Αλέξης Τσίπρας: Δεν θα μειωθεί το αφορολόγητο όσο είναι κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας AP

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μίλησε στον ΑΝΤ1 σε μια εφ όλης της ύλης συνέντευξη. Οικονομία, εθνικά θέματα, εξελίξεις στην υπόθεση Novartis και κεντροαριστερά τα ζητήματα για τα οποία απάντησε.

Εκλογές, Συμφωνία των Πρεσπών, σκανδαλολογία, οικονομία, εθνικά θέματα και υπόθεση Novartis ήταν τα βασικά θέματα για τα οποία τοποθετήθηκε στην συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 και στον Νίκο Χατζηνικολάου ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα μείωσης του αφορολόγητου "όσο είναι ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση" και εξήγησε: "Το αφορολόγητο δεν πρόκειται να μειωθεί όσο ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κυβέρνηση. Οπως είχα πει ότι οι συντάξεις δεν θα μειωθούν και με αμφισβητούσατε. Από εδώ και πέρα μπαίνουμε σε λογικής ελάφρυνσης των βαρών".

Ο πρωθυπουργός στο ξεκίνημα της συνέντευξής του σημείωσε ότι είναι συνηθισμένος να χάνει στις δημοσκοπήσεις και να κερδίζει στην κάλπη. "Είναι στρατηγική επιλογή που δεν θα αλλάξει γιατί συνιστά επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα. Είχα δεχθεί και δέχομαι εισηγήσεις για πρόωρες εκλογές γιατί θεωρούν ότι είναι η στιγμή να δρέψει τους καρπούς μίας θετικής πορείας. Οι κάλπες θα είναι για τις ευρωεκλογές, κρίσιμες εκλογές, για τις περιφερειακές και για τις δημοτικές ακόμη και για κοινοτάρχες" ανέφερε.

Η εκλογική αναμέτρηση θα είναι ντέρμπι

Μάλιστα ερωτώμενος σχετικά είπε ότι "το 2009 ο Κώστας Καραμανλής επέλεξε να δραπετεύσει για να αποφύγει το πικρό ποτήρι που ερχόταν. Το 2000 ο Κώστας Σημίτης αντέστρεψε την διαφορά από τις ευρωεκλογές που έχασε με τέσσερις μονάδες και κέρδισε τις εθνικές" και συμπλήρωσε: "Η εκλογική αναμέτρηση θα είναι ντέρμπι είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι "χαίρομαι αν είναι η εκτίμηση των πολιτικών μας αντιπάλων είναι ότι θα είναι εύκολες γι αυτούς. Το βουβό κύμα των πολιτών που αποφασίζουν με γνώμωνα τι είναι καλύτερο για τον τόπο, θα εκφραστεί στις εκλογές".

Πρέσπες: Ο κ. Μητσοτάκης υιοθέτησε την συνωμοσιολογική κατηγορία ότι υπήρξε συναλλαγή με τις συντάξεις

Ακόμη κι αν η Συμφωνία των Πρεσπών είχε κόστος, δεν το σκέφθηκα, είπε ο πρωθυουργός Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «όταν μου δόθηκε η ευκαιρία μετά από 30 χρόνια να επιλύσω μία διαφορά που στοίχιζε στην χώρα και τώρα δίνει πλεονεκτήματα δεν σκέφθηκα το κόστος». Είπε ότι ήταν καλή συγκυρία και ότι και οι προκάτοχοί του αν είχαν βρεθεί σε παρόμοια συγκυρία θα είχαν πράξει το ίδιο.

Η συμφωνία πέτυχε το βέλτιστο δυνατό υπ΄ αυτές τις συνθήκες για την χώρα μας. Μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού με ευθύνη των πολιτικών δυνάμεων ζούσε σε μία συλλογική ψευδαίσθηση. Κανείς δεν μιλούσε για ΠΓΔΜ αλλά για Σκόπια και Σκοπιανούς, τους αποκαλούσαμε με το όνομα της πρωτεύουσας του κράτους τους. Εμείς εφαρμόσαμε την εθνική γραμμή που υπήρχε από το 2004.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι κάλεσε τους πολιτικούς αρχηγούς δύο φορές για σύσκεψη ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε μία ακραία αντιπολιτευτική στάση. Ο κ. Μητσοτάκης υιοθέτησε την συνωμοσιολογική κατηγορία ότι υπήρξε συναλλαγή με τις συντάξεις. Ούτε ο ίδιος δεν μπορεί να το αποδείξει. 

Σκανδαλολογία και Πετσιτολογία

Σκάνδαλο με τον Πετσίτη δεν υπάρχει είπε ο Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας ότι "το θέμα προέκυψε από δημοσιεύματα προ 8 μηνών από εφημερίδες στο περιβάλλον της ΝΔ. Κονταροχτυπιόμαστε στο γήπεδο των σκανδάλων και της σκανδαλολογίας. Υπάρχουν σκάνδαλα υπαρκτά που δεν τα ανέδειξε η κυβέρνηση αλλά η δικαιοσύνη και από την άλλη πλευρά για κάθε νόσο υπάρχει ένας Πετσίτης".

Μάλιστα πρόσθεσε ότι "είμαστε ανοικτοί να έλθει όποιος θέλει για να δούμε τους λογαριασμούς μας και πως ζούμε". Θύμισε ότι παλαιότερα "όταν είπα στην βουλή κανένα πολιτικό πρόσωπο με offshore έτρεχαν να κρυφτούνε".

Υπόθεση Novartis

"Το σκάνδαλο Novartis είναι υπαρκτό, υπήρξε σπατάλη δημοσίων πόρων, είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι "το ποιός και με ποιό τρόπο και μέσω ποιών προσώπων έγινε αυτό θα το ψάξει η δικαιοσύνη".

Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι "το γεγονός ότι η εισαγγελία διαφθοράς έβαλε την υπόθεση στο αρχείο για τέσσερα πρόσωπα δείχνει ότι δεν υπάρχει σκευωρία. Αν κάποιος πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από τον κ. Πικραμμένο αυτός είναι ο κ. Βενιζέλος που έφτιαξε το νόμο περί ευθύνης υπουργών" ανέφερε.

Πρόωρη αποπληρωμή ΔΝΤ

"Η ελληνική οικονομία έχει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης διπλάσιους από πολλές χώρες της ευρωζώνης και προχωράμε στην πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ" σημείωσε για την οικονομία ο πρωθυπουργός.  Η αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ είναι πολύ σημανατική εξέλιξη, η δεύτερη πιο σημαντική μετά την έξοδο από τα προγράμματα τον Αύγουστο του 2018, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Σημείωσε ότι έχουμε ανάπτυξη 2,2 με 2,4 μονάδες, τη μεγαλύτερη στην ΕΕ, ενώ όλοι οι δείκτες της οικονομίας είναι θετικοί. Αυτό συμβαίνει είπε, γιατί σήμερα έχουμε ρευστότητα ενώ παρέλαβα άδεια ταμεία. Αυτά δεν τα πέτυχε ο Τσίπρας τα πέτυχε ο ελληνικός λαός με τις θυσίες του.

Όπως πρόσθεσε "τον Σεπτέμβρη είπα τελειώνει η λιτότητα και όσα έχω πει από τότε, αν και με αμφισβητούσατε έχουν πραγματοποιηθεί, όπως η μη περικοπή των συντάξεων. Διαμορφώνονται - συμπλήρωσε- οι όροι για μια εμβάθυνση της οικονομικής πολιτικής που ξεκίνησε στην ΔΕΘ".

Δεν θα μειωθεί το αφορολόγητο

"Δεν θα προβούμε σε κινήσεις εντυπωσιασμού" ανέφερε επίσης ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ μόλις επιστρέψει από την Κίνα θα σχεδιάσει με το επιτελείο του την επόμενη μέρα των ελαφρύνσεων. "Δεν θα δώσουμε προεκλογικά αντίδωρα" είπε με νόημα και ξεκαθάρισε ότι "δεν θα μειωθεί το αφορολόγητο όσο είναι κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και εφόσον οι δείκτες της οικονομίας συνεχίζουν να κινούνται θετικά. Έχουμε ιστορικό χαμηλό στις αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων (ο κ. Μητσοτάκης διαψεύστηκε και σε αυτό όταν έλεγε όταν δεν μπορούμε να βγούμε στις αγορές), έχουμε φθηνό δανεισμό, έχουμε ρευστότητα, έχουμε το ΔΝΤ να αποχωρεί. Με βάση αυτά τα δεδομένα μπορούμε να προχωρήσουμε".

Διαφωνώ κάθετα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Κρίτικη στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις νεοφιλελεύθερες απόψεις εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι, φυσικά και τα οφέλη της βελτίωσης της οικονομίας θα πρέπει να διανεμηθούν σε όσους έχουν πληρώσει και στην μεσαία τάξη ωστόσο, πρόσθεσε, "διαφωνώ κάθετα με την αντίληψη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι θα τα δώσει αυτά που υπόσχεται έναντι μεταρρυθμίσεων και καταλαβαίνουμε τι εννοεί όταν λέει μεταρρυθμίσεις".

Εξαιτίας των Πρεσπών φτιάχνουμε την κεντροαριστερά

Η Συμφωνία των Πρεσπών λειτούργησε σαν καταλύτης στην αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού, δήλωσε επίσης. "Ενδυναμώνουμε τα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά του ΣΥΡΙΖΑ, μιας ανοικτής Αριστεράς που προφανώς θα πρέπει να συγκροτείται και από αριστερούς, σοσιαλδημοκράτες, οικολόγους και από όσους πολίτες βρίσκουμε κοινούς τόπους" τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Δεν έχω αγωνία για την επόμενη ημέρα των εκλογών

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα παραμείνει στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αν χάσει τις εθνικές εκλογές, είπε πως δεν έχει καμία αγωνία, "άλλοι έχουν. Είμαι 11 χρόνια αρχηγός κόμματος και 4,5 πρωθυπουργός. Τα αξιώματα δεν τα διεκδίκησα, τα έφερε η ζωή, δεν είχα ποτέ την δαμόκλειο σπάθη να γίνω πρωθυπουργός για να συνεχίσω την οικογενειακή παράδοση γιατί δεν είμαι γιος πρωθυπουργού", εξήγησε.

Η γραφειοκρατία μπλοκάρει τις επενδύσεις

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις επενδύσεις και όπως είπε τα προβλήματα προέρχονται από την γραφειοκρατία. "Υπάρχουν, ωστόσο, και τα θετικά που είναι η έκρηξη των άμεσων ξένων επενδύσεων που έφθασε στα επίπεδα του 2006 και πρόσθεσε ότι μία σειρά επενδύσεις προχωρούν" ανέφερε και έφερε ως παράδειγμα την μεγάλη επένδυση των 300 εκατ. ευρώ από την Philip Morris.

Στα Εξάρχεια έχουν γίνει σημαντικές παρεμβάσεις

Η κατάσταση στα Εξάρχεια δεν διαμορφώθηκε τώρα αλλά χρόνο με τον χρόνο χειροτερεύει, αναγνώρισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι "το υπουργείο Δημόσιας Τάξης τα τελευταία δύο χρόνια έχει κάνει σοβαρές επεμβάσεις, έχει εξαρθρώσει συμμορίες. Πιστεύω ότι για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των Εξαρχείων χρειάζεται μία σοβαρή προσπάθεια που δεν θα είναι μόνο καταστολή αλλά σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων και το Πολυτεχνείο για την συνολική αναμόρφωση της περιοχής".

Θέλουμε έναν γείτονα με πολιτική σταθερότητα

"Δεν θέλουμε έναν αποσταθεροποιημένο γείτονα αλλά έναν γείτονα με πολιτική σταθερότητα και ανοικτούς διαύλους διαλόγου για τα εκκρεμή ζητήματα", ανέφερε τέλος ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση για τις εξελίξεις στην Τουρκία.

Οι εξελίξεις είναι ιστορικές είπε ακόμη και πρόσθεσε ότι "μας δημιουργεί ανησυχία το ενδεχόμενο προσκόλλησης της Τουρκίας σε έναν άλλο άξονα από αυτόν που κινείται η χώρα μας με την αυτονομία της πάντα, αλλά το αντιμετωπίζουμε με την αυτοπεποίθηση μιας αναβαθμισμένης παρουσίας".

ΝΔ: Σε 40 ημέρες ο Τσίπρας θα λάβει το λογαριασμό 

Ο κ. Τσίπρας ήταν απόψε σκιά της σκιάς του. Από τη θλιβερή του συνέντευξη θα μείνει ότι δεν είχε καν το θάρρος να απαντήσει αν στηρίζει τον Νίκο Παππά, παριστάνοντας ότι δεν άκουσε για τα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που αποδεδειγμένα εισέπραττε ο συνεργάτης τους, Μανώλης Πετσίτης. Αμετανόητος για τη Συμφωνία των Πρεσπών, επανέλαβε τα γνωστά του ψέματα, για την δήθεν ανάκαμψη της μεσαίας τάξης και την τάχα προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα. Η συνέντευξη δεν χρήζει άλλου σχολιασμού. Σε 40 μέρες από σήμερα θα αντιληφθεί κι ίδιος τους λόγους στις κάλπες.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Αλέξης Τσίπρας
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθαρίζει για εκλογές, Novartis, οικονομία και κεντροαριστερά

Ενάντια στην μισαλλοδοξία και τον φόβο - Συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου, Ιορδανίας

SHARE:

24Media Network