Τηλεκπαίδευση στον αέρα: Το Υπουργείο Παιδείας εξακολουθεί να κρύβεται

Τηλεκπαίδευση στον αέρα: Το Υπουργείο Παιδείας εξακολουθεί να κρύβεται
Τηλεκπαίδευση λόγω κορονοϊού Eurokinissi

Εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές επιστρέφουν για το επόμενο διήμερο- και μέχρι νεωτέρας- στην τηλεκπαίδευση με τη διαδικασία να παρουσιάζει ακόμα σοβαρά κενά ως προς το σεβασμό του κανονισμού περί προσωπικών δεδομένων.

Τηλεκπαίδευση λοιπόν από τη Δευτέρα και μέχρι νεωτέρας αφού θα παραμείνουν κλειστά και τα σχολεία της Περιφέρειας Αττικής.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για τις επόμενες δύο ημέρες εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές στη χώρα θα χρησιμοποιούν την πλατφόρμα της Webex για τον τρόπο λειτουργίας της οποίας έχει εκφράσει εγκαίρως σοβαρές επιφυλάξεις, εντοπίζοντας συγκεκριμένες παρατυπίες, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (χαρακτηριστική η απόφαση-κόλαφος του Νοεμβρίου του 2021).

Επίσης, η Αρχή, όπως έχουμε τονίσει κατ’ επανάληψη, έχει δώσει εντολή συμμόρφωσης στο Υπουργείο Παιδείας που είναι υπεύθυνο για την επεξεργασία. Το Υπουργείο γνωστοποίησε μάλιστα στις 17 Ιανουαρίου, την ημέρα που έληγε η σχετική προθεσμία που είχε δώσει η Αρχή για συμμόρφωση, ότι πράγματι έκανε τις απαραίτητες ενέργειες.

Πιστοποιείται αυτό; Η αλήθεια είναι πως όχι. Απλώς το Υπουργείο ενημέρωσε πως την 14η Ιανουαρίου έστειλε ένα υπόμνημα στην Αρχή με τις σχετικές λεπτομέρειες συμμόρφωσης. Το υπόμνημα αυτό όμως ουδέποτε δόθηκε στη δημοσιότητα για να διαπιστωθεί αν πράγματι το Υπουργείο προέβη στις σωστές ενέργειες.

Η κα Κεραμέως επιθυμεί απλώς να την πιστέψουμε ξεχνώντας βέβαια ότι καθυστέρησε περίπου… ένα χρόνο να δώσει στη δημοσιότητα τις συμβάσεις που διέπουν τη σχέση του ελληνικού δημοσίου με την εταιρία Cisco (προϊόν της οποίας είναι η πλατφόρμα Webex) και από τις οποίες αποκαλύφθηκε το γεγονός της παράδοσης των metadata 1,5 εκ. υποκειμένων στην εταιρία.

Το ρεπορτάζ πάντως τρέχει και οι μέχρι στιγμής πληροφορίες αναφέρουν τα εξής:

Πηγές της Αρχής Προστασίας Δεδομένων αναφέρουν ότι το Υπουργείο Παιδείας έχει συμμορφωθεί σε τρεις υποδείξεις. Απομένει η συμμόρφωση για την τέταρτη η οποία αφορά το φλέγον ζήτημα της σύμβασης με την Cisco. Mέχρι στιγμής συμμόρφωση ως προς αυτό δεν έχει υπάρξει αλλά η σχετική διορία τελειώνει στα μέσα του Μαρτίου.

Ωστόσο, οι ίδιες πηγές εκφράζουν άγνοια για την αιτία του γεγονότος ότι το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει δώσει ακόμη στη δημοσιότητα το υπόμνημα της 14ης Ιανουαρίου. Αλήθεια, γιατί δεν το δίνει, έστω και τώρα; Υπάρχει κάτι που τα υποκείμενα της τηλεκπαίδευσης, δεν πρέπει να μάθουν;

Θυμίζουμε ότι εφόσον το Υπουργείο έχει συμμορφωθεί στα τρία πρώτα σημεία θα έπρεπε να έχουν προκύψει συγκεκριμένες ενέργειες.

Αυτές είναι οι εξής (τις αντιγράφουμε από προηγούμενο ρεπορτάζ αφού μέχρι σήμερα τίποτα δεν άλλαξε).

  • Για τις παραβάσεις των διατάξεων του άρθρου 6 του ΓΚΠΔ, το Υπουργείο χρειάζεται να τροποποιήσει τη σύμβαση που δεσμεύει το ελληνικό δημόσιο με τη Cisco έτσι ώστε είτε να μην συλλέγονται μη απαραίτητα δεδομένα είτε να συλλέγονται με ρητή συγκατάθεση του χρήστη.
  • Για τις παραβιάσεις του άρθρου 14 σε συνδυασμό με το άρθρο 5 παρ. 1 α του ΓΚΠΔ, το άρθρο 12 και το άρθρο 37 παρ. 7 ΓΚΠΔ το Υπουργείο πρέπει να λάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την εξοικείωση των εκπαιδευτικών σε θέματα διαχείρισης προσωπικών δεδομένων έτσι ώστε να είναι σε θέση να προχωρούν σε κατάλληλες ενέργειες όταν αυτό χρειάζεται. Ουδεμία τέτοια πρωτοβουλία έχει ληφθεί ή ανακοινωθεί, τουλάχιστον μέχρι στιγμής.
  • Για τις παραβάσεις, τέλος, των διατάξεων του άρθρου 25, παρ 1. του ΓΠΔ το Υπουργείο οφείλει να προχωρήσει σε δημιουργία και διαμοιρασμό αναλυτικού εντύπου ενημέρωσης για εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές σε κατανοητό ύφος και γλώσσα. Ούτε τέτοια πρωτοβουλία έχει αναληφθεί απ’ ότι γνωρίζουμε.

Οι εκπαιδευτικοί μόνο από τα σχολεία

Η ΟΛΜΕ την ίδια ώρα έχει δώσει εντολή στα μέλη της να παράσχουν υπηρεσίες τηλεκπαίδευσης μόνο από τις σχολικές μονάδες και όχι από τα σπίτια τους. Οι εκπαιδευτικοί συνεχίζουν να διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι, παρά τη ρητή πρόβλεψη του νόμου περί τηλεργασίας, δεν τους έχει δοθεί ακόμη τεχνολογικός εξοπλισμός.

Ο ν.4807/21 που ορίζει το θεσμικό πλαίσιο τηλεργασίας ορίζει αναλυτικά τα εξής:

«1. Η υπηρεσία του φορέα που είναι αρμόδια για την παροχή εξοπλισμού και την πληροφοριακή υποστήριξη, προμηθεύει τον υπάλληλο με τον απαραίτητο και κατάλληλο για την αποτελεσματική εκτέλεση των καθηκόντων του μέσω τηλεργασίας, τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό και τεχνολογική συσκευή (εφεξής «Σταθμός Τηλεργασίας») και παρέχει υποστήριξη για την εγκατάστασή του, εφόσον τούτο είναι επιθυμητό από τον υπάλληλο…».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version