Μανχάταν: Γιγάντιο ρολόι μετράει αντίστροφα για την κλιματική καταστροφή

Μανχάταν: Γιγάντιο ρολόι μετράει αντίστροφα για την κλιματική καταστροφή
screenshot: climateclock.world

Η διακοπή της υπερθέρμανσης του πλανήτη μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή μερικών από τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Πόσο χρόνο έχουμε.

Το γιγάντιο ψηφιακό ρολόι στην Union Square εμφανίζει τώρα τον χρόνο που απομένει πριν κάψουμε όλο τον άνθρακα που θα ωθήσει την θερμοκρασία του πλανήτη σε άνοδο πάνω από 1,5 βαθμούς Κελσίου.

Επτά χρόνια, 105 ημέρες και 22 ώρες. Αυτή είναι μια εκτίμηση του χρόνου που έχει απομείνει, ξεκινώντας την μέτρηση από 20 Σεπτεμβρίου στις 4:00 μ.μ.

Το Climate Clock είναι ένα νέο ψηφιακό ρολόι που μετράει μέχρι και τα δευτερόλεπτα που απομένουν στον προϋπολογισμό άνθρακα – την ποσότητα των αερίων του θερμοκηπίου που μπορούν να εκπέμπονται, ενώ εξακολουθούμε να έχουμε 67% πιθανότητα να διατηρήσουμε την θερμοκρασία κάτω από το κομβικό σημείο της αύξησης των 1,5 βαθμών Κελσίου.

Το ρολόι της κλιματικής αλλαγής βρίσκεται στο πλάι ενός κτιρίου στην Union Square της Νέας Υόρκης στο Metronome και αποτελεί δημόσιο έργο τέχνης που στο παρελθόν εμφάνιζε την ώρα της ημέρας.

“Νιώσαμε μια μνημειώδη πρόκληση σαν αυτό να χρειαζόταν να γίνει ένα μνημείο μεγάλης κλίμακας”, λέει ο Gan Golan, σχεδιαστής και καλλιτέχνης που συνεργάστηκε με τον καλλιτέχνη κλίματος και ακτιβιστή Andrew Boyd.

“Και θέλαμε επίσης να είναι δημόσιο, κάτι που δεν θα μπορούσατε να ξεφύγει από το βλέμμα, από το μυαλό. Θέλαμε κάτι που θα τραβούσε την προσοχή του κοινού στο κλίμα σε καθημερινή βάση, οπότε να είναι κάτι που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε”.

Η διατήρηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη κάτω από 1,5 βαθμούς μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή μερικών από τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Το ρολόι δείχνει πόσο λίγος χρόνος απομένει για να γίνει αυτό δυνατό.

“Έχουμε αυτήν την απίστευτη προθεσμία που πρέπει να υπολογίσουμε”, λέει ο Golan, σύμφωνα με πληροφορίες του Fast Company.

“Αλλά τα καλά νέα είναι ότι ο αριθμός δεν είναι μηδέν. Aυτό το χρονικό παράθυρο διευκρινίζει ότι πρέπει να λάβουμε τολμηρά μέτρα. Και γι ‘αυτό το θεωρούμε όχι μόνο ως προθεσμία, αλλά ως σανίδα σωτηρίας, που περιγράφει πραγματικά την ευκαιρία μας να κάνουμε μετασχηματιστικές αλλαγές που είναι απαραίτητες”.

Σε μια συνοδευτική εφαρμογή, οι καλλιτέχνες περιλαμβάνουν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις λύσεις. Παρακολουθείται, επίσης, το τρέχον ποσοστό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον κόσμο και παρέχεται ένα διαδραστικό εργαλείο που δείχνει πώς να “ισιώσουμε την καμπύλη του κλίματος”.

Ένα κιτ κατασκευαστή DIY εξηγεί πώς να φτιάξετε ένα δικό σας ρολόι αντίστροφης μέτρησης. Οι καλλιτέχνες έφτιαξαν ένα για τη Γκρέτα Τούνμπεργκ κατόπιν αιτήσεώς της και ελπίζουν ότι θα εγκατασταθούν περισσότερα δημόσια ρολόγια σε άλλες πόλεις.

Καθώς μειώνονται οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, μπορεί να προστεθεί περισσότερος χρόνος στο ρολόι. “Αυτό δεν προορίζεται να είναι στατικό”, εξηγεί ο καλλιτέχνης που επιμελήθηκε το έργο. “Δεν είναι ένα άγαλμα που κάθεται εκεί στο δημόσιο περιβάλλον μας. Είναι ένα δυναμικό μήνυμα, και ελπίζουμε ότι θα ανταποκριθούν οι άνθρωποι, ώστε να γίνει καταλύτης για δράση. Ελπίζουμε ότι το ρολόι χρησιμεύει ως εργαλείο για τις οργανώσεις του κλίματος και τους ακτιβιστές, ώστε να ζητούν να λογοδοτούν οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες. Επειδή όλοι μπορούμε να δείξουμε αυτό το ρολόι και να πούμε, “Αυτός είναι ο χρόνος που μας έχει απομείνει. Όλοι πρέπει να κάνουμε περισσότερα”.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα