3 ιστορίες, 7 νούμερα και χιλιάδες χαμόγελα

3 ιστορίες, 7 νούμερα και χιλιάδες χαμόγελα

H ActionAid Ελλάς καταγράφει 3 ιστορίες παιδιών που απέκτησαν πρόσβαση σε πόσιμο νερό, φαγητό και γνώσεις. Το μέλλον ανοίγεται ξανά μπροστά τους.

Από τα σχολικά μαθηματικά μαθαίνεις ότι δεν μπορείς να κάνεις πράξεις με ανόμοια πράγματα. Για να αθροίσεις, να αφαιρέσεις, να διαιρέσεις, θα πρέπει να μετατρέψεις όλα τα δεδομένα σου στην ίδια μονάδα μέτρησης, θα πρέπει να τα εντάξεις σε μια κοινή κατηγορία. Υπάρχουν, βέβαια, και οι περιπτώσεις που διαφορετικές πράξεις και διαφορετικά στοιχεία σε οδηγούν πάντα στο ίδιο αποτέλεσμα…

«Ήμασταν αναγκασμένοι να περπατάμε μισό μίλι (800 m) κάθε πρωί, για να φέρουμε νερό στο σχολείο. Με το παλιό πηγάδι να μη λειτουργεί, ήταν πολύ δύσκολο να τηρούμε την υγιεινή μας. Εγώ είχα αρρωστήσει για μια ολόκληρη εβδομάδα και η φίλη μου παραλίγο να πέθαινε! Είμαι πολύ χαρούμενη που τώρα δεν χρειάζεται να κουβαλάω τα ασήκωτα δοχεία με το νερό καθημερινά, αφού τώρα έχουμε πια βρύση στο σχολείο μας!», Gita, 13 ετών, Σιέρα Λεόνε.

Κάθε χρόνο 2.200.000 παιδιά χάνουν τη ζωή τους λόγω έλλειψης καθαρού νερού. Τη χρονιά που πέρασε, 1.500 μαθητές στη Σιέρα Λεόνε απέκτησαν πρόσβαση σε καθαρό νερό με τα έργα υποδομής της ActionAid.

«Ήταν πολύ δύσκολο να πληρώνουν τα δίδακτρα κι επειδή είμαστε Ντάλιτ, δεν μας δέχονταν στα δημόσια σχολεία ή στα οικοτροφεία της περιοχής μας. Μας βοήθησαν από την ActionAid και κάναμε μαζί αίτηση για ενίσχυση και τους πίεζαν να μας απαντήσουν. Είμαστε τόσο χαρούμενοι που έχουμε την ευκαιρία να μορφωθούμε!», Arun, 13 ετών, Ινδία.

Κατά τη διάρκεια του lockdown, περισσότερα από 1.600.000 παιδιά δεν πήγαν σχολείο. Όμως, κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι 260.000.000 μαθητές μένουν εκτός εκπαίδευσης. Στην περιοχή που μένει ο Arun, τη χρονιά που πέρασε περισσότερα από 2.000 παιδιά στηρίχτηκαν από την ActionAid με σχολικό εξοπλισμό, διεκδίκηση υποτροφιών κι ενίσχυση υποδομών, ώστε να πάνε σχολείο.

«Μερικές φορές δεν είχα τίποτα να φυτέψω και δεν είχαμε να φάμε. Η ζωή μας ήταν αφόρητη… Η τράπεζα σπόρων έλυσε πολλά από τα προβλήματά μας, έχουμε φαγητό και εισόδημα. Δεν ανησυχώ πια για τις βασικές ανάγκες της οικογένειάς μου ούτε για την εκπαίδευση των παιδιών μου, μπορώ και στέλνω όλα μου τα παιδιά να μάθουν γράμματα.», Janasara, 55 ετών, Νεπάλ.

Το 2021 η αναζήτηση τροφής αναμένεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο στις πιο ευάλωτες περιοχές του πλανήτη και 2 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους από την πείνα. Στο χωριό της Jansara, η ActionAid βοήθησε 400 αγρότες να δημιουργήσουν τράπεζες σπόρων κι έτσι, οι οικογένειές τους έχουν εξασφαλισμένη τροφή.

Μπορεί, λοιπόν, οι παραπάνω αριθμοί να έχουν διαφορετικό πεδίο αναφοράς και άλλο πρόσημο, όλοι, όμως έχουν έναν κοινό παρονομαστή: την ανθρώπινη ζωή. Είτε θετικοί είτε αρνητικοί, πίσω από κάθε αριθμό υπάρχει ένας άνθρωπος που δικαιούται ίσες ευκαιρίες για μια ζωή με αξιοπρέπεια και με ελπίδα. Εκπαίδευση, νερό, τροφή είναι αγαθά που θα έπρεπε να απολαμβάνουν όλοι οι άνθρωποι, χωρίς αποκλεισμό. Η ActionAid, μέσα από το Πρόγραμμα Αναδοχής, μαζί με όλους τους υποστηρικτές της, στηρίζει τους ανθρώπους να αλλάζουν τις ζωές τους.

Τα νούμερα έχουν τελικά τη δύναμη να προκαλούν συναισθήματα: οργή, φόβο, ελπίδα, ανακούφιση. Στο χέρι μας είναι να έχουν πάντα θετικό πρόσημο για τη ζωή. Τα νούμερα μπορούμε να τα συγκρίνουμε. Την αξία της ζωής, όχι. Μπορούμε, όμως, πάντα να μετράμε τα χαμόγελα που με τη βοήθειά μας πολλαπλασιάζονται!

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα