Πώς θα μάθετε να μιλάτε σαν γνήσιοι Ισπανοί

Διαβάζεται σε 8'
Πώς θα μάθετε να μιλάτε σαν γνήσιοι Ισπανοί
pexels-mikhail-nilov

600 εκατομμύρια πολίτες του κόσμου μπορούν να μιλήσουν ισπανικά, δηλαδή περίπου το 7% του παγκόσμιου πληθυσμού, ενώ μισό δισεκατομμύριο είναι αυτοί που έχουν την ισπανική γλώσσα ως μητρική γλώσσα. Αλήθεια, εσύ ακόμη να μάθεις να μιλάς Ισπανικά;

Η γλωσσομάθεια αποτελεί προσόν και πολύτιμο εφόδιο. Είναι άλλωστε αποδεδειγμένο ότι η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας γυμνάζει το μυαλό και τη μνήμη, ενώ προσφέρει νέες ευκαιρίες εργασίας, σπουδών, αλλά και ταξιδιών. Πολλοί αγνοούν πως τα ισπανικά είναι η δεύτερη μητρική γλώσσα στον κόσμο από άποψη αριθμού ομιλητών, ενώ κατέχουν εξέχουσα θέση στον παγκόσμιο καταμερισμό των ομιλούντων γλωσσών.
Και αυτό δεν το αναφέρουμε τυχαία. Είναι εξαιρετικά σημαντικό οι ξένες γλώσσες που μαθαίνουμε να έχουν κάποιο αντίκτυπο στην κοινωνία και στην αγορά εργασίας και να αφήνουν ένα ισχυρό αποτύπωμα στον πλανήτη, καθώς μόνο τότε μπορούν να αποτελέσουν και εργαλεία ζωής.

Σύμφωνα με μελέτες, την επόμενη δεκαετία τα ισπανικά θα είναι η δεύτερη γλώσσα στον κόσμο σε χρήση. Παράλληλα, η γνώση τους διευρύνει τις επαγγελματικές προοπτικές, αφού οι αναπτυσσόμενες ισπανόφωνες χώρες προσφέρουν όλο και περισσότερες ευκαιρίες καριέρας, ενώ και σε ακαδημαϊκό επίπεδο τα ισπανικά ανοίγουν τις πόρτες σε υψηλού κύρους πανεπιστήμια στην Ισπανία και τη Λατινική Αμερική.​

Η ρεσεψιόν του Ινστιτούτου Θερβάντες

Εξόχως χαρακτηριστικά και ενδιαφέροντα είναι αυτά που αποκαλύπτουν τα στοιχεία της ετήσιας μελέτης –Επετηρίδα της Ισπανικής Γλώσσας– που δημοσιεύει το Ινστιτούτο Θερβάντες. Τα ισπανικά είναι η γλώσσα που διδάσκεται περισσότερο στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση μετά τα αγγλικά, ενώ το 2023 περισσότερα από 23 εκατομμύρια άνθρωποι (23.748.298) σπουδάζουν ισπανικά ως ξένη γλώσσα.

Επιπλέον, ένα αξιοσημείωτο στοιχείο είναι ότι η ισπανική γλώσσα είναι η τρίτη περισσότερο χρησιμοποιούμενη γλώσσα στο διαδίκτυο μετά από τα αγγλικά και τα κινέζικα και είναι η γλώσσα στην οποία δημοσιεύονται τα περισσότερα επιστημονικά κείμενα μετά τα αγγλικά. Στις περισσότερες ψηφιακές πλατφόρμες, όπως το Facebook, το LinkedIn, το YouTube, το Twitter, η Wikipedia και άλλα, τα ισπανικά είναι η δεύτερη πιο συχνά χρησιμοποιούμενη γλώσσα, συνήθως πολύ πιο μπροστά από τα πορτογαλικά και τα γαλλικά.

Ελλάδα- Ισπανία: Μία στενή συγγένεια

“Η ψυχή μου αισθάνεται να συγγενεύει με την ισπανική όπως με καμία άλλη”, έγραψε ο Νίκος Καζαντζάκης το 1967​, εκφράζοντας τόσο εύγλωττα τη στενή σχέση της ελληνικής και της ισπανικής γλώσσας. Η ισπανική είναι μια γλώσσα που οι Έλληνες μαθαίνουν εύκολα λόγω του λατινικού αλφαβήτου, της φωνητικότητας της γλώσσας και της προφοράς της που μοιάζει πολύ με την ελληνική. ​ Γι΄αυτό και η Ισπανία είναι η χώρα που προτιμούν οι περισσότεροι Έλληνες φοιτητές του Erasmus +.

Η αίθουσα εκθέσεων του Ινστιτούτου

Το Ινστιτούτο Θερβάντες

Το Ινστιτούτο Θερβάντες είναι ο επίσημος φορέας του Ισπανικού κράτους για τη διάδοση της ισπανικής γλώσσας και της ισπανόφωνης κουλτούρας, αλλά και ένας ισχυρός πολιτιστικός δίαυλος αναφοράς για όλους αυτούς που ενδιαφέρονται για τον ισπανόφωνο πολιτισμό. ​Πέρα από τη διδασκαλία ισπανικών, προσφέρει ένα ευρύ και ποικίλο πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων, ενώ διαθέτει μία από τις πιο αξιόλογες βιβλιοθήκες Μορφωτικού Ινστιτούτου στην Ελλάδα – από το 1991, με την ίδρυση του Ινστιτούτου Θερβάντες, η Βιβλιοθήκη Χουάν Κάρλος Ονέττι αποτελεί το βασικό κέντρο πληροφόρησης και τεκμηρίωσης στην Ελλάδα για θέματα σχετικά με την Ισπανική Γλώσσα και τον Πολιτισμό των Ισπανόφωνων χωρών.

Κινηματογραφικές προβολές, κονσέρτα, διαλέξεις, συζητήσεις και στρογγυλά τραπέζια, συνέδρια, εργαστήρια, εκθέσεις και αναγνώσεις ισπανόφωνων συγγραφέων είναι λίγα μόνο δείγματα της πολιτιστικής δραστηριότητας του Ινστιτούτου που απλώνεται από τη λογοτεχνία, τον κινηματογράφο και το θέατρο, έως τον χορό, τις οπτικοακουστικές τέχνες και τη μουσική.

Μη ξεχνάτε άλλωστε το πόσο ο ισπανικός πολιτισμός έχει καθορίσει και συμβάλλει στο παγκόσμιο πολιτιστικό τοπίο: συγγραφείς όπως ο Gabriel García Márquez, ο Federico García Lorca, ο Jorge Luis Borges, ο Pablo Neruda, ζωγράφοι όπως Pablo Picasso, ο Salvador Dali, η Frida Kahlo, σκηνοθέτες όπως ο Luis Buñuel και ο Pedro Almodóvar, αλλά και σπουδαίες ιστορικές προσωπικότητες όπως ο Che Guevara και ο Fidel Castro είχαν σαν μητρική γλώσσα την ισπανική.

Αίθουσα μαθημάτων

30 χρόνια ισπανικής… μύησης

Το Ινστιτούτο Θερβάντες περισσότερα από 30 χρόνια, όχι μόνο βοηθάει τους μαθητές του να μάθουν την ισπανική γλώσσα, αλλά τους μυεί και σε όλες τις πτυχές της κουλτούρας των ισπανόφωνων χωρών, προωθώντας με τον τρόπο αυτό τον διάλογο και την πολιτιστική συνεργασία με την Ελλάδα.

Οι καθηγητές του διακρίνονται για την υψηλή μόρφωση και τη μακροχρόνια εμπειρία τους, ενώ η μέθοδος διδασκαλίας που εφαρμόζεται αποτελεί εγγύηση για τη γρήγορη και αποτελεσματική εκμάθηση των ισπανικών. Τα τμήματά του αντιστοιχούν στην κλίμακα των επιπέδων του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Αναφοράς για τις Γλώσσες.​

Το Ινστιτούτο Θερβάντες προσφέρει μια ευρεία γκάμα τμημάτων για μαθητές όλων των επιπέδων, ηλικιών και απαιτήσεων. Μπορεί κάποιος να επιλέξει ομαδικά μαθήματα γενικά ή ειδικά μαθήματα, τμήματα ενηλίκων, μαθήματα για παιδιά και εφήβους, εντατικά τμήματα, τμήματα προετοιμασίας για τις εξετάσεις DELE ή τμήματα για επιχειρήσεις. ​

Σημειώστε πως τα Διπλώματα DELE είναι οι μοναδικοί διεθνώς αναγνωρισμένοι επίσημοι τίτλοι που χορηγεί το Ινστιτούτο Θερβάντες εξ ονόματος του Υπουργείου Παιδείας και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης της Ισπανίας. Η κατοχή του μοναδικού αυτού διπλώματος με διεθνή αναγνώριση και αόριστη διάρκεια σας δίνει ένα πλεονέκτημα χρήσιμο σε ακαδημαϊκό, επαγγελματικό αλλά και προσωπικό επίπεδο.

Αίθουσα Μαθημάτων

Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, διά ζώσης και εξ αποστάσεως

Το Ινστιτούτο Θερβάντες στεγάζεται σε ένα ζεστό, φιλόξενο και ευχάριστο ιστορικό κτίριο. στην καρδιά της Αθήνας, ενώ από τον Οκτώβριο του 2022, επέκτεινε την ακαδημαϊκή του δραστηριότητα και στη Θεσσαλονίκη.

Όλοι οι χώροι τηρούν τις νέες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας και τα μαθήματα λαμβάνουν χώρα σε αίθουσες διδασκαλίας εξοπλισμένες με διαδραστικές οθόνες και Ίντερνετ, έτσι ώστε η μαθησιακή εμπειρία στην τάξη να είναι απολύτως ικανοποιητική. Υπάρχει η δυνατότητα ωστόσο, να κάνετε μαθήματα διαδικτυακά μέσω τηλεδιάσκεψης (ZOOM) από το σπίτι ή το γραφείο ή μέσω της διδακτικής Πλατφόρμας AVE Global που είναι ειδικά σχεδιασμένη για την εκμάθηση και τη διδασκαλία των ισπανικών μέσω διαδικτύου και με τρόπο αυτόνομο. Η πλατφόρμα, που συνιστάται για ενήλικους και νέους από την ηλικία των 16 ετών και άνω, έχει σχεδιαστεί ώστε να προσαρμόζεται σε διαφορετικούς τρόπους και ρυθμούς εκμάθησης.

10 λόγοι για να μάθετε ισπανικά στο Ινστιτούτο Θερβάντες

Συνοψίζοντας θα εστιάσουμε στους 10 πιο “πρακτικούς” λόγους για τους οποίους θα πρέπει κάποιος να επιλέξει το Ινστιτούτο Θερβάντες για την εκμάθηση της Ισπανικής Γλώσσας.

  1. Επίσημος φορέας της Ισπανίας /του ισπανικού κράτους​.
    Κάθε χρόνο πάνω από 100.000 μαθητές μαθαίνουν ισπανικά στα περισσότερα από 8.000 τμήματα που λειτουργούν στα κέντρα του Instituto Cervantes ανά τον κόσμο.
  2. Διδασκαλία αναγνωρισμένης ποιότητας .
    Το Ινστιτούτο προσπαθεί καθημερινά προκειμένου να διατηρήσει την ποιότητα της προσφερόμενης διδασκαλίας τόσο από εκπαιδευτικής όσο και από επιμορφωτικής άποψης, με την οργάνωση μαθημάτων γλώσσας και ισπανόφωνου πολιτισμού με πλουραλιστική και διαπολιτισμική προοπτική.
  3. ​Ισπανόφωνοι καθηγητές με πανεπιστημιακή εκπαίδευση ​
    Οι καθηγητές του Θερβάντες είναι όλοι ισπανόφωνοι, με προέλευση από την Ισπανία ή κάποια χώρα της Λατινικής Αμερικής, με πανεπιστημιακή εκπαίδευση και πιστοποιημένη εμπειρία στην διδασκαλία των ισπανικών ως ξένης γλώσσας.
  4. Ολιγάριθμα τμήματα ​
    Ώστε να διευκολύνεται η επικοινωνία και η προσωπική ενασχόληση με τον κάθε μαθητή.
  5. Τμήματα και ωράρια για όλα τα επίπεδα ​
    Μεγάλη ποικιλία τμημάτων γλώσσας και πολιτισμού, σε όλα τα επίπεδα (A1-C1), τους τύπους (κανονικού ρυθμού, εντατικά και ειδικά) και τρόπους (δια ζώσης ή on line), που απευθύνεται προς όλες τις ηλικίες, σε πρωινά, απογευματινά ωράρια ή και μέσα στο Σαββατοκύριακο.
  6. Προσωπική συμβουλευτική ​
    Υπηρεσίες συμβουλευτικής και κατατακτήριο τεστ που θα σας βοηθήσει να βρείτε ένα τμήμα στα μέτρα σας.
  7. Δωρεάν βοηθήματα στα ισπανικά
    Δωρεάν on line διδακτικά βοηθήματα που θα σας βοηθήσουν να συνεχίσετε την εξάσκηση ακόμη και μετά το μάθημα.
  8. Επίσημη πιστοποίηση γλωσσομάθειας ​
    Το Instituto Cervantes διαχειρίζεται τα δύο πιο αξιόλογα διπλώματα ισπανικών: το δίπλωμα DELE (Διπλώματα Ισπανικών ως Ξένης Γλώσσας) και το πιστοποιητικό SIELE.
  9. Στην καρδιά της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και σε όλες τις γωνιές της Ελλάδας ​
    Μάθετε ισπανικά σε ένα φιλόξενο και φιλικό περιβάλλον στο ιστορικό κτίριο της Σκουφά 31, στο Κολωνάκι (Αθήνα) και στο έτερο ιστορικό κτίριο στην οδό Βασιλέως Ηρακλείου 26 (Θεσσαλονίκη). Αν προτιμάτε να παρακολουθήσετε κάποιο από τα τμήματά μας από το σπίτι ή το γραφείο σας, ή ακόμη και αν δεν κατοικείτε στην Αθήνα, για εσάς προσφέρουμε μαθήματα μέσω διαδικτύου.
  10. Πολύ περισσότερο από ένα τμήμα ​
    Το να μάθετε ισπανικά στο Ινστιτούτο σας επιτρέπει να έχετε δωρεάν πρόσβαση στην πιο σημαντική βιβλιοθήκη σε ισπανικά στην Ελλάδα, αλλά και να παρευρεθείτε σε ένα πλούσιο και ποικίλο πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα