Το φυτό που όλοι μπορούμε να έχουμε μέσα στο σπίτι, καθώς δεν “χρειάζεται” τίποτα

Διαβάζεται σε 3'
Το φυτό που όλοι μπορούμε να έχουμε μέσα στο σπίτι, καθώς δεν “χρειάζεται” τίποτα
Oι βρομέλιες μπορούν να βοηθήσουν την ατμόσφαιρα στο σπίτι μας, χωρίς να χρειάζονται πολλά από εμάς. iStock

Τα φυτά εσωτερικού χώρου βοηθούν τη ψυχική και τη σωματική μας υγεία. Για όσους δεν έχουν κουράγια ή χρόνο για την περιποίηση τους, υπάρχει λύση: οι βρομέλιες.

Τα φυτά εσωτερικού χώρου δίνουν στο σπίτι μας μια άλλη αισθητική. Και αίσθηση.

Μελέτες εν τω μεταξύ, έχουν δείξει πως μπορούν να βοηθήσουν τη ψυχική και τη σωματική μας υγεία.

Πιο συγκεκριμένα, να βελτιώσουν τις επιδόσεις σε γνωστικές εργασίες που απαιτούν συγκέντρωση ή ανάκληση αναμνήσεων και να μειώσουν τα επίπεδα σωματικού στρες.

Σε ένα μικρό βαθμό μπορούν και να καθαρίσουν τον αέρα του σπιτιού, απομακρύνοντας τους ρύπους -όπως το διοξείδιο του άνθρακα και το διοξείδιο του αζώτου που προκύπτει από την κυκλοφορία αυτοκινήτων, συν τα αιωρούμενα σωματίδια από την οικιακή σκόνη.

Την ίδια ώρα, βέβαια υπάρχουν άνθρωποι που ζουν με κατοικίδια και άρα εξαιρούν μια πολύ μεγάλη λίστα με φυτά που είναι τοξικά για αυτά -σε περίπτωση κατάποσης.

Κάποιοι εν τω μεταξύ, δεν θέλουν να προσθέσουν ευθύνες στην ίδια τεράστια λίστα όσων καλούνται να διαχειρίζονται καθημερινά.

Υπάρχει ωστόσο, ένα είδος που αντέχει στην παραμέληση και στις όποιες συνθήκες.

Είναι οι βρομέλιες.

Μπορούν και ανθίζουν σε χαμηλό φωτισμό, με σπάνιο πότισμα.

Τα περισσότερα επίφυτα (ή τα φυτά του αέρα), δεν βυθίζουν τις ρίζες τους στο έδαφος για να απορροφήσουν την υγρασία και τα θρεπτικά συστατικά.

Αντίθετα, χρησιμοποιούν τις ρίζες τους για να προσκολληθούν σε άλλα φυτά, ειδικά δέντρα και θάμνους ή μερικές φορές βράχους.

Όπως εξήγησε στους New York Times ο Angel A. Lara, αντιπρόεδρος για τη βοτανική κηπουρική στο Marie Selby Botanical Gardens, στη Sarasota της Φλόριντα «οι επιφυτικές βρομέλιες αντλούν τροφή όχι από το έδαφος αλλά από την ατμόσφαιρα και από άλλους ζωντανούς οργανισμούς.

Ο εξειδικευμένος σχεδιασμός τους -είτε πρόκειται για μια κεντρική δεξαμενή σαν αγγείο που σχηματίζεται από μια ροζέτα φύλλων, σύνθετες κυτταρικές δομές στο φύλλωμα που ονομάζονται τριχώματα ή και τα δύο- τους επιτρέπει να συγκεντρώνουν και να εξοικονομούν νερό.

Χρησιμοποιούν επίσης, τις δεξαμενές τους για να συλλέγουν οργανική ύλη όπως έντομα ή κομμάτια φύλλων.

Όλα αυτά είναι τακτικές επιβίωσης.

Κάνουν ό,τι τα φυτά της ερήμου, με τις εντυπωσιακές δυνατότητες αποθήκευσης νερού και θρεπτικών συστατικών να παραπέμπουν σε εκείνες του κάκτου».

Πέραν των χρωμάτων που δίνουν στο χώρο, οι βρομέλιες καθαρίζουν και τον αέρα.

Κάποιες εκδοχές των περισσότερων από 3.000 διαφορετικών ειδών έχουν αγκάθια στις άκρες των φύλλων, άρα δεν είναι οι πιο ‘φιλικές’ για κατοικίδια ή παιδιά.

Μπορείτε να ρωτήσετε τους ειδικούς που θα επισκεφτείτε σχετικά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα