Τροποποιήσεις στον νόμο - πλαίσιο ζητούν οι πρυτάνεις

Τροποποιήσεις στον νόμο - πλαίσιο ζητούν οι πρυτάνεις
EUROKINISSI

Τι αναφέρουν στο ψήφισμά τους οι πρυτάνεις, πώς κρίνουν τα αποτελέσματα των εργασιών της 72ης Συνόδου

«Πολύ γόνιμα» χαρακτήρισε ο προεδρεύων πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου, Γρηγόρης Τσάλτας, τα αποτελέσματα των εργασιών της 72ης Συνόδου των Πρυτάνεων, η οποία ολοκληρώθηκε αργά χθες το βράδυ με την έκδοση ψηφίσματος. Εκ μέρους του υπουργείου Παιδείας παρέστησαν στη Σύνοδο ο υφυπουργός Παιδείας, Θόδωρος Παπαθεοδώρου, και ο γενικός γραμματέας, Θανάσης Καλαϊτζής.

Στο ψήφισμά τους οι πρυτάνεις διαπιστώνουν «αδυναμία ακόμη και της στοιχειώδους λειτουργίας του Ελληνικού Δημόσιου Πανεπιστημίου» εξαιτίας του νέου θεσμικού πλαισίου και της οικονομικής κρίσης, καθώς και «ασάφεια και σύγκρουση αρμοδιοτήτων μεταξύ αφενός των πρυτανικών Αρχών και της Συγκλήτου και αφετέρου των Συμβουλίων των Ιδρυμάτων που αναφύονται σε ακαδημαϊκά, διοικητικά και ερευνητικά θέματα».

Οι πρυτάνεις ζητούν άμεση τροποποίηση του νόμου, για την εύρυθμη διοικητική λειτουργία των Πανεπιστημίων, ενώ επαναλαμβάνουν τη διαφωνία τους στην αυτοδίκαιη διαγραφή των φοιτητών που, όπως τονίζουν, παραβιάζει τα νόμιμα δικαιώματα των ενδιαφερομένων και δημιουργεί κοινωνικό πρόβλημα, δεδομένου ότι αφορά το 1/3 των φοιτούντων.

Στο ψήφισμα επισημαίνεται επιπλέον ότι η δραστική μείωση της χρηματοδότησης είχε ως αποτέλεσμα να περισταλεί δραματικά η πρόσβαση των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας στις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων και τις ηλεκτρονικές πηγές βιβλιογραφίας και να αποδυναμωθεί ακόμα και από τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις της η λειτουργία του Πανεπιστημίου.

Ασκείται, επίσης, κριτική στο σχέδιο «Αθηνά» από το οποίο «αναδείχθηκαν τα προβλήματα έλλειψης διαδικασιών και χρήσης δεδομένων και παρουσιάστηκε το παράδοξο του καθορισμού Σχολών και κατευθύνσεων τμημάτων μονομερώς από το υπουργείο. Αυτό συνέβη δίχως τη γνώμη, τη γνώση και τις επεξεργασίες των συλλογικών οργάνων των ΑΕΙ, όπως άλλωστε συνέβη και με τον ορισμό του αριθμού των εισακτέων φοιτητών που καθορίζει το υπουργείο, δίχως να λαμβάνονται υπ' όψιν οι δυνατότητες των ίδιων των Πανεπιστημίων».

Οι πρυτάνεις υπενθυμίζουν επιπλέον ότι το Ελληνικό Πανεπιστήμιο παράγει σήμερα πάνω από το 80% της έρευνας και της καινοτομίας, γεγονός που «επιβάλλει τη συμμετοχή του στον στρατηγικό σχεδιασμό των θεματικών προτεραιοτήτων της έρευνας ή στον σχεδιασμό της "έξυπνης εξειδίκευσης" των περιφερειών της χώρας (νέο "ΕΣΠΑ" 2014-2020)». Προσθέτουν ότι «παρά την επίλυση ορισμένων προβλημάτων που σχετίζονται με τη διαχείριση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, η απουσία ενιαίου και σταθερού διαχωριστικού πλαισίου δυσχεραίνει την ομαλή λειτουργία και εκθέτει σε κινδύνους το ανθρώπινο δυναμικό».

Κατόπιν τούτου, Σύνοδος προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλίες διαλόγου με αρμόδια υπουργεία, προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματα που δημιουργούνται από τη διαχείριση των ΕΣΠΑ.

Ως προς την ενίσχυση του διεθνούς ρόλου των πανεπιστημίων, οι πρυτάνεις σημειώνουν ότι τα πανεπιστήμια μπορούν με την υποστήριξη απαραίτητου οριζόντιου προγράμματος ΕΣΠΑ, να διευρύνουν την παρουσία τους στην ευρύτερη περιοχή αναπτύσσοντας διεπιστημονικά, διαπανεπιστημιακά μεταπτυχιακά προγράμματα και διδακτορικές σπουδές, θερινά σχολεία και άλλες δραστηριότητες, που αποτελούν σημαντικά εργαλεία της επιρροής και της εξωστρέφειας όχι μόνο των Πανεπιστημίων, αλλά και της χώρας.

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο πρύτανης του Παντείου, Γρηγόρης Τσάλτας, τόνισε ότι η 72η Σύνοδος ήταν η πολυπληθέστερη, καθώς υπήρξε ευρεία συμμετοχή από τη διοίκηση και την έρευνα, ενώ ανακοίνωσε ότι συμφωνήθηκε συνεργασία με το Κανάλι της Βουλής για την προβολή του έργου των Πανεπιστημίων.

Ο προεδρεύων της Συνόδου αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι, για πρώτη φορά, μέρος των εργασιών της Συνόδου πραγματοποιήθηκε εντός του Πανεπιστημίου. «Τολμήσαμε να ανοίξουμε τη Σύνοδο μέσα στο Πανεπιστήμιο. Θα το επαναλάβουμε όποτε είναι εύκολο από πλευράς υλικοτεχνικής υποδομής» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο πρύτανης του Πενεπιστημίου Πατρών, Γιώργος Παναγιωτάκης, τόνισε ότι παρά τις δυσκολίες, το πανεπιστήμιο θα παραμείνει όρθιο με τη στήριξη του υπουργείου.

«Ήταν μια ιδιαίτερα παραγωγική σύνοδος σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τα πανεπιστήμιά μας» υπογράμμισε η πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου, Αναστασία Σαλή - Παπασαλή, η οποία θα αναλάβει την προεδρία της Συνόδου των πρυτάνεων για το προσεχές τετράμηνο.

Η κ. Σαλή - Παπασαλή γνωστοποίησε μάλιστα τις προθέσεις της, η επόμενη Σύνοδος να φιλοξενηθεί στην Ιόνιο Ακαδημία, «το πρώτο πανεπιστήμιο επί ελληνικού εδάφους» όπως υπενθύμισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Επιφυλάξεις από τους πρυτάνεις για την "Αθηνά"

SHARE:

24Media Network