Ανασχηματισμός: Πώς “διάβασε” ο ΣΥΡΙΖΑ τη σύνθεση της νέας κυβέρησης

Ανασχηματισμός: Πώς “διάβασε” ο ΣΥΡΙΖΑ τη σύνθεση της νέας κυβέρησης
Στον Κώστη Χατζηδάκη, νέο υπουργό Εργασίας και τον Μάκη Βορίδη, νέο υπουργό Εσωτερικών εστιάζει την κριτική του ο ΣΥΡΙΖΑ Eurokinissi

Σε "ειδικές αποστολές" ο Μ.Βορίδης και ο Κ.Χατζηδάκης. Επιβράβευση των υπουργών που απέτυχαν στην διαχείρηση της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης. Τακτοποιούνται εσωκομματικές ισορροπίες.

Για ανασχηματισμό υπουργών που απέτυχαν παταγωδώς που είναι ταυτόχρονα αποτέλεσμα εσωκομματικών ισορροπιών κάνει λόγω ο ΣΥΡΙΖΑ «διαβάζοντας» το νέο κυβερνητικό σχήμα που ανακοινώθηκε χθες, ενώ στην σύνθεση της νέας κυβέρνησης «βλέπει» και πιθανά εκλογικά σενάρια.

Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι η παραμονή στους υπουργικούς θώκους για την Νίκη Κεραμέως, τον Χάρη Θεοχάρη και τον Βασίλη Κικίλια του οποίους θεωρεί εμπλεκόμενους στο χάος στην αντιμετώπιση της πανδημίας, είναι αποδεικτικό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δε σκοπεύει να διορθώσει κανένα από τα «κακώς κείμενα». Ανάλογη είναι η εκτίμηση και για τον Χρήστο Σταϊκούρα ως δείγμα της διατήρησης των καταστροφικών επιλογών για την οικονομία με έμφαση στον νέο πτωχευτικό κώδικα.

Επίσης στον ΣΥΡΙΖΑ συμπεραίνουν ότι το μεγάλο σε μέγεθος κυβερνητικό σχήμα των 59 υπουργών –υφυπουργών επιχειρεί να κατευνάσει την δυσαρέσκεια στο εσωτερικό της Νέας Δημοκατίας που έχει προκύψει από την αξιοποίηση στελεχών από το λεγόμενο «εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ» και ταυτόχρονα την διατήρηση της εσωτερικής ηρεμίας με την «σαμαρική» πτέρυγα. Στο γεγονός αυτό αποδίδει την υπουργοποίηση πολλών βουλευτών και την έξοδο μη κοινοβουλευτικών προσώπων που υπήρχαν σε πολλά υπουργεία.

Παράλληλα στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι οι δύο υπουργοί που άλλαξαν πόστο, δηλαδή ο Μάκης Βορίδης και ο Κωστής Χατζηδάκης, αποτελούν την ακροδεξιά και νεοφιλελεύθερη οπτική του ίδιου νομίσματος. Επίσης σημειώνουν ότι αμφότεροι βρίσκονται σε …ειδική αποστολή.

Δεν διακρίνει καμμία διάθεση διορθωσης στο ανασχηματισμό που αποφαάσισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης η Κουμουνδούρου. Eurokinissi

Είναι γνωστή η πολιτική διαδρομή του Βορίδη

Όπως ήταν αναμενόμενο ένα από τα πρόσωπα στα οποία επικεντρώνει την κριτική του ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτό του Μάκη Βορίδη, εξαιτίας του γνωστού παρελθόντος του στον χώρο της ακροδεξιάς. Χαρακτηριστικά σημειώνουν πώς «έβαλανυπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για ενδεχόμενες εκλογές, τον επικεφαλής της νεολαίας του δικτάτορα Παπαδόπουλου».

Όπως σχολίασε και ο Κώστας Ζαχαριάδης, που λόγω της ιδιότητας του ως τομεάρχης εσωτερικών θα αναλάβει την κριτική της αντιπολίτευσης στα θέματα του υπουργείου: «Η πολιτική διαδρομή του νέου Υπουργού Εσωτερικών είναι γνωστή ήδη από τη δεκαετία του 80. Όλοι οι δημοκράτες πολίτες, προοδευτικοί, κεντρώοι και συντηρητικοί θυμούνται πάρα πολύ καλά πρόσωπα, απόψεις και διαδρομές. Ας τον βλέπουν και ας τον χαίρονται στα Υπουργικά Συμβούλια δίπλα στον κ. Μητσοτάκη, όσοι βρίσκουν στον πρωθυπουργό «κάτι προοδευτικό».

Μάλιστα ο Κ.Ζαχαριάδης θέλησε να ερμηνεύσει την κίνηση αυτή του πρωθυπουργού λέγοντας πως «ο κ. Μητσοτάκης επεδίωκε και επιδιώκει την πλήρη εγκαθίδρυση ενός σκληρού κομματικού συστήματος σε όλη τη δημόσια διοίκηση. Ο κ. Βορίδης εμπνευσμένος από τις παραδοσιακές μεθόδους της δεξιάς παράταξης, μαζί με τον κ. Πέτσα βασικό εκφραστή του συστήματος του κ. Μητσοτάκη, αναλαμβάνουν να οδηγήσουν τη χώρα με στήσιμο κομματικού κράτους, ρουσφέτια, και αδιαφάνεια στα πρότυπα της «λίστα Πέτσα» του πρώτου κύματος της πανδημίας».

«Κακή είδηση» ο Χατζηδάκης στο Εργασίας

Μεγάλη ανησυχία για τις πολιτικές που θα ακολουθηθούν φαίνεται να προξενεί στον ΣΥΡΙΖΑ η τοποθέτηση του αντιπροέδρου της Ν.Δ και πρώην υπουργού Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη στο υπουργείο Εργασίας. Στην αξιωματική αντιπολίτευση θεωρούν ότι σηματοδοτεί την απόφαση της κυβέρνησης για εφαρμογή ακραία νεοφιλελεύθερων συνταγών στον τομέα της εργασίας είτε όσον αφορά τις εργασιακές σχέσεις είτε στο ασφαλιστικό.

Χαρακτηριστική είναι η αναφορά που έκανε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος τονίζοντας πως «ο κ. Χατζηδάκης αφού ολοκλήρωσε το έργο του στο υπουργείο Ενέργειας, το έργο των ιδιωτικοποιήσεων μπιρ παρά, αναλαμβάνει ως ένας από τους πιο ακραία νεοφιλελεύθερους το υπουργείο Εργασίας. Αυτό είναι πολύ κακή είδηση, όχι ότι ο κ. Βρούτσης δεν ήταν αρκούντως επιθετικός. Απλά μένει μια απορία. Αφού το ασφαλιστικό σύστημα πήγαινε τόσο καλά. Αφού ο κ. Βρούτσης είχε διορθώσει όλα όσα υποτίθεται ότι ΣΥΡΙΖΑ είχε προκαλέσει. Για ποιον λόγο τον αλλάζει; .Τι δεν πήγε καλά;».

Ανάλογη και η εκτίμηση του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσου Ηλιόπουλου. Επισήμανε ότι η τοποθέτηση του Κωστή Χατζηδάκη «αποτελεί ενδιαφέρουσα κίνηση -από στρατηγικής πλευράς- η τοποθέτηση του κ. Χατζηδάκη εκεί, ο οποίος έχει συνδέσει το όνομά του με μία σειρά από επιθετικές αντικοινωνικές μεταρρυθμίσεις».

Σαμαρικό στίγμα στο μεταναστευτικό

Για ξεκάθαρο μήνυμα επαναφοράς στο «σαμαρικό» παρελθόν της Ν.Δ όσον αφορά το μεταναστευτικό μίλησε ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ψυχογιός, αναφερόμενος στην υπουργοποίηση της Σοφίας Βούλτεψη, στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Όπως επισήμανε «η δημιουργία θέσης Υφυπουργού για την ένταξη παραπέμπει μόνο στα βιβλία του Όργουελ. Με την τοποθέτηση, μάλιστα, της κ. Βούλτεψη να ξυπνά μνήμες της περιόδου 2012-14 και μιας πολιτικής γενικευμένης κράτησης, ακόμα και ανθρώπων που βρίσκονταν για χρόνια στη χώρα και που προσομοίαζε περισσότερο σε «κυνήγι μαγισσών» και υπηρετούσε ακριβώς το αντίθετο από μια δομημένη και οργανωμένη πολιτική ένταξης, όπως αρμόζει σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος δικαίου».

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα