COP26: Τι έχει συμβεί τις τελευταίες μέρες – Λίγη αισιοδοξία, αρκετή ανησυχία

COP26: Τι έχει συμβεί τις τελευταίες μέρες – Λίγη αισιοδοξία, αρκετή ανησυχία
Μπάνερ της Greenepeace για τα ορυκτά καύσιμα AP / Peter Dejong

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλλεί στις περιβαντολλογικές οργανώσεις το πρώτο δείγμα του τελικού κειμένου της COP26, το οποίο δεν αναφέρει σε κανένα σημείο τα ορυκτά καύσιμα.

To NEWS24/7 σε συνεργασία με την Greenpeace μεταφέρει από την Γλασκώβη τις εξελίξεις στην Σύνοδο του ΟΗΕ για την Κλιματική Κρίση, COP26.

Η πρώτη γεμάτη εβδομάδα της COP26 στη Γλασκώβη, και κάτι παραπάνω, πέρασε. Ακούστηκαν δεσμεύσεις που όμως η κατάσταση απαιτεί να γίνουν πιο ουσιαστικές, ακούστηκαν όμορφα λόγια από κάποιους ηγέτες, αλλά υπάρχουν αρκετές εξελίξεις που προκαλούν περισσότερο ανησυχία παρά αισιοδοξία για το τελικό αποτέλεσμα.

Η ΕΕ για παράδειγμα, ενώ θέλει να είναι ηγέτης στη δράση για το κλίμα, είναι περισσότερο συντηρητική στη φετινή COP, την ώρα που θα έπρεπε να θέτει τον πήχη πολύ πιο ψηλά και να κινείται με φιλοδοξία. Ιδιαίτερα απογοητευτική είναι η μη στήριξη της ΕΕ στη διακήρυξη του “Συνασπισμού Υψηλής Φιλοδοξίας” (High Ambition Coalition, HAC), που θα έπρεπε όχι μόνο να στηρίξει πλήρως αλλά και να αυξήσει τη στήριξή της για την προσαρμογή των πιο ευάλωτων στην κλιματική κρίση κρατών.

Σε νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε χθες, τελικά το λόμπι των ορυκτών καυσίμων δεν έμεινε τόσο έξω από την COP26 όσο θα έπρεπε. Η Corporate Accountability, η Corporate Europe Observatory (CEO), η Glasgow Calls Out Polluters και η Global Witness ανέλυσαν δεδομένα με βάση τη λίστα συμμετεχόντων της COP και μέτρησαν τα άτομα που είτε σχετίζονται άμεσα με εταιρείες ορυκτών καυσίμων (όπως Shell, Gazprom, BP κ.α.) είτε συμμετέχουν ως μέλη αποστολών που δρουν εκ μέρους της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων.

Διαδηλωτές της Greenpeace στη Ραβένα της Ιταλίας © Greenpeace / Francesco Alesi

 

Βρέθηκε λοιπόν ότι αν το λόμπι των ορυκτών καυσίμων ήταν αποστολή χώρας, θα ήταν η μεγαλύτερη, με 503 μέλη, αρκετά παραπάνω και από τις μεγαλύτερες αποστολές χωρών. Επίσης, στην COP26 εκπροσωπούνται περισσότερες από 100 εταιρείες ορυκτών καυσίμων και 27 αποστολές κρατών έχουν μέλη άτομα που είναι λομπίστες της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων (όπως ο Καναδάς, η Ρωσία και η Βραζιλία). Είναι αδιανόητο να συμβαίνει αυτό, όταν: α) η επιστήμη μαζικότατα έχει αναδείξει το κακό που προκαλούν τα ορυκτά καύσιμα στο κλίμα του πλανήτη, β) ξέρουμε ότι οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων έχουν τη μεγαλύτερη ευθύνη για την κλιματική κρίση, αφού γνώριζαν για τη σχέση μεταξύ της παραγωγής ορυκτών καυσίμων και της κλιματικής αλλαγής εδώ και δεκαετίες αλλά το απέκρυπταν συνειδητά, γ) βιώνουμε και στη χώρα μας όλο και πιο ακραία φαινόμενα την ώρα που άλλες χώρες κινδυνεύουν να εξαφανιστούν από τον χάρτη.

Την Παρασκευή το βράδυ, υπήρξε άλλη μία αρνητική εξέλιξη. Η Σαουδική Αραβία μπλόκαρε τις διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία της κεντρικής απόφασης (cover decision) για το τελικό κείμενο της COP26. Η απόφαση αυτή είναι το κεντρικό μήνυμα που βγαίνει από την κάθε COP, είναι βασική ένδειξη για μία επιτυχημένη Διάσκεψη και δείχνει τι σημαίνει το τελικό αποτέλεσμά της για τον πλανήτη. Πολλές χώρες, ειδικά αυτές για τις οποίες η κλιματική κρίση απειλεί την ίδια την επιβίωσή τους, προσπαθούν να διασφαλίσουν ότι η απόφαση αυτή θα επικεντρώνεται στην πιο γρήγορη, άμεση δράση για να πετύχουμε τον στόχο της συγκράτησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5℃. Αν αυτό λείπει από την απόφαση, οι προσπάθειες να σώσουμε τον πλανήτη θα δεχτούν βαρύ πλήγμα και θα υπονομεύσουν το τελικό αποτέλεσμα της COP26. Η Σαουδική Αραβία μπόρεσε να ασκήσει βέτο επειδή όλες οι αποφάσεις χρειάζονται συμφωνία και από τις 196 χώρες παρούσες στην COP και μόνο ένα κράτος αρκεί για να καθυστερήσει όλες τις διαδικασίες.

Διαδηλωτές της Greenpeace © Jeremy Sutton-Hibbert / Green

 

Η χειρότερη εξέλιξη από όλες είναι το πρώτο δείγμα του τελικού κειμένου, το οποίο είναι μία πρώτη βάση για τις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν αυτήν την εβδομάδα από τις χώρες. Φυσικά, υπάρχει ακόμα περιθώριο για αλλαγές και προσθήκες, όμως το κείμενο που δημοσιεύτηκε προκαλεί μεγάλη ανησυχία. Ο λόγος; Διότι δεν αναφέρει σε κανένα σημείο τα ορυκτά καύσιμα. Δεν αναγνωρίζει ότι η καύση τους είναι ο κύριος υπαίτιος της κλιματικής κρίσης, και δεν αναφέρει καμία χειροπιαστή δέσμευση για απεξάρτηση από αυτά. Κατά συνέπεια, το κείμενο αυτό αποτυγχάνει να πετύχει τον στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα σχετικά με τη συγκράτηση της θερμοκρασίας του πλανήτη στον 1,5℃.

Αυτές τις τελευταίες ημέρες της COP26 λοιπόν, αναμένουμε να δούμε πώς θα προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις, η επιτυχία των οποίων μπορεί να συνοψιστεί στα εξής σημεία:

  • Περιορισμός της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5℃, γιατί αν περάσουμε το όριο αυτό πολλές χώρες κινδυνεύουν με αφανισμό και καμία χώρα δεν θα γλυτώσει από τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης
  • Για να συμβεί αυτό, χρειάζεται δέσμευση για απεξάρτηση από όλα τα ορυκτά καύσιμα, δηλαδή και από το ορυκτό αέριο
  • Αποφυγή των ψευδολύσεων όπως η αντιστάθμιση άνθρακα
  • Απομόνωση χωρών όπως η Σαουδική Αραβία, η Αυστραλία κ.α., οι οποίες καθυστερούν την ουσιαστική δράση για το κλίμα.
Διαδηλωτές της Greenpeace στη σύνοδο κορυφής COP26 στη Γλασκώβη © Jeremy Sutton-Hibbert / Green

 

Όπως δήλωσε και η γενική διευθύντρια της διεθνούς Greenpeace, Jennifer Morgan, “οι μεγάλες αποφάσεις στην COP26 πρέπει να συνάδουν με την επιστήμη και να χτίσουν εμπιστοσύνη. Αυτό σημαίνει όχι σε άλλα ορυκτά καύσιμα και αύξηση της στήριξης για τους πιο ευάλωτους. Είμαστε στη Γλασκώβη επειδή οι ζωές μας κινδυνεύουν. Η εβδομάδα αυτή είναι μία δοκιμασία για όλη την ανθρωπότητα και η στιγμή για δράση”.

*Η Σμαράγδα Σκούλου εργάζεται στο τμήμα Επικοινωνίας του ελληνικού γραφείου της Greenpeace.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα