Καρτέλ στα φροντιστήρια κρατούν στα ύψη τις τιμές

ΤΡΙΚΑΛΑ-21-5-2012- Έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων(EUROKINISSI // ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΙΑΡΑΣ)
ΤΡΙΚΑΛΑ-21-5-2012- Έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων(EUROKINISSI // ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΙΑΡΑΣ) EUROKINISSI

Την ύπαρξη καρτέλ και στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών εντόπισε η επιτροπή Ανταγωνισμού μετά την αυτεπάγγελτη έρευνα. Διαβάστε αναλυτικά το πόρισμά της

Καρτέλ στο χώρο της παιδείας και δη στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών εντόπισε μετά την αυτεπάγγελτη έρευνα η επιτροπή Ανταγωνισμού.

Το καρτέλ κρατά πολύ ψηλά τα δίδακτρα.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια των ελέγχων που έκανε η Ανεξάρτητη Αρχή στα γραφεία των συλλόγων στην Αττική, στη Βόρεια Ελλάδα και στην Κρήτη, εντόπισε έγγραφα και στοιχεία που δείχνουν ότι αυτές οι ομοσπονδίες έστελναν συγκεκριμένους τιμοκαταλόγους στα φροντιστήρια-μέλη τους.

Με αυτόν τον τρόπο υποχρέωναν τους ιδιοκτήτες τους να μην κατεβάζουν τις τιμές κάτω από ένα συγκεκριμένο ύψος.

Επιπλέον, είχαν καθορίσει από κοινού ένα συγκεκριμένο σύστημα εκπτώσεων και μειώσεων τιμών, χωρίς να δίνουν το περιθώριο στους ιδιοκτήτες των φροντιστηρίων να δίνουν μεγαλύτερες παροχές.

Η εκμετάλλευση όμως δεν σταματούσε εκεί.

Στις συμβάσεις που κάνουν οι σύλλογοι με τα μέλη τους, έβαζαν ρήτρες που τους εμπόδιζαν ώστε να συμμετέχουν σε άλλες εξετάσεις πιστοποίησης σπουδών.

Το αποτέλεσμα είναι να περιορίζεται ο ανταγωνισμός και μάλιστα σε μία εξαιρετικά δύσκολη οικονομική περίοδο οι γονείς δεν μπορούσαν να έχουν καλύτερες τιμές.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας "Το Εθνος", πρόκειται για τις δύο μεγαλύτερες της χώρας ομοσπονδίες φροντιστηρίων ξένων γλωσσών, στις οποίες ουσιαστικά είναι μέλη η συντριπτική πλειονότητα των φροντιστηρίων.

Η γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού έχει κάνει τη σχετική εισήγηση προς την ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού και σύμφωνα με την αρχή "θα συνεδριάσει στις 23 Ιουλίου για να εξετάσει το ενδεχόμενο παράβασης των κανόνων ανταγωνισμού".

Πηγή: "Το Έθνος"

SHARE:

24Media Network