύπου για το αν πραγματικά προκύπτουν κίνδυνοι!

Το ερώτημα που προκύπτει αβίαστα είναι το εξής: Αν από την Εκτίμηση προκύψει ότι τελικά υπάρχουν συγκεκριμένοι κίνδυνοι τι ακριβώς θα γίνει με τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες που έχουν γίνει; Θα κηρυχθούν άκυρες και θα επαναληφθούν;

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα