Ζεσταίνεται το πρόγραμμα “Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα” – Το χρονοδιάγραμμα και τα κριτήρια

Ζεσταίνεται το πρόγραμμα “Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα” – Το χρονοδιάγραμμα και τα κριτήρια

Προκειμένου να είναι δυνατή η επιδότηση της αγοράς νέου ηλιακού θερμοσίφωνα, είναι υποχρεωτική η απόσυρση προς ανακύκλωση των παλαιών θερμοσιφώνων που αντικαθίστανται, είτε από την 1η κατοικία είτε από την εξοχική.

Μέσα στο Μάιο αναμένεται να ξεκινήσει το πρόγραμμα αντικατάστασης ηλεκτρικού θερμοσίφωνα μέσα από την ενεργοποίηση της σχετικής ψηφιακής πλατφόρμας. Είναι, δε, ένα από τα πέντε προγράμματα Αντικατάσταση, θερμοσίφωνα,Εξοικονομώ – δεύτερη φάση για νοικοκυριά, Εξοικονομώ για επιχειρήσεις, Φωτοβολταϊκά σε στέγες και Προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης για νέους που θέλουν να αποκτήσουν σπίτι) στα οποία ποντάρει το Υπουργείο Περιβάλλοντος κι Ενέργειας ώστε να “θωρακίσει” ενεργειακά αλλά και οικονομικά νοικοκυριά κι επιχειρήσεις Όπως ανέφερε σε πρόσφατες τηλεοπτικές δηλώσεις του ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας στόχος του προγράμματος επιδότησης για ηλιακούς θερμοσίφωνες είναι “να αντικατασταθούν οι ενεργοβόροι ηλεκτρικοί θερμοσίφωνες με ηλιακούς που χρησιμοποιούν την ηλιακή ενέργεια”.

“Αξιοποιείται το ηλιακό δυναμικό της χώρας για ζεστό νερό χωρίς κόστος με προφανή περιβαλλοντικά οφέλη, αλλά και προστιθέμενη αξία για την ελληνική οικονομία και την απασχόληση” είχε σημειώσει ο κ. Σκρέκας αναφερόμενος και στο γεγονός ότι ο κλάδος κατασκευής ηλιακών θερμοσιφώνων στην Ελλάδα είναι από τους “πρωτθλητές” διεθνώς.

Στο μεταξύ από την Πέμπτη, 16 Μαρτίου 2023, αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (https://ypen.gov.gr/anakyklono-allazo-thermosifona/), ο οδηγός του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα», με συνολικό προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ, τα οποία προέρχονται από το ΕΣΠΑ 2014 – 2020, μέσω του οποίου εξυπηρετούνται πολλαπλοί στόχοι.

Όπως έχει σημείωσε, επίσης, σε δηλώσεις της η ΓΓ Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, από το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα» πρόκειται να επωφεληθούν άμεσα τουλάχιστον 120.000 ελληνικά νοικοκυριά, για τα οποία θα υπάρξει μείωση τουλάχιστον 210 εκατ. τόνων CO2 ανά έτος. Παράλληλα, θα υπολογίζεται ότι θα μειωθεί η κατανάλωση ρεύματος για τη χρήση ζεστού νερού, κατά περίπου 65%.

Υπενθυμίζεται ότι προκειμένου να είναι δυνατή η επιδότηση της αγοράς νέου ηλιακού θερμοσίφωνα, είναι υποχρεωτική η απόσυρση προς ανακύκλωση των παλαιών θερμοσιφώνων που αντικαθίστανται, είτε από την 1η κατοικία είτε από την εξοχική.

“Προϋπόθεση είναι έχει κάποιος στο σπίτι του ηλεκτρικό θερμοσίφωνα για να μπορέσει να μπει στο πρόγραμμα, και να είναι μάλιστα σε λειτουργία διότι ο στόχος του προγράμματος είναι να μειώσουμε τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας και στη χώρα μας αλλά και να μειωθεί το κόστος στα νοικοκυριά. Άρα θα πρέπει να αντικατασταθεί ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας με έναν ηλιακό. Τα ποσοστά της επιδότησης κυμαίνονται από 50-60% περίπου, στο πρόγραμμα αυτό, την εγκατάστασή του θερμοσίφωνα μπορεί κανείς να την κάνει είτε σε κύρια κατοικία του είτε σε δευτερεύουσα κατοικία” είχε αναφέρει η κ. Σδούκου.

Για την αξιολόγηση των αιτήσεων διευκρίνισε πως, “θα ανοίξει το πληροφοριακό σύστημα, θα κάνουν την αίτησή τους οι ενδιαφερόμενοι κι όταν κλείσει το πληροφοριακό θα αξιολογηθούν οι αιτήσεις με οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια. Το εισόδημα θα ληφθεί υπόψιν και στη συνέχεια ο πολίτης θα λάβει μία επιταγή, ένα voucher και θα πάει στο κατάστημα να το εξαργυρώσει. Το μάξιμουμ της επιδότησης είναι 200 ευρώ”.

Υπάρχει περιορισμός κάποιος να μην συμμετέχει σε κάποιο άλλο πρόγραμμα ή μπορούν όλοι να κάνουν την αίτηση;

Σύμφωνα με την κ. Σδούκου, “Εάν κάποιος έχει λάβει στο παρελθόν επιδότηση από το πρόγραμμα «Εξοικονομώ», το οποίο τα προηγούμενα χρόνια επιδοτούσε την εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα, πράγματι δεν μπορεί να ενταχθεί στο καινούριο πρόγραμμα. Κάποιος που έχει πάρει την επιδότηση για την αντικατάσταση συσκευών μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα για τον θερμοσίφωνα”.

Αναλυτικά τα κριτήρια

Σύμφωνα με τον Οδηγό του ΥΠΕΝ οι προς ανακύκλωση θερμοσίφωνες θα πρέπει:

  • Να είναι λειτουργικοί πριν την απόσυρσή τους, το οποίο θα επιβεβαιωθεί μετά από γενικό οπτικό έλεγχο.
  • Πριν την αντικατάστασή τους, να είναι τοποθετημένοι στην κατοικία η οποία δηλώνεται στην αίτηση χρηματοδότησης.
  • Να είναι ηλεκτρικοί θερμοσίφωνες χωρητικότητας ≥ 40 λίτρων.

Πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» – Ηλιακοί Θερμοσίφωνες | ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ – kotsovolos.gr

Προϋποθέσεις ένταξης ωφελούμενων στο πρόγραμμα

  • Δυνητικοί ωφελούμενοι του προγράμματος είναι οικιακοί καταναλωτές που έχουν τοποθετημένο στην κατοικία τους (και όχι σε επαγγελματικό χώρο) ηλεκτρικό θερμοσίφωνα.
  • Αιτήσεις υποβάλλονται από μεμονωμένα φυσικά πρόσωπα τα οποία έχουν γεννηθεί πριν από την 1η Ιανουαρίου 2006 και διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα.
  • Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να υποβάλλει μία μόνο αίτηση.
  • Δεν είναι επιλέξιμοι ωφελούμενοι με μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας το οποίο υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ.
  • Δεν είναι δυνατή η υποβολή αίτησης για νοικοκυριά, που έχουν υποβάλλει αίτηση ή έχουν ενταχθεί σε άλλο πρόγραμμα ενεργειακής εξοικονόμησης, όπως για παράδειγμα το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» ή το «Εξοικονομώ 2021».

Για παράδειγμα για μία 4μελη οικογένεια που έχει εισόδημα 20.000 ευρώ, διαιρώντας το διά του 4, μπορεί να προσδιορίσει το ατομικό οικογενειακό εισόδημά της. Το ποσοστό της επιδότησης σε αυτή την περίπτωση είναι το 60%.

Κριτήρια κατάταξης

Η τελική επιλογή των δικαιούχων θα προκύψει μέσα από ένα συνδυασμό οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων:

  • Το μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας.
  • Οικογένειες με μέλη ΑμεΑ.
  • Μονογονεϊκές οικογένειες, με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο.
  • Οικογένειες με εξαρτώμενα μέλη.

Ύψος ενίσχυσης

  • Η επιδότηση ανέρχεται έως 60% της δαπάνης αγοράς κάθε νέου ηλιακού θερμοσίφωνα.
  • Κάθε ωφελούμενος θα λάβει επιταγή (voucher), την οποία μπορεί να εξαργυρώσει σε προμηθευτή της επιλογής του.
  • Στο ανώτατο ποσό επιχορήγησης για τους δικαιούχους συμπεριλαμβάνεται και το κόστος εγκατάστασης.
  • Η τελική αξία της κάθε επιταγής εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά του ηλιακού θερμοσίφωνα (χωρητικότητα δεξαμενής ζεστού νερού), την τιμή αγοράς του και καθορίζεται ως εξής:

Χωρητικότητα boiler (λίτρα) Ποσοστό (%) ενίσχυσης επί της λιανικής τιμής πώλησης της συσκευής (όπως προκύπτει
55% 60%
Από Εως

Μέγιστη ονομαστική αξία προ ΦΠΑ κάθε επιταγής (ανώτατο ποσό επιχορήγησης προ ΦΠΑ ανά περίπτωση)

3η εισοδηματική κατηγορία ωφελούμενου

2η εισοδηματική κατηγορία ωφελούμενου

1η εισοδηματική κατηγορία ωφελούμενου

110

510,48 €

561,29 €

612,10 €

136

643,55 €

707,26 €

771,77 €

186

754,03 €

829,84 €

904,84 €

Επιλέξιμοι ηλιακοί θερμοσίφωνες προς αγορά

Το πρόγραμμα επιχορηγεί την αγορά ηλιακών θερμοσιφώνων με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

Τεχνικά Χαρακτηριστικά Ελάχιστες Απαιτήσεις
Τύπος Ηλιακού Συλλέκτη Πιστοποίηση CE Επιλεκτικός
Χαρακτηριστικά Δεξαμενής Ζεστού Νερού (Boiler) Ενεργειακή Κλάση Ναι
Επιτρεπτά εύρη χωρητικότητας (λίτρα) C ή καλύτερη (C, B, A)

≥ 110 λίτρα

1. Πιστοποίηση Solar Keymark ως σύστημα (σχετικά πρότυπα EN 12976-1 & EN 12976-2)

Αποδεκτικοί ηλιακοί θερμοσίφωνες οι οποίοι διαθέτουν έστω μια από τις δύο κατηγορίες πιστοποίησης

2. Πιστοποίηση Solar Keymark για τους ηλιακούς συλλέκτες που φέρουν (σχετικά πρότυπα EN 12975-1 & ISO 9806)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα