Ιωνίδειος σχολή: Από τους ανώνυμους καταγγέλλοντες στο επιστημονικό συμβούλιο του σχολείου

Ιωνίδειος σχολή: Από τους ανώνυμους καταγγέλλοντες στο επιστημονικό συμβούλιο του σχολείου
Σύνθημα από το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα Eurokinissi

Οι ανώνυμοι οι οποίοι, με τις καταγγελίες τους άνοιξαν, τη δικογραφία της υπόθεσης της κατάληψης στην Ιωνίδειο Σχολή, βρήκαν θέση ακόμη και στο Επιστημονικό Συμβούλιο του πρότυπου σχολείου που θα αποφασίζει και για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.

Πριν από μερικές ημέρες είχαμε ενημερώσει τους αναγνώστες του NEWS 24/7 ότι η δικογραφία που είχε ανοίξει η Εισαγγελία Πειραιά για την περσινή κατάληψη στην Ιωνίδειο Σχολή, με την οποία στοχοποιήθηκαν μάλιστα οι δύο μαθητές που είχαν μιλήσει στην κάμερα του site (ένα αγόρι και ένα κορίτσι), παραμένει ακόμα ανοιχτή παρά το γεγονός ότι το όποιο “κατηγορητήριο” εναντίον των ανήλικων παιδιών και των γονεών τους έχει καταρρεύσει με πάταγο, ακόμα και με καταθέσεις του ίδιου του Λυκειάρχη του σχολείου.

Ως γνωστόν, αφού έχει τονιστεί πολλάκις, η δικογραφία άνοιξε ύστερα από ανώνυμες καταγγελίες γονέων (των οποίων τα παιδιά φοιτούν επίσης στην Ιωνίδειο σχολή) οι οποίες όμως δεν είχαν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Οι συμμετέχοντες στην έτσι και αλλιώς ολιγοήμερη κατάληψη δεν ήταν… αλήτες, η κοπέλα που μίλησε στην κάμερα του NEWS 24/7 ήταν αριστούχος μαθήτρια η οποία τα πήγε περίφημα στις εφετινές πανελλήνιες εξετάσεις παρά το γεγονός ότι οι αρχές την ενόχλησαν λίγο πριν ριχθεί στην κρίσιμη μάχη, φθορές στο σχολείο δεν έγιναν και τα αιτήματα των μαθητών δικαιώθηκαν, πολύ σκληρά, δυστυχώς-από την ίδια την πραγματικότητα όταν μία καθηγήτριά τους προσβλήθηκε και πέθανε από τον κορονοϊό.

Οι ανώνυμοι όμως συγκροτούν τη νέα δύναμη στην Ιωνίδειο σχολή και μάλιστα μέλος της άτυπης ομάδας στο Viber υπό τον τίτλο “Ανοιχτή Ιωνίδειος” (ο οποίος φέρεται να είναι και ο συντονιστής/επικεφαλής της) τοποθετήθηκε και στο Επιστημονικό Εποπτικό Συμβούλιο (ΕΠ.Ε.Σ.) του σχολείου με απόφαση της αρμόδιας επιτροπής του Υπουργείου Παιδείας (Αρ. Πρωτ. 52/ΔΕΠΠΣ, 16-6-2021). Τα κατά τόπους ΕΠ.Ε.Σ, σύμφωνα με το νόμο, “έχουν την ευθύνη για την παιδαγωγική και επιστημονική κατεύθυνση του σχολείου, στο πλαίσιο της οποίας σχεδιάζει και προγραμματίζει τις ερευνητικές και επιμορφωτικές δραστηριότητές του”. Μεταξύ των αρμοδιοτήτων των επιστημονικών συμβουλίων είναι και η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών των σχολείων.

Ο εν λόγω όμως, τα στοιχεία του οποίου φυσικά βρίσκονται στη διάθεση του NEWS 24/7, είχε αφιερώσει μεγάλος μέρος της ενέργειάς του πέρυσι για να κρατήσει “ανοιχτή” την Ιωνίδειο και πήρε γι’ αυτό το λόγο την πρωτοβουλία να συντονίσει γονείς με ιδιαίτερα συντηρητικά αντανακλαστικά έτσι ώστε να ποινικοποιήσει τον αγώνα των μαθητών, να τους κατασυκοφαντήσει και να δημιουργήσει πρόβλημα και στους γονείς τους. Θυμίζουμε, εδώ, ότι γονείς καταληψιών μαθητών κλήθηκαν και κατέθεσαν υπομνήματα σε αστυνομικό τμήμα του Πειραιά με βάση τις καταγγελίες των “ανώνυμων” γονέων.

Σ’ αυτό το γκρουπ του Viber, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το NEWS 24/7, οι εν λόγω γονείς δεν προσπαθούσαν να κρύψουν τις πεποιθήσεις τους. Τουναντίον, εκφράζονταν ελεύθερα και είχαν σε ανύποπτο χρόνο προτείνει ότι η αντιμετώπιση της κατάληψης της Ιωνιδείου Σχολής θα έπρεπε να πάρει και νομική μορφή. Μάλιστα, πολλά από τα μηνύματά τους, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν απειλητικά, όπως το παρακάτω: “Κανείς δεν είναι πάνω από το νόμο. Ας μην κάνουν τα προβλεπόμενοι αυτοί που πρέπει και θα αντιληφθούν λίαν συντόμως του λόγου μας το αληθές. Αν δεν είστε ικανοί να πράξετε τα δέοντα σε κάποιον που παρανομεί. Κάντε στην άκρη να δείτε πως γίνεται”. Το μήνυμα έχει αποδέκτη ξεκάθαρα το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων ο οποίος κατά το γράφοντα δεν έπραττε αυτά που πρέπει για τους “παρανομούντες” μαθητές, οπότε πρέπει να κάνει στην άκρη για να δει πως γίνεται η δουλειά.

Σε άλλο μήνυμα άλλο γονέας γράφει ότι “όσο για το αν είναι ανήλικοι οι μαθητές, ναι είναι άλλα όλοι πρέπει να επωμιστούν τις ευθύνες τους και οι γονείς και τα παιδιά μιας και θέλουν “επανάσταση”.Οπου “επανάσταση”, βάλτε την κατάληψη η οποία απλώς ζητούσε περισσότερα μέτρα αποφυγής της διασποράς στη σχολική κοινότητα.

Με τέτοια νοοτροπία και τέτοια “θέρμη” από την πλευρά των “ανώνυμων”, ήταν φυσικά θέμα χρόνου να έρθει και η πρόταση για προσφυγή στη δικαιοσύνη με στόχο να αντιμετωπιστεί η σχολική ανταρσία. Πρέπει, λοιπόν, σύμφωνα με μέλος της ομάδας “Ανοιχτή Ιωνίδειος”, “να συνταχθεί ένα νομικής υφής έγγραφο που να αναφέρει ρητά την μη εφαρμογή του νόμου σε επερχόμενη κατάληψη, διαδικαδία με συγκεκριμένους αποδέκτες και να κατατεθεί στην εισαγγελία πρωτοδικών πειραιά”. Ετοιμο το κοστουμάκι για τους καταληψίες, να πως προέκυψε η καταγγελία στην εισαγγελία του Πειραιά και η ταλαιπωρία γονέων και παιδιών η οποία ακόμα δεν έχει τελειώσει.

Ολη αυτή την κατά κάποιο τρόπο “αστυνομική-καταγγελτική” δράση αυτής της φράξιας, η διοικούσα επιτροπή προτύπων και πειραματικών σχολείων ουσιαστικά την επιβράβευσε δίνοντας θέση στο Επιστημονικό Εποπτικό Συμβούλιο σε ένα επιφανές μέλος της, θέση που με βάση το νόμο θα την έχει για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Θυμίζουμε, παράλληλα, ότι όπως ανέφεραν οι ίδιοι ανώνυμοι καταγγέλοντες στις αναφορές τους, ο λυκειάρχης του σχολείου αποτελεί προσωπική επιλογή της Νίκης Κεραμέως, κάτι που ουδέποτε διαψεύστηκε από το Υπουργείο Παιδείας.

Για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο Πρότυπο σχολείο της Ιωνιδείου Σχολής, σχολείο με παραδοσιακά προοδευτικό προφίλ και μεγάλη προσφορά, είναι, όπως μαθαίνουμε, απολύτως ενήμερος ο Υπουργός Επικρατείας και πρώην μαθητής της Ιωνιδείου, Γιώργος Γεραπετρίτης. Προφανώς, θέλουμε να πιστεύουμε, ότι δεν εγκρίνει τις μεθόδους βάσει των οποίων οι “ανώνυμοι” κινήθηκαν κατά των μαθητών και των γονέων τους…

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα