Αναδρομικά συνταξιούχων: Το μελετά η κυβέρνηση, πιέζει η αντιπολίτευση

Αναδρομικά συνταξιούχων: Το μελετά η κυβέρνηση, πιέζει η αντιπολίτευση
Μήχάνημα αυτόματης ανάληψης Eurokinissi

Θέμα του οικονομικού επιτελείου η επιστροφή αναδρομικών 11 μηνών. Άμεση καταβολή ζητούν ΚΙΝ.ΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ.

Σε σκέψεις έχει βάλει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης το θέμα των αναδρομικών στους συνταξιούχους από την περίοδο 2015 – 2016 ενώ η αντιπολίτευση πιέζει για την άμεση καταβολή των 11 μηνών αναδρομικών που επιδίκασε με απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Θέμα του οικονομικού επιτελείου

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες το θέμα δεν αφορά στενά το υπουργείο Εργασίας αλλά συνολικά τη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Οι δημοσιονομικές αβεβαιότητες είναι πολλές όχι μόνον λόγω του μη υπολογίσιμου κόστους της πανδημίας αλλά κι επειδή δεν είναι ακόμα σαφές τι πρόκειται να συμβεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο με το ταμείο Ανάκαμψης. Ανοιχτό άλλωστε είναι και το ζήτημα των δημοσιονομικών στόχων για το 2021 και το 2022,

Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης Eurokinissi

Αυτές οι συνθήκες φαίνεται να αποτυπώνονται και στην δήλωση που έκανε για το θέμα ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης ( ο οποίος εμπλέκεται και στα σενάρια ανασχηματισμού).

Ο υπουργός Εργασίας αν και αναφέρεται στον σεβασμό της αποφάσεις του ΣτΕ μιλά παράλληλα και για τις δυνατότητες της οικονομίας. Όπως αναφέρει«η κυβέρνηση έχει αποδείξει, μέχρι σήμερα, το σεβασμό της στις δικαστικές αποφάσεις, όπως πρόσφατα έκανε με τη νομοθέτηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης ν. 4670/2020, με την οποία εκπληρώνει με αξιοπιστία και χρονοδιάγραμμα τις δεσμεύσεις της στους συνταξιούχους». Παρόλα αυτά επισημαίνει πως «μελετάμε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και, συνεκτιμώντας τις δημοσιονομικές δυνατότητες και αντοχές της εθνικής μας οικονομίας, η κυβέρνηση θα ανακοινώσει το χρόνο και τον τρόπο υλοποίησης της απόφασης αυτής».

Πιέσεις

Την ίδια στιγμή πάντως σύσσωμη αντιπολίτευση πιέζει για την άμεση καταβολή των 11 μηνών αναδρομικών.

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ η Έφη Αχτσιόγλου δήλωσε ότι «οκτώ χρόνια μετά το ΣτΕ αποκαθιστά τους συνταξιούχους για την περίοδο από τον Ιούλιο του 2015 μέχρι το Μάιο του 2016, καθώς ο ασφαλιστικός νόμος 4387/2016 που ψηφίστηκε τότε θεράπευσε αυτήν την αντισυνταγματικότητα.Το ελάχιστο που έχει να κάνει πλέον ο κ. Βρούτσης για τις αντισυνταγματικές περικοπές του, είναι να δώσει σε όλους ανεξαιρέτως τους συνταξιούχους τα αναδρομικά που δικαιούνται. Είναι αδιανόητο να αναγκάσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε δικαστικά έξοδα για να πάρουν αυτό που έχει κριθεί ότι δικαιούνται».

Την άμεση καταβολή προκρίνει και το Κίνημα Αλλαγής σημειώνοντας ότ «οφείλει ηθικά η Κυβέρνηση άμεσα με νομοθετική ρύθμιση να επεκτείνει την απονομή στο σύνολο των συνταξιούχων τόσο ως μέτρο δικαίου, όσο και για την αποφυγή της ταλαιπωρίας και της οικονομικής εξάντλησης των συνταξιόυχων που θα προστρέχουν για κατάθεση νέων δικαστικών αγωγών».

Επίσης το ΚΚΕ σημειώνει πως αν και η αποφάσεις του ΣτΕ «δικαιώνουν εν μέρει τους συνταξιούχους» και «δρομολογούν την επιστροφή ενός μικρού μόνο μέρους», τονίζει πως «η κυβέρνηση εδώ και τώρα πρέπει να δώσει τα οφειλόμενα σε όλους τους συνταξιούχους που τα δικαιούντα».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα