Έκθεση Κομισιόν: Στα ύψη οι τιμές στη χονδρική του ρεύματος

Έκθεση Κομισιόν: Στα ύψη οι τιμές στη χονδρική του ρεύματος
Πυλώνες ηψηλής τάσης της ΔΕΗ. Eurokinissi

Στην 7η έκθεση της για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας στην μεταμνημονιακή εποχή, η Κομισιόν καταγράφει πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί αλλά επισημαίνει τις ακριβές τιμές ρεύματος και τον κίνδυνο στα «λογιστικά» των ΑΠΕ.

Οι συντάκτες της 7ης έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας στην μεταμνημονιακή εποχή καταγράφουν πρόοδο σε όσα έχουν συμφωνηθεί με τις ελληνικές αρχές για την απελευθέρωση της αγοράς. Ιδίως στο θέμα για το οποίο στο παρελθόν προειδοποιούσαν με δομικά μέτρα – αυτό του μονοπωλίου στη λιγνιτική παραγωγή – σημειώνουν τις εποικοδομητικές συζητήσεις που γίνονται με την ελληνική πλευρά για τη «θεραπεία» της αγοράς έως τα τέλη του 2020.

Αναφορικά με το θέμα του μεριδίου της ΔΕΗ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας διαπιστώνεται ότι τον Ιούνιο το ποσοστό της δημόσιας εταιρείας ήταν στο 67,7% από 73,5% πέρυσι, και παρά τη μείωση που καταγράφεται εντούτοις παραμένει μακριά από το στόχο του 50% για το τέλος του 2020. Η πτώση του μεριδίου της ΔΕΗ, αποδίδεται, λέει η έκθεση, στην ένταση του ανταγωνισμού με τους ανεξάρτητους προμηθευτές να προχωρούν σε προσφορές προς τους καταναλωτές.

Παρατηρεί επίσης επιπτώσεις, εξαιτίας της πανδημίας, στην εξόφληση των λογαριασμών, αν και όπως τονίζει οι εντολές διακοπών ρεύματος σε οφειλέτες αυξήθηκαν και ταυτόχρονα η ΔΕΗ προχώρησε σε τιτλοποιήσεις.

Η Κομισιόν στέκεται επίσης στο θέμα των τιμών ηλεκτρικού ρεύματος, χωρίς να προβαίνει σε κάποιες συστάσεις. Καταγράφει το γεγονός πως η Ελλάδα βρίσκεται στις χώρες της Ε.Ε. με τις υψηλότερες τιμές στη χονδρεμπορική αγορά αν και το πρώτο εξάμηνο μειώθηκαν. Οι συντάκτες της έκθεσης εκτιμούν ότι αυτές θα υποχωρούν όσο θα αλλάζει το ενεργειακό μίγμα, με την απόσυρση της λιγνιτικής παραγωγής και την είσοδο άλλων καυσίμων όπως το φυσικό αέριο.

Η Κομισιόν προειδοποιεί για το θέμα του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού των ΑΠΕ. Όπως σημειώνεται στην έκθεση ο Λογαριασμός είναι ελλειμματικός κάτι που, όπως υπογραμμίζει είναι ανησυχητικό για το μέλλον της αγοράς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η Κομισιόν αποδίδει την κατάσταση στην πανδημία που είχε σαν αποτέλεσμα την υποχώρηση των τιμών ρεύματος και των εσόδων στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα