Αλέξης Τσίπρας: Πολιτική δεν είναι μόνο το tik-tok

Διαβάζεται σε 4'
Ο Αλέξης Τσίπρας στο Φόρουμ των Δελφών
Ο Αλέξης Τσίπρας στο Φόρουμ των Δελφών EUROKINISSI

Τον ρόλο που θα έχει εφεξής στην πολιτική ζωή περιέγραψε ο πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο 9ο Φόρουμ των Δελφών.

Μια πληθωρική και έντονα πολιτική εμφάνιση πραγματοποίησε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, που -αντικειμενικά- ήρθε σε αντίθεση με τη σημερινή ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρώην πρωθυπουργός έδωσε σαφή πολιτικά μηνύματα για την ανάγκη επιστροφής της πολιτικής στον ευρύτερο χώρο της αριστεράς, ενώ αναφέρθηκε στο ρόλο που πλέον θα έχει στα πολιτικά πράγματα. Παράλληλα, όμως, έθεσε «ψηλά τον πήχη» των ευρωεκλογών για το κόμμα του.

 

Ο Αλέξης Τσίπρας στο Φόρουμ των Δελφών
Ο Αλέξης Τσίπρας στο Φόρουμ των Δελφών EUROKINISSI

Ο νέος ρόλος

Ο Αλέξης Τσίπρας περιέγραψε -δίχως να οριοθετήσει- τον ρόλο που επιδιώκει να έχει εφεξής στην πολιτική ζωή της χώρας, προσδιορίζοντας τον στην «παραγωγή πολιτικής». Ένα πεδίο που -υπό κανονικές συνθήκες- αφορά την ηγεσία ενός κόμματος, δημιουργώντας έτσι τις ανάλογες προσδοκίες.

Ξεκαθάρισε πως «δεν έχω παραιτηθεί από την πολιτική» δηλώνοντας πως «είμαι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ» άρα «είμαι ενεργός πολιτικά». Τόνισε πως στόχος του είναι «να παρεμβαίνω σε αυτό που είναι το κρίσιμο θέμα για την αριστερά. Η παραγωγή πολιτικής και η προσπάθεια επαναπροσέγγισης της πολιτικής». Λέγοντας πως «δεν είναι μόνον το tik-tok πολιτική», φράση που αντικειμενικά παραπέμπει στον νυν πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη.

Είπε, επίσης, πως «θέλω να διεκδικήσω τον ρόλο της παραγωγής πολιτικής και στην Ελλάδα και στο διεθνές επίπεδο». Μάλιστα, σχολίασε και τα δημοσιεύματα που τον παρουσίασαν να διαβάζει στο αεροπλάνο έκθεση με τίτλο «Rebranding Tsipras», λέγοντας πως «rebranding στις αξίες που πρεσβεύω δεν θα κάνω. Συνεχίζω να πρεσβεύω αξίες που με έφεραν στο πολιτικό προσκήνιο».

Ψηλά ο πήχης

Νωρίτερα ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις εσωτερικές εξελίξεις και στις επικείμενες ευρωεκλογές. Καταγράφοντας «υποχώρηση της πολιτικής» αλλά και «επικίνδυνη άνοδο του ακροδεξιού λαϊκισμού». Αποδίδοντας την τελευταία στις αλλεπάλληλες κρίσεις στην Ευρώπη που «ενισχύουν το αίσθημα του φόβου» και «σπρώχνουν μεγάλο μέρος του πληθυσμού και απλουστευτικές βεβαιότητες».

Παράλληλα, όμως, μίλησε για «υποχώρηση της πολιτικής» και την αίσθηση ότι «δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ κεντροαριστεράς και αριστεράς». Μάλιστα, τόνισε την ανάγκη να ασχοληθεί η αριστερά με την έννοια της ασφάλειας προσδίδοντάς της όμως εντελώς διαφορετικό περιεχόμενο. Πρέπει «να βγάλουμε από την έννοια της ασφάλειας το πηλίκιο» είπε χαρακτηριστικά. Επισημαίνοντας πως ασφάλεια είναι «να μπαίνεις σε ένα τρένο και να ξέρεις ότι θα φτάσεις» εστιάζοντας στην «έννοια της οικονομικής ασφάλειας» με αξιοπρεπείς μισθούς αξιοπρέπειας όπως και «την έννοια της κλιματικής ασφάλειας, αλλά και την έννοια της γεωπολιτικής ασφάλειας».

Ο Αλέξης Τσίπρας στο Φόρουμ των Δελφών
Ο Αλέξης Τσίπρας στο Φόρουμ των Δελφών EUROKINISSI

Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε ψηλά τον πήχη των ευρωεκλογών για τον ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας πως «το διακύβευμα αυτών των εκλογών είναι να επανισορροπήσει το πολιτικό σύστημα». Λέγοντας πως η αξιωματική αντιπολίτευση πρέπει «να έχει ένα αποτέλεσμα εκλογικό για να αξιοποιήσει την ετεροχρονισμένη φθορά της κυβέρνησης Μητσοτάκη».

Είπε πως «η εικόνα είναι πως ο κ.Μητσοτάκης τρέχει σε έναν αγώνα χωρίς αντίπαλο και κινδυνεύει να έρθει δεύτερος» καθώς και ότι «κινδυνεύουμε να έχουμε μια εικόνα φοιτητικών εκλογών όπου όλοι θα λένε ότι κερδίσουμε». Επισήμανε πως οι ευρωεκλογές «είναι μια ευκαιρία και για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και για το πολιτικό σύστημα συνολικά».

Αναφερόμενος στα ζητήματα της οικονομίας ο Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε ανήσυχος τονίζοντας πως οι όποιοι ρυθμοί ανάπτυξης «δεν διαχέονται με δικαιοσύνη στην ελληνική κοινωνία», ενώ επισήμανε ότι οι βάσεις για την αύξηση των ρυθμών μπήκαν στην διακυβέρνηση του 2015-2019.

Σχολιάζοντας τη γεωπολιτική κατάσταση τόνισε την ανάγκη αυτόνομης παρέμβασης της Ε.Ε στα ανοιχτά μέτωπα με στόχο την ανεύρεση διπλωματικών λύσεων και την ειρήνευση, ιδίως στην Μέση Ανατολή. Όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά σημείωσε ότι κινούμαστε σε μία περίοδο αποκλιμάκωσης την οποία όμως εκμεταλλεύεται κατά βάση η Τουρκία γιατί έχει σαφή στρατηγική σε αντίθεση με την ελληνική κυβέρνηση.

Αναλυτικά η συζήτηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Απόστολο Μαγγηριάδη

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα