Σε αυτήν την COP, μην μας απογοητεύσετε

Σε αυτήν την COP, μην μας απογοητεύσετε
The Rainbow Warrior heads to COP26 with a banner 'Stop Failing Us' © Kristian Buus / Greenpeace

Η COP26 συνεχίζεται στην Γλασκώβη, κι ενώ φαίνεται ότι υπάρχουν κάποιες θετικές εξελίξεις, ταυτόχρονα πρωταγωνιστούν και κάποιες περιπτώσεις όπου τα φαινόμενα μάλλον απατούν.

To NEWS24/7 σε συνεργασία με την Greenpeace μεταφέρει από την Γλασκώβη τις εξελίξεις στην Σύνοδο του ΟΗΕ για την Κλιματική Κρίση, COP26.

Η Patricia Espinoza, η Επικεφαλής του ΟΗΕ για το Κλίμα, τόνισε και εκείνη με τη σειρά της την κρισιμότητα της κατάστασης στην ομιλία της: “Η επιτυχία είναι απολύτως δυνατή. Σας ενθαρρύνω να σκέφτεστε τη μεγάλη εικόνα, να κοιτάξετε πέρα από τα θέματα που έχετε στην ατζέντα σας και να δείτε τι προσπαθούμε να πετύχουμε μαζί. Σας ενθαρρύνω να σκεφτείτε τις επιλογές που πρέπει να κάνουμε και την εμπιστοσύνη που σας έχουν δισεκατομμύρια άνθρωποι.”

Να φύγουμε από τις πολιτικές ατζέντες λοιπόν και να μην απογοητεύσουμε δισεκατομμύρια ανθρώπων που περιμένουν άμεσα και ουσιαστικά αποτελέσματα. Αυτή είναι η ουσία της COP και ο τρόπος που θα έπρεπε να λειτουργούν οι ηγέτες των χωρών. Συμβαίνει όμως αυτό στην πραγματικότητα;

Στις 4 Νοεμβρίου ήταν η Ημέρα για την Ενέργεια, η οποία έφερε μία σημαντική ανακοίνωση: περίπου 40 χώρες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα συμφώνησαν για την απεξάρτηση από τον λιγνίτη. Για τις πιο πλούσιες χώρες, η διορία είναι η δεκαετία του 2030 και για τις λιγότερο πλούσιες η δεκαετία του 2040. Ευτυχώς, το τέλος του λιγνίτη είναι όλο και πιο κοντά και υπέγραψαν κάποιες σημαντικές χώρες, όπως το Βιετνάμ και η Αίγυπτος. Όμως, χωρίς την υπογραφή των ΗΠΑ, της Κίνας, της Αυστραλίας και της Ινδίας, το τέλος δεν είναι τόσο κοντά όσο χρειάζεται. Επίσης, οι δεσμεύσεις κάποιων χωρών είναι υπερβολικά μακρινές. Για παράδειγμα η Γερμανία έχει δεσμευτεί για απεξάρτηση από τον άνθρακα το 2038, σε 17 χρόνια από τώρα, την ώρα που ο πλανήτης ήδη εκπέμπει SOS.

Μία άλλη δέσμευση που έγινε αφορά το μεθάνιο, ένα ιδιαίτερα καταστροφικό αέριο του θερμοκηπίου. Να θυμίσουμε εδώ ότι το δυναμικό υπερθέρμανσης του πλανήτη από το μεθάνιο, όταν υπολογίζεται σε 20ετή βάση, είναι 86 φορές υψηλότερο από το διοξείδιο του άνθρακα. Οι ΗΠΑ και η ΕΕ λοιπόν συμφώνησαν να μειώσουν τις εκπομπές μεθανίου κατά 30% ως το 2030, σε σχέση με το 2020. Δύο βασικοί τρόποι όμως για να συμβεί αυτό (ή και κάτι καλύτερο) δεν αναφέρονται στη δέσμευση.

Offset Taskforce hit by protests at COP26 Greenpeace chief challenges Carneys taskforce at greenwash event. photographer: Przemysaw Stefaniak © Greenpeace


Ποιοι είναι οι τρόποι αυτοί; Πρώτον η απεξάρτηση από όλα τα ορυκτά καύσιμα, δηλαδή και το ορυκτό αέριο, του οποίου το βασικό συστατικό είναι το μεθάνιο. Το ορυκτό αέριο σε όλον τον κύκλο ζωής του (γεώτρηση, εξόρυξη, μεταφορά με αγωγούς, χρήση) έχει ως αποτέλεσμα τη διαρροή μεθανίου. Δεύτερον, στη δέσμευση δεν αναφέρεται τίποτα για τον περιορισμό της βιομηχανικής κτηνοτροφίας, που είναι βασικός παράγοντας διαρροής μεθανίου, και τη στροφή σε μία διατροφή με μειωμένη κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών.

Δυστυχώς, παρά τις όμορφες ομιλίες, το greenwashing, το “πράσινο ξέπλυμα”, δεν λείπει ούτε από τη Γλασκώβη. Την Τετάρτη σε μία εκδήλωση στο πλαίσιο της COP26, το “Taskforce on Scaling Voluntary Carbon Markets”* που στην ουσία αποτελείται από πετρελαϊκές και μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, προσπάθησε να προωθήσει την αντιστάθμιση άνθρακα, δηλαδή την αγορά τεράστιων ποσών πίστωσης άνθρακα για να αντισταθμίσουν τις εκπομπές τους, μία πρακτική που αποτελεί ψευδή λύση για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Περισσότερο βλάπτει το περιβάλλον παρά το προστατεύει, αφού τεράστιες εκτάσεις γης κινδυνεύουν να γίνουν φυτείες δέντρων, βάζοντας σε κίνδυνο την παραγωγή τροφής, τα φυσικά δάση, τη γεωργία και τις αυτόχθονες κοινότητες. Η νεαρή ακτιβίστρια Greta Thunberg και η Γενική Διευθύντρια της διεθνούς Greenpeace, Jennifer Morgan, ήταν εκεί για να διαμαρτυρηθούν για την πρακτική αυτή. Όπως είπε, η αντιστάθμιση είναι “σαν να λες ότι κάνεις δίαιτα αλλά να συνεχίζεις να τρως τούρτα, ενώ πληρώνεις κάποιον άλλον να τρώει μαρούλι.”

Fridays For Future rally, including Swedish activist Greta Thunberg, near to the 26th UN Climate Change Conference, known as COP26, in Glasgow, United Kingdom. © Jeremy Sutton-Hibbert / Green

Την Τετάρτη, συναντήθηκαν αρκετοί Υπουργοί Οικονομικών για να συζητήσουν πώς τα ιδιωτικά και δημόσια κονδύλια θα στηρίξουν τη μετάβαση σε οικονομίες μηδενικών εκπομπών και θα βοηθήσουν τις πιο ευάλωτες χώρες που ήδη βιώνουν έντονα τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Εκεί ήταν και ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών και υπογράφηκε κοινή δήλωση των προέδρων της Συμμαχίας Υπουργών Οικονομικών για Κλιματικές Δράσεις και του Δικτύου Κεντρικών Τραπεζών και Εποπτικών Αρχών για ένα Πράσινο Χρηματοοικονομικό Σύστημα (NGFS). Παρόλα αυτά, η δέσμευση από τη Διάσκεψη του Παρισιού για 100$ δισεκατομμύρια στήριξης ετησίως από τις χώρες ρυπαντές προς τις χώρες που βιώνουν ήδη τις σοβαρότατες επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης ακόμα δεν έχει πραγματοποιηθεί. Αντίθετα, θα καθυστερήσει τρία χρόνια, αφού θα επιτευχθεί το 2023. Πώς αυτό δεν απογοητεύει τους κατοίκους δεκάδων χωρών που αντιμετωπίζουν όλο και πιο ακραία φαινόμενα και χάνουν περιουσίες και δουλειές;

Σε σχέση με τις δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού την Δευτέρα, επειδή και σε αυτήν την περίπτωση τα φαινόμενα είναι αρκετά διαφορετικά από την πραγματικότητα, αναλύσαμε και τοποθετηθήκαμε ξεχωριστά σε κάθε σημείο των δηλώσεων και προτείνουμε στην κυβέρνηση μία σειρά από συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.

Αναμένουμε τις επόμενες μέρες της Διάσκεψης για να δούμε κατά πόσο οι ηγέτες θα τιμήσουν στην πραγματικότητα την εμπιστοσύνη που τους δείχνουν οι πολίτες και θα αφήσουν απ’ έξω τις ατζέντες τους, αναλαμβάνοντας ουσιαστική δράση για το κλίμα.

*Το Taskforce αυτό είναι στην ουσία μία ομάδα εργασίας για το άνοιγμα μιας παγκόσμιας αγοράς αντισταθμιστικών δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα

*Η Σμαράγδα Σκούλου εργάζεται στο τμήμα Επικοινωνίας του ελληνικού γραφείου της Greenpeace.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα