Αμηχανία στην Αθήνα για ένα ενδεχόμενο ραντεβού στην Πράγα με Ερντογάν 

Αμηχανία στην Αθήνα για ένα ενδεχόμενο ραντεβού στην Πράγα με Ερντογάν 
Eurokinissi

Πώς απαντά το Μαξίμου στο “μπαλάκι” που πέταξε η Άγκυρα εν όψει της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα 

Το γεγονός ότι ο εξ απορρήτων του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνάντησης του Τούρκου Προέδρου με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στην Πράγα, όπου θα πραγματοποιηθεί στις 6 Οκτωβρίου, η πρώτη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, φέρνει σε αμηχανία την Αθήνα. 

Ερωτηθείς σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, εκτίμησε ότι “δεν υπάρχει περαιτέρω ορατότητα” και υπενθύμισε ότι ο πρωθυπουργός στη ΓΣ του ΟΗΕ ήταν σαφής, “με ένα λόγο τεκμηριωμένο, με επιχειρήματα, στο πλαίσιο του πολιτικού πολιτισμού που πρέπει να χαρακτηρίζει την τοποθέτηση σε αυτό το βήμα του ηγέτη μίας χώρας με αυτοπεποίθηση και σεβασμό στο διεθνές δίκαιο”. 

Με άλλα λόγια, ούτε ναι ούτε όχι, καθώς άλλωστε ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει επισήμως εάν θα παραστεί ο κ.Ερντογάν ο οποίος έχει προσκληθεί σε αυτή την συνάντηση, που πραγματοποιείται με πρωτοβουλια Μακρόν και με στόχο τη σύσφιγξη των σχέσεων της ΕΕ με την Ουκρανία. Εάν βεβαίως παραστεί όντως ο Τούρκος πρόεδρος αυτό θα συνιστά μία έμμεση αναγνώριση της Κύπρου, που ως μέλος της ΕΕ θα συμμετέχει βεβαίως στη συνεδρίαση της Πράγας. 

Ο κ. Καλίν εξάλλου στην ουσία πέταξε το μπαλάκι στην ελληνική πλευρά. “Αν γίνει ένα βήμα ο πρόεδρος μας κάνει δύο βήματα. Έρχονται διάφορα μηνύματα. Τα εξετάζουμε. Δεν μπορώ να πω από τώρα αν θα γίνει η συνάντηση η όχι Θα δούμε τι βήματα θα γίνουν ως τότε. Εξαρτάται από τα βήματα της ελληνικής πλευράς”, είχε δηλώσει ειδικότερα την Παρασκευή.

Υπενθυμίζεται ότι την ίδια ημέρα ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΓΣ του ΟΗΕ είχε εξαπολύσει “επίθεση φιλίας” στο λαό της Τουρκίας, καταγγέλοντας ταυτόχρονα τον αναθεωρητισμό και την επιθετικότητα της τουρκικής ηγεσίας και θέτοντας το ερώτημα προς τους συμμάχους: “Είναι αυτή συμπεριφορά χώρας μέλους του ΝΑΤΟ;

Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε επίσης στις κατηγορίες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά της Ελλάδας για το μεταναστευτικό, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι “στο κάτω κάτω τα πλοία με τους απελπισμένους ανθρώπους στους οποίους αναφέρεται ο Τούρκος πρόεδρος φεύγουν από τις τουρκικές ακτές με το φως της ημέρας”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα