Το μεγάλο ξεπούλημα: Στα όπλα για τον αιγιαλό

Το μεγάλο ξεπούλημα: Στα όπλα για τον αιγιαλό

Στα χαρακώματα για τον αιγιαλό και βουλευτές της κυβέρνησης. Ξεσηκωμός και αντιδράσεις

Σωρεία αντιδράσεων προκαλεί το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για τον αιγιαλό.

Έντονες είναι οι αντιδράσεις που έχουν προκληθεί τόσο από βουλευτές όσο και από νομικούς για το νομοσχέδιο για την “οριοθέτηση, διαχείριση και προστασία αιγιαλού και παραλίας”.

Αντίθετοι μάλιστα με το νομοσχέδιο είναι και βουλευτές κομμάτων της κυβέρνησης.

Τη διαφωνία της με το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό εξέφρασε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Star.

Η πρώην υπουργός δήλωσε ότι έτσι όπως είναι διαμορφωμένο το νομοσχέδιο δεν πρόκειται να το ψηφίσει και ζήτησε να διορθωθεί. Σχολίασε ότι οι βουλευτές δεν έιναι τόσο πιόνια όσο νομίζει ο κόσμος και εκτίμησε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν θα περάσει, αλλά θα έρθει διαφορετικά διαμορφωμένο για να ψηφιστεί από τη Βουλή.

Αντιρρήσεις για το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό έχουν επίσης εκφράσει δημοσίως η βουλευτής της Ν,Δ Φωτεινή Πιπιλή και ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Οι Οδυσσέας Κωσταντινόπουλος και Φωτεινή Πιπιλή αντέδρασαν έντονα στις διατάξεις του νομοσχεδίου με την δεύτερη μάλιστα να το χαρακτηρίζει “τέρας”.

“Διαβάζοντας το νομοσχέδιο που έχει βγει σε διαβούλευση για αιγιαλούς και παραλίες, απλώς μου “έπεσαν τα μαλλιά” και τόλμησα να δηλώσω δημόσια πρώτη και μόνη ως βουλευτής ότι πρόκειται για νομοσχέδιο-τέρας”, δήλωσε η Φ. Πιπιλή μεταξύ άλλων.

“Για κάποιον που δεν μπορεί να διαβάσει νομοσχέδια, είναι δύσκολο να αντιληφθεί πόσο επικίνδυνο θα είναι για τον τόπο ένα νομοσχέδιο το οποίο στην ουσία όχι μόνο δεν θεραπεύει τα εκτρώματα του παρελθόντος στις παραλίες, στον αιγιαλό, στις λίμνες και στα ποτάμια, όχι μόνο δεν τιμωρεί τους καταπατητές, αλλά κάνει τον φυσικό μας πλούτο ακόμα πιο ξέφραγο αμπέλι έναντι οικονομικού-τρομάρα μας-οφέλους.

Εγώ θα πω το απλό: Μπάτε σκύλοι, δήμαρχοι και αλέστε. Βάλτε όπου γουστάρετε ομπρέλες, ξαπλώστρες, σουβλάκια, μπύρες, καντίνες στις παραλίες, βάλτε και στη διαπασών μπουζουξίδικα άσματα και άμα είσαι και καταπατητής ξενοδόχος ή ιδιώτης, δώσε κάτι να τελειώνουμε με την περίπτωσή σου. Κανείς νοήμων δεν έχει αντίρρηση να αξιοποιηθεί ο φυσικός πλούτος, όχι όμως με αναγνώριση αυθαιρεσιών, αλλά με αυστηρή χωροταξική πολιτική, για την οποία αρμόδιο είναι το ΥΠΕΚΑ ή διάφορα εξειδικευμένα ινστιτούτα και υπηρεσίες”, κατέληξε η Φωτεινή Πιπιλή.

“Το νομοσχέδιο που αφορά σε ρυθμίσεις για τη χρήση αιγιαλού και παραλίας, όπως έχει διατυπωθεί στη διαβούλευση, δεν περνάει από τη Βουλή”, τόνισε στη RealNews ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής Αρκαδίας, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και συμπλήρωσε σχετικά:

“Η ανεξέλεγκτη και χωρίς περιορισμούς ιδιωτική εκμετάλλευση δεν είναι αποδεκτή. Πρέπει να διασφαλίζονται με σαφέστατο τρόπο η ελεύθερη πρόσβαση στους πολίτες, η ισορροπημένη περιβαλλοντικά και οπωσδήποτε η καλαίσθητη τουριστική ανάπτυξη. Το νομοσχέδιο οφείλει να συνάδει με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Ο αιγιαλός δεν μας ανήκει, είναι αγαθό που πρέπει να το διατηρήσουμε στην ίδια ή και σε καλύτερη κατάσταση για τις επόμενες γενιές. Το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις που διασφαλίζουν τα παραπάνω και περιμένει αυτές οι προτάσεις να ενσωματωθούν”.

Συμβολαιογραφικοί κύκλοι τονίζουν σήμερα στα “Νέα”, όπως δημοσιεύει η εφημερίδα, ότι στο νομοσχέδιο δεν γίνεται λόγος για την ταμπακιέρα, δηλαδή τι θα γίνει – αν θα κατεδαφιστούν ή όχι – οι περισσότερες από τις 70.000 αυθαίρετες εξοχικές κατοικίες που εκτιμάται ότι έχουν ανεγερθεί στον αιγιαλό.

Πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα κάνουν λόγο ακόμα και για συρραφή φωτογραφικών διευθετήσεων για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων ξενοδοχειακών μονάδων.

Οι πηγές αναφέρουν ότι δεν ορίζεται μια κόκκινη γραμμή οπότε θα κατεδαφίζονται όλες οι αυθαίρετες κατασκευές που θα κτίζονται. Επιπλέον, αφήνει ανοικτό παράθυρο, κάποιος που έχτισε ένα αυθαίρετο σπίτι, τώρα να νοικιάζει κάποια δωμάτια και να αλλάξει κατηγορία, οπότε και δεν θα έχει καμία επίπτωση (δηλαδή πρόστιμο και κατεδάφιση).

Συμβολαιογράφοι αναφέρουν ότι δεν υπάρχει μάλιστα ξεκάθαρη εικόνα για το ποια κτίρια στον αιγιαλό εξαιρούνται από την κατεδάφιση. Τι γίνεται δηλαδή με τα αυθαίρετα δωμάτια που χτίστηκαν εντός των ορίων του παλιού αιγιαλού, αλλά και μετά εξοχικά που θα είναι πάνω στην νέα γραμμή του αιγιαλού.

Επιπλέον, δεν ξεκαθαρίζεται αν θα απαιτείται περιβαλλοντική μελέτη για όλες τις εγκαταστάσεις ή μόνο για το κομμάτι που είναι στον αιγιαλό.

Η πρόσβαση στις παραλίες είναι επίσης μεγάλο ζήτημα. Κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει τα χιλιάδες ακίνητα που έχουν ανεγερθεί στο παραλιακό μέτωπο φράζοντας την είσοδο των λουομένων προς τις παραλίες.

WWF: Γιατί είναι εγκληματικό το νομοσχέδιο για τις ακτές μας

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται   η καμπάνια του WWF Ελλάς, καθώς και άλλων φορέων και περιβαλλοντικών οργανώσεων, εναντίον του υπό προώθηση νομοσχεδίου για τον αιγιαλό. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Θεοδότα Νάντσου, επικεφαλής τμήματος περιβαλλοντικής πολιτικής του WWF:

“Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούμε τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν το νέο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών για τον αιγιαλό. Ίσως έχετε ακούσει το θέμα από τα μέσα ενημέρωσης.

Μου είναι αδύνατο να συνοψίσω σε μερικές γραμμές τα προβλήματα του νομοσχεδίου, αλλά ελπίζω να σας δώσω μια ιδέα:

Επιτρέπει την ολοκληρωτική κατάληψη παραλιών από επιχειρηματικές εκμεταλλεύσεις (μπαράκια, ξαπλώστρες κλπ). Μέχρι σήμερα υπήρχε όριο έκτασης και ήταν υποχρεωτική η διατήρηση ελεύθερου τμήματος.

Αφαιρεί την υποχρέωση για όποιον εκμεταλλεύεται μια παραλία να εξασφαλίζει ανοιχτή δημόσια πρόσβαση (μας προετοιμάζει για να δούμε ταμπέλες “το μπάνιο επιτρέπεται αποκλειστικά στους πελάτες μας”).

Νομιμοποιεί αυθαίρετα κτίσματα στον αιγιαλό. Αυτό είναι πρωτοφανές, μιας και κανείς ως τώρα δεν είχε τολμήσει να αμφισβητήσει την ξεκάθαρη νομική απαγόρευση δόμησης στις παραλίες.

Δίνει το δικαίωμα σε οποιονδήποτε εκμεταλλεύεται εμπορικά μια παραλία να χτίσει λιμανάκια, να επιχωματώσει ή να μπαζώσει, αρκεί να κριθεί ότι είναι απαραίτητο για την επιχείρησή του.

Κι αυτά δυστυχώς δεν είναι όλα!

Στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής διαβούλευσης, στο opengov.gr, η νομική ομάδα του WWF κατέθεσε αναλυτική κριτική. Την επόμενη μέρα στείλαμε επιστολή στον κάθε βουλευτή (μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ). Πιέζουμε ώστε να καταλάβουν πως ένας τέτοιος νόμος δεν μπορεί και δεν πρέπει να φτάσει ποτέ στη Βουλή.

Ήδη τουλάχιστον μια βουλευτής έχει πει ότι θα καταψηφίσει αυτό το «τέρας». Ελπίζουμε σε γενικευμένη κατακραυγή, ανεξαρτήτως κομμάτων. Αν χρειαστεί, δεν θα διστάσουμε να ριχτούμε και σε νομική μάχη για να αμφισβητήσουμε το νόμο στα ανώτατα δικαστήρια. Όμως, θέλουμε να τον σταματήσουμε νωρίτερα, γιατί πόση ζημιά άραγε θα έχει ήδη γίνει στις ακτές μας, μέχρι να καταπέσει δικαστικά;

Κανείς δεν λέει ότι σήμερα δεν γίνονται αυθαιρεσίες. Όλοι μας έχουμε δει περιπτώσεις όπου παραλίες έχουν καταστραφεί περιβαλλοντικά και η πρόσβασή τους για το κοινό έχει αποκλειστεί. Όμως, θέλουμε και απαιτούμε από το κράτος αυτά τα φαινόμενα να αποτελούν την εξαίρεση. Με τον καινούργιο νόμο θα ανοίξει ο δρόμος για να γίνουν ο κανόνας!

Μήπως τουλάχιστον ο νέος νόμος θα φέρει τέτοιο οικονομικό όφελος, ώστε στο μυαλό κάποιων να δικαιολογείται αυτή η καταστροφή; Ούτε καν αυτό! Προσπαθούμε να επισημάνουμε στους βουλευτές ότι τέτοιες κινήσεις καταστρέφουν τον τουριστικό μας πλούτο, αντί να τον προάγουν, και άρα σε βάθος χρόνου θα βλάψουν την τουριστική μας οικονομία. Οι ξένοι δεν έρχονται στην Ελλάδα για να δουν καταστραμμένες παραλίες και μπετά παντού, αλλά τον μοναδικό φυσικό μας πλούτο.

Τι μπορείτε να κάνετε: η δημόσια διαβούλευση είναι ανοιχτή ως τις 13 Μαΐου και μπορείτε να μπείτε εδώ να υποβάλλετε και τα δικά σας σχόλια – οποιοσδήποτε πολίτης έχει το δικαίωμα να το κάνει, κι όχι μόνο οι ειδικοί.

Επίσης, έχουν ήδη στηθεί δυο δημόσιες πλατφόρμες για συλλογή υπογραφών διαμαρτυρίας. Η πρώτη λειτουργεί εδώ και μέρες από πρωτοβουλία πολιτών στο change.org, ενώ η δεύτερη από τη διεθνή οργάνωση “AVAAZ.ORG – Ο κόσμος εν δράσει” μόλις ξεκίνησε εδώ και ελπίζουμε ότι θα προσελκύσει και διεθνές ενδιαφέρον”. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα