Πρέπει να φοβόμαστε το ChatGPT;

Διαβάζεται σε 2'
Πρέπει να φοβόμαστε το ChatGPT;
Πόσες απαντήσεις μπορεί να μας δώσει το ChatGPT; Getty Images

Ο Ηρακλής Βογιατζής εξηγεί στον Σταύρο Διοσκουρίδη πώς λειτουργεί η τεχνητή νοημοσύνη και ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις του μέλλοντος.

“Ως τεχνητή νοημοσύνη θεωρούμε συστήματα που μπορούν να εκτελέσουν εργασίες που συνήθως απαιτούν ανθρώπινη νοημοσύνη, όπως αναγνώριση φωνής, επεξεργασία γλώσσας και λήψη αποφάσεων.

Πιστεύω ότι η τεχνητή νοημοσύνη έχει τεράστιο δυναμικό για να βελτιώσει την ανθρώπινη ζωή σε πολλούς τομείς, όπως η υγεία, η εκπαίδευση, η κινητικότητα και η ενέργεια.

Ωστόσο, όπως και με οποιαδήποτε νέα τεχνολογία, υπάρχουν και προκλήσεις και κινδύνους που πρέπει να αντιμετωπίζονται, όπως η απώλεια θέσεων εργασίας και η επίδραση στην ιδιωτικότητα και την ασφάλεια δεδομένων. Συνεπώς, η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης πρέπει να γίνεται με προσοχή και υπευθυνότητα, με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων μερών, προκειμένου να δημιουργηθεί μια θετική επίδραση στην κοινωνία.”

Ρώτησα το ChatGPT τι πιστεύει για την τεχνητή νοημοσύνη και μου απάντησε τις παραπάνω τρεις παραγράφους. Παρά τα λίγα λάθη, η απάντησή του είναι λογική, θα μπορύσε δηλαδή να τη δώσει και ένας άνθρωπος.

Αυτό ενώ είναι υπέροχο, παράλληλα είναι και τρομακτικό, σαν να ζούμε ήδη σ’ ένα επεισόδιο του Black Mirror, σαν να έχει ξεκινήσει μια ανεξέλεγκτη πορεία προς την τεχνολογική δυστοπία.

Είναι έτσι όμως; Πρέπει να φοβόμαστε την τεχνητή νοημοσύνη ή τους ανθρώπους;

Ο Ηρακλής Βογιατζής, υποψήφιος διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ερευνητής σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης και ένας από τους συντάκτες του βιβλίου “Black Mirror, Ο Μαύρος Καθρέφτης της Ψηφιακότητάς” (εκδόσεις Καστανιώτη), είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να μας βάλει στο κομμάτι της τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιούμαι όλο και πιο πολύ στην καθημερινότητά μας.

Explainer Podcasts

Ακούστε και κάντε εγγραφή στα News 24/7 Podcasts σε Spotify, Apple & Google podcasts. Νέο επεισόδιο κάθε Τρίτη & Παρασκευή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα