Τηλεκπαίδευση: Οι μισές “αλήθειες” της Νίκης Κεραμέως, που κρατά στο συρτάρι τη σύμβαση με τη Cisco

Τηλεκπαίδευση: Οι μισές “αλήθειες” της Νίκης Κεραμέως, που κρατά στο συρτάρι τη σύμβαση με τη Cisco
Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως αποφεύγει εδώ και μήνες να δώσει στη δημοσιότητα τη σύμβαση με τη Cisco Eurokinissi

Επιχειρώντας να περάσει στην αντεπίθεση για το θέμα της τηλεκπαίδευσης η Νίκη Κεραμέως εξέδωσε ανακοίνωση με τις δικές της αλήθειες. Για άλλη μια φορά όμως δεν απαντά σε καίρια ερωτήματα για τη σύμβαση με τη Cisco.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Τετάρτη το μεσημέρι το Υπουργείο Παιδείας και προσωπικά η Υπουργός Παιδείας κάνει λόγο για τις 8+1 αλήθειες οι οποίες αφορούν στο θέμα της τηλεκπαίδευσης στην Ελλάδα.

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε όλη την ανακοίνωση της Υπουργού. Αξίζει όμως να μελετήσει κανείς αν οι “αλήθειες” της κα Κεραμέως είναι πράγματι τέτοιες ή έχουν σημαντικά κενά.

Και όπως προκύπτει, κατά τη συνήθειά της, οι “αλήθειες” της Υπουργού είναι και πάλι μισές.

Λέει η κα Κεραμέως στην 7η αλήθεια: “Συνεχίζοντας τα fake news, ο ΣΥΡΙΖΑ θυμήθηκε πάλι να κηρύξει ανένδοτο αγώνα κατά των (ξένων) ιδιωτικών συμφερόντων που δήθεν εποφθαλμιούν τα προσωπικά δεδομένα της εκπαιδευτικής κοινότητας. Πόσα ψέματα πιά! «Ξεχνάει» τεχνηέντως να αναφέρει ότι η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα:

– έχει ήδη «κρίνει νόμιμη την κατά το άρθρο 63 του ν. 4686/2020 σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση» (γνωμοδότηση 4/2020),

– έχει λάβει και εξετάσει στο πλαίσιο αυτό και τη συναφθείσα σύμβαση με τη Cisco (βλ. σελ. 8 γνωμοδότησης),

– έχει κρίνει ότι η τηλεκπαίδευση αποτελεί «μέτρο πρόσφορο, αναγκαίο και αναλογικό για την παροχή εκπαίδευσης σε περιόδους έκτακτης και απρόβλεπτης ανάγκης, όπως αυτή της πανδημίας του COVID-19».

Ξεχνάει επίσης τεχνηέντως να αναφέρει ότι το Υπουργείο Παιδείας έχει λάβει όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα και θα ακολουθήσει τις συστάσεις που διατύπωσε η Αρχή μέσα στο προβλεπόμενο χρονικό πλαίσιο”.

Τι δεν λέει η κα Κεραμέως: Στην Αρχή η Υπουργός έδωσε μόνο το DPA δηλαδή τη σύμβαση που δεσμεύει την Cisco με το Ελληνικό Δημόσιο μόνο για τη διαχείριση των προσωπικών δεδομένων. Αυτό που ΔΕΝ ΛΕΕΙ η κα. Κεραμέως και το NEWS 24/7 έχει γράψει εδώ και δύο μήνες ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΨΕΥΣΗ είναι ότι η Αρχή ζήτησε τη Σύμβαση Δωρέας με τη Cisco την οποία και δεν έλαβε ΠΟΤΕ.

Την ίδια σύμβαση έχει ζητήσει πολλές φορές σχεδόν σύσσωμη η αντιπολίτευση και η Υπουργός δεν την έχει προσκομίσει αν και το ΟΦΕΙΛΕΙ βάσει νόμου για τις δωρέες στο Δημόσιο. Η σύμβαση, επίσης, ζητήθηκε και από την Ελληνική Βουλή ως οργανισμό. Και πάλι η Υπουργός δεν απάντησε.

Μην ξεχάσουμε και το σημαντικό: Νόμιμος κρίθηκε ο σκοπός της τηλεκπαίδευσης, ΟΧΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ. Και αυτό έχει τεράστια σημασία.

Λέει επίσης η κα Κεραμέως: “Το Υπουργείο παιδείας έχει λάβει όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα και θα ακολουθήσει τις συστάσεις που διατύπωσε η Αρχή μέσα στο προβλεπόμενο χρονικό πλαίσιο”.

Μάλιστα. Ποια είναι τα μέτρα αυτά; Γιατί δεν τα ανακοινώνει. Ας φρεσκάρουμε τη μνήμη των αναγνωστών αλλά και της Υπουργού για το ποιες είναι οι “συστάσεις” της Επιτροπής.

Ιδού, 11 από τα προβληματικά σημεία όπως τα είχαμε καταγράψει στις 7 Σεπτεμβρίου και όπως περιγράφονται με γλώσσα ακριβή από την Αρχή στη γνωμάτευση.

1. Δεν είναι βέβαιο πότε συντάχθηκε η ΕΑΠΔ, καθώς δεν υπάρχουν στοιχεία για αυτό (διαβιβαστικά, emails, κλπ). Επομένως δεν είναι βέβαιο ότι υπήρχε ΕΑΠΔ στις 15/5, όπως ισχυρίζεται το Υπουργείο.

2. Ακόμη και αν υπήρχε τότε, συντάχθηκε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, αφήνοντας υπονοούμενα για την ποιότητά της, την οποία σχολιάζει αμέσως μετά.

3. Κακώς η ΕΑΠΔ υπογράφεται από την DPO του Υπουργείου. Δεν είναι δουλειά της.

4. Δεν αναφέρεται από ποιους ειδικούς όντως συντάχθηκε η ΕΑΠΔ, όπως απαιτεί ο GDPR.

5. Δεν έχει επιστημονική τεκμηρίωση η ΕΑΠΔ αλλά μόνο αυθαίρετους και υποκειμενικούς ισχυρισμούς.

6. Δεν έλαβε υπόψη της τη διάκριση μεταξύ α) σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και β) live streaming από την αίθουσα. Είναι δυο διαφορετικά πράγματα.

7. Δεν έγινε διαβούλευση όχι μόνο με γονείς, εκπαιδευτικούς, μαθητές κλπ αλλά και με Ακαδημαϊκά Ιδρύματα ή Δημόσιους Φορείς εκπαιδευτικής πολιτικής για τα θέματα αυτά. Δεν έγινε τότε, δεν έγινε και εκ των υστέρων.

8. Με τον τρόπο που έγινε η ΕΑΠΔ τέθηκαν σε κίνδυνο δικαιώματα και ελευθερίες των υποκειμένων, μαθητών και εκπαιδευτικών.

9. Απέκρυψε ολόκληρες κατηγορίες προσωπικών δεδομένων και μεταδεδομένων που, σύμφωνα και με τη σύμβαση Cisco – Υπουργείου Παιδείας, η Cisco διατηρεί και για 7 χρόνια μετά και αξιοποιεί για εμπορικούς της σκοπούς!

10. Δεν πληροί τα κριτήρια πληροφόρησης και διαφάνειας το Υπουργείο, καθώς ούτε ουσιαστική ενημέρωση έκανε στα υποκείμενα, ούτε κώδικες εξέδωσε, όπως δεσμευόταν ότι θα κάνει.

11. Αυθαίρετα, τέλος, το Υπουργείο, μετά από όλα τα παραπάνω, συσκέφθηκε με τον εαυτό του και αποφάσισε ότι έχουν παρθεί τα κατάλληλα μέτρα και δεν τίθεται άλλο θέμα…

Επίσης, η Αρχή και αυτό ως νομικός η κα Κεραμέως θα έπρεπε να το γνωρίζει έκανε την εξής διατύπωση: «Η επεξεργασία που συνεπάγεται η παροχή σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης δεν αντίκειται στη νομοθεσία για την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα». Δεν αντίκειται λοιπόν, δεν είπε ότι είναι απολύτως συμβατή με τη νομοθεσία για την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Η κα Κεραμέως λέει ακόμα (στην 3η αλήθεια της) ότι “πρόκειται για άμεση, αποτελεσματική, αλλά και συμφέρουσα λύση (δεδομένου, μάλιστα, ότι οι έως σήμερα υπηρεσίες της Cisco παρέχονται δίχως επιβάρυνση στο δημόσιο, βάσει της ισχύουσας σύμβασης) – όπως και έγινε”.

Πού είναι λοιπόν η σύμβαση και γιατί δεν έχει αναρτηθεί πουθενά; Γιατί η κα Υπουργός αρνείται τη δημοσιοποίησή της; Τι προβλέπεται στη Σύμβαση για την εκμετάλλευση των προσωπικών δεδομένων των χρηστών από την εταιρία; Γιατί προτιμήθηκε ΜΟΝΟ η Cisco ενώ το Μάρτιο το υπουργείο είχε το ίδιο ανακοινώσει ότι στο έργο της τηλεκπαίδευσης θα συμβάλλουν οι Cisco, η Microsoft και η Google;

Τα ερωτήματα αυτά τα έχουμε διατυπώσει και γραπτώς στο Υπουργείο Παιδείας ήδη από τον Ιούνιο. Δεν λάβαμε ποτέ απάντηση…Ποτέ δεν είναι αργά όμως.

Επίσης, η Υπουργός δεν έδωσε ξεκάθαρες απαντήσεις για το λόγο που το σύστημα κατάρρευσε, για το τι σκέφτεται να κάνει για τα νοικοκυριά τα οποία διαθέτουν δύο και τρία μέλη στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (χωρίς όμως να διαθέτουν τον κατάλληλο εξοπλισμό). Λέξη επίσης δεν ανέφερε και για το φιάσκο της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για την ανάδειξη των υπηρεσιακών συμβουλίων στην οποία έλαβαν μέρος μόνο το… 7,5% των εκπαιδευτικών.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα