Αμερικανοί βουλευτές στη Βουλή: Αυτό που έγινε στην ΑΟΖ της Κύπρου συνιστά παραβίαση εκ μέρους της Τουρκίας

Αμερικανοί βουλευτές στη Βουλή: Αυτό που έγινε στην ΑΟΖ της Κύπρου συνιστά παραβίαση εκ μέρους της Τουρκίας

"Αυτό που έγινε στην ΑΟΖ συνιστά παραβίαση εκ μέρους της Τουρκίας", δήλωσαν, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην Κύπρο, Αμερικανοί βουλευτές σε επίσκεψή τους στο κοινοβούλιο

Την ικανοποίησή τους για τα αποτελέσματα της συνάντησης που είχαν σήμερα με Αμερικανούς βουλευτές εκφράζουν κοινοβουλευτικοί παράγοντες.

Στη συνάντηση που έγινε το πρωί στη Βουλή ανάμεσα στα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων και τα προεδρεία και μέλη των Διαρκών Επιτροπών Εθνικής Άμυνας, Εξωτερικών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου, συζητήθηκαν τα θέματα που βρίσκονται πρώτα στην ατζέντα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, αλλά και η οικονομική κατάσταση στη χώρα.

Τα αποτελέσματα των συνομιλιών χαρακτηρίζονται επιτυχή, κάτι που αποτυπώνεται στις δηλώσεις του ελληνικής καταγωγής Αμερικανού βουλευτή Γκας Μπιλιράκη (Gus Bilirakis) επικεφαλής της αντιπροσωπείας των ΗΠΑ που επισκέφθηκε σήμερα το ελληνικό κοινοβούλιο.

«Ελλάδα και ΗΠΑ ήταν πάντοτε στην ίδια πλευρά» ανέφερε ο κ. Μπιλιράκης, μετά το πέρας της συνάντησης, ενώ αναφερόμενος στο κυπριακό ζήτημα, δήλωσε ότι η αμερικανική αντιπροσωπεία αισθάνεται υπερήφανη για τη δήλωση που εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διότι αυτό που έγινε στην ΑΟΖ συνιστά παραβίαση και συνεπώς πρέπει να ασκηθεί πίεση προς την Τουρκία. «Επιθυμούμε να ξαναδούμε την Κύπρο ενωμένη», είπε ο κ. Μπιλιράκης.

Αλλά και ως προς το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων ο κ. Μπιλιράκης δήλωσε: «Ελπίζουμε και αυτό το ζήτημα να λυθεί προς το συμφέρον της Ελλάδας. Θέτουμε όμως και άλλα θέματα, όπως αυτό του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης και της Σχολής της Χάλκης διότι είναι ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Πολύτιμη, χαρακτήρισε τη στήριξη των ΗΠΑ στις δύσκολες ώρες που περνάει η χώρα, ο πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχει πλέον διανύσει πολύ μεγάλο δρόμο από τότε που «πολλοί ήταν όσοι πίστευαν πως η χώρα μας θα χρεοκοπήσει. Σήμερα, χάρη στη συνετή διαχείριση της κυβέρνησης και της Βουλής αλλά και με τις θυσίες του ελληνικού λαού, η Ελλάδα είναι μια χώρα που δεν χρεοκόπησε, φιλική σε επενδύσεις, χωρίς εγκληματικότητα, είπε ο κ. Μεϊμαράκης.

«Στέκομαι με χαρά και σεβασμό στη δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την προστασία των ΑΟΖ, διότι είχαμε περιστατικά παρενόχλησης» σχολίασε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και πρόεδρος της Επιτροπής Φιλίας Ελλάδας- ΗΠΑ, Γιάννης Τραγάκης. Ο κ. Τραγάκης ανέφερε στο σημείο αυτό ότι οι διακοινοτικές συνομιλίες διακόπηκαν με αποκλειστική ευθύνη της Τουρκίας και η Κύπρος ζήτησε σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Νωρίτερα, στη συνάντηση των Αμερικανών με τους Έλληνες βουλευτές που έγινε κεκλεισμένων των θυρών, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και μέλος της μόνιμης Επιτροπής του ΝΑΤΟ, Ευριπίδης Στυλιανίδης, χαιρέτισε τη στάση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ το οποίο υπογράμμισε, με τη δημόσια ανακοίνωσή του, την εθνική κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ του νησιού, επαναφέροντας στην τάξη την Τουρκία για τις προκλήσεις της. «Θέλουμε και τη στήριξη του Κογκρέσου, διότι δεν μιλάμε για εθνικά συμφέροντα αλλά για εθνικά δίκαια που είναι ταυτόσημα με το περιεχόμενο των Διεθνών Συνθηκών και του Διεθνούς Δικαίου» ανέφερε σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Στυλιανίδης.

Αντίστοιχη θέση εξέφρασε και ο πρώην υφυπουργός Κώστας Τσιάρας, αλλά και η πρώην υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη, δηλώνοντας επίσης την ανησυχία της για τη ρευστότητα στην περιοχή και τη γενοκτονία των Κούρδων. Ζήτησε επίσης να σταματήσει η σφαγή των αμάχων στη Συρία και το Ιράκ. «Μας στηρίξατε σε δύσκολες εποχές» είπε η κ. Μπακογιάννη, τονίζοντας ότι «μετά από πολύ καιρό έχουμε καθαρά επιθετική στάση της Τουρκίας». Εξάλλου, η κ. Μπακογιάννη είπε ότι «δεν μπορούμε να μείνουμε αδιάφοροι σε αυτή τη γενοκτονία των Κούρδων για την οποία η Τουρκία σφυρίζει αδιάφορα».

Σεβασμό στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας ζήτησαν και τα άλλα μέλη των Διαρκών Κοινοβουλευτικών Επιτροπών που μετείχαν στη συνάντηση.

«Αυτήν τη στιγμή, είναι πολλά τα σύννεφα που έχουν μαζευτεί γύρω από τη χώρα μας» είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας, ο οποίος αναφέρθηκε και στην κρίση στην Ελλάδα, λέγοντας ότι τις θυσίες δεν τις επέλεξε ο ελληνικός λαός. Ως προς το θέμα της Κύπρου, είπε ότι «έχουμε σε εξέλιξη αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων» και τόνισε ότι χρειάζεται ανάληψη πολιτικών πρωτοβουλιών.

Την ανησυχία του για τη ρευστότητα στην ευρύτερη περιοχή εξέφρασε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Φίλιππος Σαχινίδης, ο οποίος αναφερόμενος στην κρίση στην Ελλάδα, ζήτησε από την αμερικανική αντιπροσωπεία να μεταφέρει στις ΗΠΑ το μήνυμα ότι οι Έλληνες αντιμετώπισαν τα προβλήματα με μεγάλο κόστος, τη συρρίκνωση του ΑΕΠ και την αύξηση της ανεργίας και πλέον, πρέπει όλοι να βοηθήσουν ώστε η Ελλάδα να έχει θετική ανάπτυξη, θέσεις εργασίας και να σταματήσει η κοινωνική ανισότητα.

Πηγή: ΑΜΠΕ

SHARE:

24Media Network