Τηλεκπαίδευση: Ακρόαση στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα μετά το σάλο

Τηλεκπαίδευση: Ακρόαση στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα μετά το σάλο
Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως Eurokinissi

Πώς δικαιολογήθηκε το Υπουργείο Παιδείας στην ακρόαση στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για όσα του καταλογίζονται στο ζήτημα των προστασίας των προσωπικών δεδομένων στην τηλεκπαίδευση.

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η Τρίτη για το θέμα της προστασίας των Προσωπικών Δεδομένων κατά τη διάρκεια της τηλεκπαίδευσης, θέμα που έχει θίξει και αναδείξει με αναλυτικό ρεπορτάζ το News 24/7.

Ελαβε, λοιπόν, χώρα στην Ολομέλεια της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα η προσφυγή της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας για το αν τηρήθηκαν ή όχι οι προβλεπόμενες από το νόμο από τις διαδικασίες. Μάλιστα, εκτός από αντιπροσωπεία της ΔΟΕ, της ΟΙΕΛΕ και του Υπουργείου Παιδείας έδωσε το παρών και φυσικό πρόσωπο το οποίο τόνισε ότι όλο το προηγούμενο, πριν την ανακοίνωση της σχετικής υπουργικής απόφαση της Νίκης Κεραμέως διάστημα υπήρχε ζήτημα, παραβίασης της σχετικής νομοθεσίας.

Το Υπουργείο Παιδείας που είχε διπλή νομική εκπροσώπηση επιχείρησε, σύμφωνα με πληροφορίες του News 24/7, να υποβαθμίσει τις καταγγελίες ενώ ισχυρίστηκε ότι ακολουθήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Εστίασε στο γεγονός ότι στις 10 Ιουλίου το Υπουργείο δημοσίευσε την Εκτίμηση Αντικτύπου (που ρητά προβλέπει ο νόμος για την Προστασία Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα) χωρίς όμως να σχολιάσει το γεγονός ότι η δημοσίευση καθυστέρησε χαρακτηριστικά, τουλάχιστον δύο μήνες.

Κατά τη διάρκεια της ακρόασης θίχτηκε και το κεφαλαιώδες ζήτημα ότι την Εκτίμηση Αντικτύπου την υπέγραψε η DPO (υπεύθυνος προστασίας δεδομένων) του Υπουργείου, Ειρήνη Καπελλάκη. Τονίστηκε από την άλλη πλευρά ότι σύμφωνα με την Παράγραφο 35, Αρθρο 2 του κανονισμού προβλέπεται ρητά ότι ο DPO μπορεί να εκτιμήσει ως ανεξάρτητο πρόσωπο (όχι να συντάξει) την Εκτίμηση Αντικτύπου.

Ολα αυτά έγιναν λιγότερες από 24 ώρες από τη συνάντηση που έγινε στο Υπουργείο Παιδείας μεταξύ της ηγεσίας του Υπουργείου και των φορέων για το θέμα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Η ΟΛΜΕ δεν έδωσε καν το παρών στη συνάντηση ενώ η ΔΟΕ, με καυστική ανακοίνωσή της, την χαρακτήρισε “προσχηματική” και “επικοινωνιακό πυροτέχνημα”.

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα αναμένεται να λάβει απόφαση, μέχρι το τέλους του Ιουλίου έτσι ώστε να ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο. Τέλος, θυμίζουμε για μία ακόμη φορά ότι το News24/7 είχε απευθύνει γραπτώς συγκεκριμένα ερωτήματα στο Υπουργείο Παιδείας για το θέμα των Προσωπικών Δεδομένων κατά τη διάρκεια της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Τα ερωτήματα αυτά ουδέποτε απαντήθηκαν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα