Αχτσιόγλου: “Το κράτος ανακτά την κοινωνική του λειτουργία”

Αχτσιόγλου: “Το κράτος ανακτά την κοινωνική του λειτουργία”
Έφη Αχτσιόγλου Eurokinissi

Για τη δημιουργία "μιας συνθήκης στοχοποίησης του εισοδήματος των πολιτών" κατηγόρησε την κυβέρνηση η Έφη Αχτσιόγλου στην εκδήλωση παρουσίασης του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για την προστασία της Πρώτης Κατοικίας.

«Το ιδιωτικό χρέος είναι ένα πρόβλημα διαρκείας για την ελληνική οικονομία και κοινωνία, αλλά τα τέσσερα τελευταία χρόνια έχει γιγαντωθεί. Όχι μόνο λόγω της αύξησής του ως μεγέθους -έχουν αυξηθεί τα κόκκινα δάνεια, τα χρέη στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία- αλλά κυρίως γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ έχει εγκαθιδρύσει την αντίληψη ότι σε αυτό το ζήτημα το κράτος έρχεται ως τιμωρός», τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου κατά την τοποθέτηση της στην εκδήλωση παρουσίασης του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ για την προστασία της Πρώτης Κατοικίας, της Επαγγελματικής Στέγης και της Αγροτικής Γης.

Και πρόσθεσε ότι «το κράτος έρχεται ως τιμωρός:

  • Με τον εξωδικαστικό μηχανισμό που δεν ρυθμίζει και στην πραγματικότητα ποτέ δεν νομοθετήθηκε για να ρυθμίσει τις οφειλές των πολιτών.
  • Με τον πτωχευτικό κώδικα που προσβλέπει στη ρευστοποίηση των περιουσιών των πολιτών και όχι στην προστασία τους.
  • Με την κατάργηση κάθε προστασίας της πρώτης κατοικίας.
  • Με τη μεταβίβαση των δανείων από τις Τράπεζες στα funds χωρίς καμία δεσμευτικότητα και χωρίς καμία δικλίδα ασφαλείας υπέρ των πολιτών. Χωρίς καν τη στοιχειώδη δικλίδα ασφαλείας να γίνεται μία προηγούμενη πρόταση ρύθμισης στον οφειλέτη.

Αυτή είναι η βασική αντίληψη της ΝΔ, η οποία γιγάντωσε το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους στην ελληνική κοινωνία».

Επισήμανε, παράλληλα, ότι «την ίδια ώρα, υπάρχει μία ραγδαία συρρίκνωση του πραγματικού εισοδήματος της συντριπτικής πλειονότητας των πολιτών, των μισθωτών, των συνταξιούχων, των λαϊκών και μεσαίων στρωμάτων, λόγω του πληθωρισμού, αλλά και λόγω της πολιτικής που ασκεί η κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία δεν μειώνει τους έμμεσους φόρους, επιδοτεί την αισχροκέρδεια, στηρίζει τη σώρευση υπερκερδών σε ελάχιστους επιχειρηματικούς ομίλους».

Η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι «ο συνδυασμός αυτών των πολιτικών έχει δημιουργήσει μία συνθήκη στοχοποίησης του εισοδήματος των πολιτών, για να ενισχύσουν την κερδοφορία τους τα funds και τα ολιγοπώλια, να κερδοσκοπήσουν εν μέσω κρίσης».

Τόνισε, ακόμα, ότι «το κράτος δεν μπορεί να μένει ούτε αδιάφορο ούτε αμέριμνο, την ώρα που τα fundς φέρονται με ασυδοσία απέναντι στους πολίτες. Το κράτος δεν μπορεί να κρατάει απόσταση και να σφυρίζει αδιάφορα την ώρα που χάνονται περιουσίες, πρώτες κατοικίες, και άνθρωποι πετιούνται στον δρόμο, ενώ το εισόδημά τους καταρρακώνεται. Το κράτος δεν μπορεί να είναι μηχανισμός και εργαλείο κερδοσκοπίας των funds».

Σημείωσε, τέλος, ότι το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. «καλύπτει τα λαϊκά και τα μεσαία στρώματα, δίνει τη δυνατότητα πιο γρήγορων και εύκολων ρυθμίσεων μέσω ψηφιακής πλατφόρμας και εξωδικαστικού μηχανισμού, διατηρεί τη δυνατότητα προσφυγής στο δικαστήριο για τον πολίτη. Είναι ένα συνολικό σχέδιο προστασίας, δεν είναι εξυπηρέτηση ή χατίρι για κανέναν. Το κράτος πρέπει να παρέμβει κοινωνικά και αυτό θα κάνουμε όταν μας δοθεί η δυνατότητα να νομοθετήσουμε την πρότασή μας».

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσει

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα