Χάρτης δείχνει πόσο ακραίος ήταν ο Φεβρουάριος για τον πλανήτη

Διαβάζεται σε 2'
Φωτιά στη Χαβάη
Φωτιά στη Χαβάη Jae C. Hong, File/AP Photo

Ένας νέος χάρτης της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) απεικονίζει τα σημαντικότερα κλιματικά γεγονότα που έζησε ο πλανήτης τον περασμένο Φεβρουάριο.

Η κλιματική κρίση είναι εδώ και τα στοιχεία ερευνών που βλέπουν το φως της δημοσιότητας μόνο δυσοίωνα μπορούν να θεωρηθούν.

Αύξηση των χειμερινών θερμοκρασιών. Ασυνήθιστα θερμοί ωκεανοί. Ισχυρές βροχοπτώσεις που κατακλύζουν και εκτοπίζουν ολόκληρες κοινότητες. Χαμηλή χιονοκάλυψη στη Βόρεια Αμερική και χαμηλά επίπεδα ρεκόρ θαλάσσιου πάγου στην Ανταρκτική.

Αυτά ήταν μόνο μερικά από τα σημαντικότερα κλιματικά γεγονότα που έζησε ο πλανήτης τον περασμένο Φεβρουάριο, ο οποίος κατατάσσεται ως ο θερμότερος Φεβρουάριος στον πλανήτη που έχει καταγραφεί ποτέ – ο ένατος κατά σειρά μήνας με ρεκόρ ζέστης.

Αυτό απεικονίζεται και στον νέο χάρτη της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) που δείχνει τις επιπτώσεις της ακραίας ζέστης σε όλο τον κόσμο και τις σημαντικότερες “κλιματικές ανωμαλίες” στον κόσμο, ή καιρικά φαινόμενα που ήταν απροσδόκητα για αυτή την εποχή του έτους.

Χάρτης με τα σημαντικότερα κλιματικά γεγονότα του Φεβρουαρίου 2024
Χάρτης με τα σημαντικότερα κλιματικά γεγονότα του Φεβρουαρίου 2024 NOAA/NCEI

Όπως αναφέρει το CNN, στην Ανταρκτική, ένα από τα ψυχρότερα μέρη της Γης, ο θαλάσσιος πάγος ήταν ο δεύτερος χαμηλότερος που έχει καταγραφεί ποτέ, ισόπαλος με το 2022, καθώς οι επιστήμονες ανησυχούν ότι η κλιματική κρίση επηρεάζει εντονότερα αυτή την απομονωμένη περιοχή.

Το βόρειο ημισφαίριο γνώρισε επίσης έναν ασυνήθιστα θερμό χειμώνα.

Η παγοκάλυψη των Μεγάλων Λιμνών όχι μόνο έφτασε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα τον περασμένο μήνα, αλλά ήταν επίσης ο θερμότερος Φεβρουάριος που έχει καταγραφεί ποτέ για τη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη, διαταράσσοντας τις τοπικές οικονομίες που βασίζονται σε χειμερινές δραστηριότητες αναψυχής, όπως το σκι και το snowboard.

Ισημερινός και Μαδαγασκάρη βίωσαν επίσης σημαντικές καταστροφές, με τον Ισημερινό να πλήττεται από έντονες βροχοπτώσεις και καταστροφικές πλημμύρες, ενώ τμήματα της νότιας Αφρικής είδαν έναν από τους ξηρότερους Φεβρουαρίου των τελευταίων 40 ετών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα