Αμερικανικό ενδιαφέρον για ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ, ΔΕΗ, ΔΕΔΗΕ 

Αμερικανικό ενδιαφέρον για ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ, ΔΕΗ, ΔΕΔΗΕ 
Συναντήσεις του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη κατά τη 2η μέρα της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε. στις ΗΠΑ Eurokinissi

Στον αέρα το ραντεβού Μητσοτάκη - Τραμπ: Μετά την ακύρωση της χθεσινής συνάντησης, ο πρωθυπουργός έχει κρατήσει κενό στο σημερινό του πρόγραμμα για το ενδεχόμενο μετάθεσης του τετ α τετ. Τι συζητήθηκε στις χθεσινές συναντήσεις με επενδυτές και τι θα πει στον Ερντογάν.

Η έρευνα σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ με το ερώτημα της παραπομπής είχε ως αποτέλεσμα την ακύρωση της συνάντησης του προέδρου των ΗΠΑ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και καθώς οι εξελίξεις στην Ουάσινγκτον είναι ραγδαίες το ραντεβού παραμένει στον αέρα.

Στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού υπάρχει κενό το απόγευμα της Τετάρτης, καθώς είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να κανονιστεί συνάντηση με τον πρόεδρο Τραμπ. Ο Αμερικανός πρόεδρος ακύρωσε χθες όλα τα προγραμματισμένα ραντεβού του μεταξύ των οποίων και με τον πρόεδρο της Γαλλίας.

Ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί κανονικά σήμερα στις 16:45 ώρα Ελλάδας με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ ικανοποιημένη είναι η ελληνική πλευρά από το ενδιαφέρον κατά τις χθεσινές επαφές του πρωθυπουργού με Αμερικανούς επενδυτές για την προσέλκυση επενδύσεων.

Ο κ. Μητσοτάκης συμμετείχε στο Atalantic Counsil, όπου το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων εστιάστηκε σε δύο πεδία: τις μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης και τις γεωπολιτικές εξελίξεις σε σχέση με την Τουρκία και τις ενέργειές της απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία. Ο πρωθυπουργός παρουσίασε το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, ενώ σε σχέση με τα γεωπολιτικά ο πρωθυπουργός σημείωσε την ανάγκη αποκλιμάκωσης των ενεργειών της Τουρκίας σε σχέση με την Κύπρο, αλλά και ότι θα πρέπει να σταματήσει η παρέμβαση της Τουρκίας στις συζητήσεις των δύο κοινοτήτων για την εξεύρεση λύσης.

Ενδιαφέρον όμως είχε και η παρουσία του πρωθυπουργού στην εκδήλωση της Goldman Sachs όπου συμμετείχαν περί τους 30 μεγάλους επιχειρηματίες. Η συζήτηση κινήθηκε κυρίως γύρω από τις τράπεζες και τις προοπτικές τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, ενδιαφέρον υπήρξε και για τις αποκρατικοποιήσεις στα ΕΛΠΕ και στην ενέργεια (ΔΕΠΑ, ΔΕΗ, ΔΕΔΗΕ) που προωθεί επιθετικά η ελληνική κυβέρνηση. Συζητήθηκε και το δημοσιονομικό περιθώριο και η δυνατότητα χρήσης του, με την ελληνική κυβέρνηση να διαβεβαιώνει τους Αμερικανούς επενδυτές ότι θα το χρησιμοποιήσει προσεκτικά και πάντα σε συνεννόηση με τους εταίρους της χώρας. Σε όλες τις συναντήσεις με διεθνείς επενδυτές ο πρωθυπουργός προβάλλει εξάλλου το σχέδιο του για μεταρρυθμίσεις, μείωση της φορολογίας και επιθετικές ιδιωτικοποιήσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης θα συνεχίσει και σήμερα τις επαφές επενδυτικού ενδιαφέροντος. Στις έξι το απόγευμα ώρα Ελλάδας ο πρωθυπουργός θα δώσει το παρόν στο Global Business Forum του Bloomberg, όπου συμμετέχουν πολιτικοί και επιχειρηματίες. Στο περιθώριο του Forum θα έχει διμερή συνάντηση με τον Μάικλ Μπλούμπεργκ, ενώ αναμένεται να παραχωρήσει συνέντευξη σε ζωντανή μετάδοση στο Bloomberg TV. Αμέσως μετά την εκδήλωση του Bloomberg, η οποία συγκεντρώνει το ενδιαφέρον σημαντικών οικονομικών παραγόντων των ΗΠΑ, σειρά έχει το γεύμα που παραθέτει ο υπουργός Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών Γουίλμπουρ Ρος παρουσία σημαντικού αριθμού επενδυτών.

Η συνάντηση με Ζάεφ και τι θα πει ο Μητσοτάκης στον Ερντογάν

Εκτός από τις επενδύσεις, τα εθνικά θέματα είναι ψηλά στην ατζέντα της Νέας Υόρκης. Ο κ. Μητσοτάκης θα έχει σήμερα την πρώτη του συνάντηση με την ιδιότητα του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο. Η συνάντηση χαρακτηρίζεται αναγνωριστική από την ελληνική πλευρά και έρχεται σε μία συγκυρία αυξημένης προκλητικότητας από την Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ και ενώ έχουν αυξηθεί οι μεταναστευτικές ροές προς τα νησιά του Αιγαίου. Και τα δύο θέματα αυτά έχουν τεθεί στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την Αθήνα να ζητά από την Τουρκία την εφαρμογή της συμφωνίας για το μεταναστευτικό. Η ελληνική κυβέρνηση είναι σταθερά υπέρ του διαλόγου, αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι εάν η Τουρκία επιθυμεί μια επανεκκίνηση των διμερών σχέσεων θα πρέπει να το δείξει εμπράκτως, λένε κυβερνητικά στελέχη.

Ο πρωθυπουργός είχε χθες και την πρώτη του συνάντηση με τον ομόλογο του της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, σε καλό κλίμα, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές. Με την επισήμανση ότι ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι αν ήταν εκείνος πρωθυπουργός δεν θα υπέγραφε την Συμφωνία των Πρεσπών αλλά εφόσον ισχύει θα την εφαρμόσει, η κυβέρνηση ολοκλήρωσε τη στροφή στο ρεαλισμό όπως έγραψε το News 24/7, επιλέγοντας να χειριστεί το ζήτημα με πραγματισμό.

Εξ ού και στη συνάντηση με Ζάεφ, η ελληνική πλευρά έθεσε κυρίως το θέμα για τις εμπορικές ονομασίες. Ο κ. Ζάεφ είπε ότι η δική του πλευρά δεν θα έχει καθυστέρηση στο σύνολο των θεμάτων και ότι η προσαρμογή στην Συμφωνία θα γίνει κανονικά. Συνέδεσε δε την εφαρμογή της Συμφωνίας και με τις υπόλοιπες προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από τη ΕΕ, καθώς ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την προώθηση της ενταξιακής διαδικασίες. Σημειωτέον ότι η πλειονότητα των κρατών- μελών της ΕΕ θεωρεί ότι τα Δυτικά Βαλκάνια θα πρέπει να προχωρήσουν μαζί, ενώ ο κ. Ζάεφ θα ήθελε η χώρα του να προχωρήσει μόνη της.

Ο κ. Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση του με τον ομόλογό του της Αυστραλίας, δέχθηκε πρόσκληση και ήδη προγραμματίζεται επίσκεψή του στην Αυστραλία στις αρχές του επόμενου χρόνου. Οι Αυστραλοί έδειξαν ενδιαφέρον για επενδύσεις στη χώρα μας, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη.

Τον Ιανουάριο ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί επίσης την Αρμενία. Στην συνάντηση με τον Πρόεδρο της χώρας που είχε χθες επαναβεβαιώθηκαν οι παραδοσιακά καλές σχέσεις των δύο χωρών. Ο Πρόεδρος της Αρμενίας ενημέρωσε τον πρωθυπουργό ότι θα προχωρήσει στην αναγνώριση της Βόρειας Μακεδονίας με το νέο συνταγματικό της όνομα.

Το πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη θα ολοκληρωθεί κανονικά το βράδυ της Τετάρτης με την ομιλία του στις 19:30 τοπική ώρα, σε ομογενειακή εκδήλωση στην Αστόρια. Ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στο θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα