Ιράν: Κλειστά σχολεία στην Τεχεράνη εξαιτίας της ρύπανσης

Ρύπανση, Ιράν
Ρύπανση, Ιράν AP

Το μέτρο στοχεύει στο να εμποδίσει την κυκλοφορία των σχολικών λεωφορείων και να αποφευχθεί η έκθεση των παιδιών στη ρύπανση.

Τα σχολεία της επαρχίας της Τεχεράνης θα παραμείνουν κλειστά έως την Παρασκευή εξαιτίας των αυξημένων επιπέδων ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ανακοίνωσαν οι αρχές του Ιράν, παρατείνοντας το κλείσιμο που αποφάσισαν το Σάββατο και το οποίο επρόκειτο αρχικά να διαρκέσει δύο ημέρες.

Σήμερα, ένα πυκνό γκρίζο σύννεφο συνέχιζε να περιβάλει την ιρανική πρωτεύουσα για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, καλύπτοντας πλήρως την οροσειρά Αλμπόρτζ.

ADVERTISING

«Όλα τα σχολεία της επαρχίας της Τεχεράνης (…), εκτός των περιοχών Φιρουζκούχ και Νταμαβάντ, θα παραμείνουν κλειστά όλη την εβδομάδα λόγω της αύξησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης», είπε σήμερα ενώπιον δημοσιογράφων ο κυβερνήτης της Τεχεράνης Ανουσιραβάν Μοχσενί-Μπάντπεϊ.

Ο αξιωματούχος εξήγησε ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις «η πυκνότητα των ρύπων» θα «αυξηθεί στις μητροπόλεις».

Το διάστημα μεταξύ Κυριακής και Δευτέρας απόγευμα, η συγκέντρωση σωματιδίων (PM2,5) ανερχόταν κατά μέσο όρο σε 147 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο σε 24 ώρες, σύμφωνα με τον κυβερνητικό ιστότοπο air.tehran.ir.

Το ποσοστό αυτό ήταν σχεδόν εξαπλάσιο από τα μέγιστα επίπεδα των 25μg/m3 κατά μέσο όρο εντός 24 ωρών, που συστήνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Κάθε χρόνο, μεταξύ Νοεμβρίου και Φεβρουαρίου, η ατμοσφαιρική ρύπανση κορυφώνεται στην Τεχεράνη, ένα αστικό κέντρο με πληθυσμό 8,5 εκατομμύρια κατοίκους που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.400-1800 μέτρων, λόγω του φαινομένου της «θερμοκρασιακής αναστροφής»: ο ψυχρός αέρας σε μεγάλο υψόμετρο εμποδίζει τον ζεστό και μολυσμένο αέρα να διαλυθεί.

Στην επαρχία Αλμπόρτζ (βόρεια), τα σχολεία θα παραμείνουν επίσης κλειστά για την εβδομάδα, έγινε γνωστό από τον αναπληρωτή κυβερνήτη, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Irna.

Το μέτρο στοχεύει στο να εμποδίσει την κυκλοφορία των σχολικών λεωφορείων και να αποφευχθεί η έκθεση των παιδιών στη ρύπανση.

Τα σχολεία της επαρχίας της Τεχεράνης είχαν κλείσει στις 15 και 16 Δεκεμβρίου για τους ίδιους λόγους.

Όμως, το να κλείνουν τα σχολεία «δεν βοήθησε στο να βελτιωθεί η ποιότητα της ατμόσφαιρας στην Τεχεράνη», έγραψε σήμερα η εφημερίδα Donya-e Eqtesad, κάνοντας λόγο για το «μικρότερο αναγκαίο μέτρο» που οι αρχές μπορούσαν να πάρουν.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύει ο ιρανικός Τύπος, η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί κάθε χρόνο 30.000 θανάτους στο Ιράν.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ιράν, Κλιματική Αλλαγή
SHARE:

24Media Network