Ανοίγει τα μέτωπα στην Παιδεία ο ΣΥΡΙΖΑ

Ανοίγει τα μέτωπα στην Παιδεία ο ΣΥΡΙΖΑ
Στενό μαρκάρισμα του Αλέξη Τσίπρα στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ζητα απαντήσεις στην Βουλή για την μείωση των εισακτέων φέτος Eurokinissi

Σφοδρή κριτική στις κυβερνητικές επιλογές για δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση ενώ πλησιάζουν οι πανελλαδικές.

Επαναφέρει τα ζητήματα της παιδείας στο επίκεντρο της πολιτικής ατζέντας ο ΣΥΡΙΖΑ, μια και οι επικείμενες πανελλαδικές εξετάσεις θα απασχολήσει άμεσα σημαντικό μέρος της ελληνικής κοινωνίας. Παρά το γεγονός ότι έχει «περάσει» από την Βουλή η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση της κυβέρνηση με τα 3 σχετικά νομοσχέδια που έχει εισηγηθεί το 2020 και το 2021 η Νίκη Κεραμέως, η αξιωματική αντιπολίτευση συνεχίζει να ασκεί κριτική ιδίως για την κατάσταση των λυκείων και των ΑΕΙ.

«Στενό μαρκάρισμα» Τσίπρα σε Μητσοτάκη για εισακτέους

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας έχει δώσει πρώτος το στίγμα. Καταθέτοντας για 3η συνεχή φορά την ερώτηση που έχει απευθύνει προς τον πρωθυπουργό, ζητώντας του να μην εφαρμοστεί αυτή την χρονιά, του Covid 19, η διάταξη του τελευταίου νομοσχεδίου της Νίκης Κεραμέως που οδηγεί στην μείωση των εισακτέων στα ΑΕΙ κατά 25 έως 30.000 μαθητές.

Είναι φανερό από την κοινοβουλευτική αυτή πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα, ότι έχει διαβλέψει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλει να απαντήσει στο συγκεκριμένο ερώτημα και να τεθεί έτσι αντιμέτωπος με την άμεση συνέπεια της γαλάζιας «εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης». Θυμίζουμε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις αρχές Φεβρουαρίου όταν είχε ψηφιστεί το επίμαχο νομοσχέδιο είχε μιλήσει στην Βουλή στηρίζοντας τόσο το νομοθέτημα όσο και την ίδια την υπουργό Παιδείας. Έτσι χρεώνεται προσωπικά την συγκεκριμένη επιλογή. Από ότι φαίνεται πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει το «στενό μαρκάρισμα» στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό επιδιώκοντας απαντήσεις σε πολιτικό και κοινοβουλευτικό επίπεδο.

Από την περιοδεία του Αλέξη Τσίπρα στην Ηλεία που ανέδειξε το ζήτημα του κλεισίματος πανεπιστημιακών τμημάτων Eurokinissi

Τα ζητήματα της παιδείας απασχόλησαν όμως και με αφορμή την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Ηλεία όπου στηλίτευσε το κλείσιμο πανεπιστημιακών μονάδων στο νομό. Πράξη που θυμίζουμε έχει προκαλέσει και την αντίδραση του τοπικού βουλευτή Κώστα Τζαβάρα που ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να κατέλθει εκ νέου στις εκλογές.

Για 3η φορά άνοιγμα σχολείων χωρίς προετοιμασία

Παράλληλα χθες με ανακοίνωσή του ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης επισήμανε τις παλινωδίες του υπουργείου Παιδείας στον τρόπο που διαχειρίζεται την πανδημία στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Επικαλείται μάλιστα στοιχεία του ίδιου του υπουργείου Παιδείας αναφέροντας πως «την προηγούμενη Τετάρτη έκλεισαν 27 σχολεία λόγω Covid-19. Σήμερα, 10 ημέρες από την επαναλειτουργία, έβαλαν «λουκέτο» 1.000 τμήματα και σχολεία. Η αύξηση του αριθμού των σχολείων με μαθητές και εκπαιδευτικούς που νοσούν είναι τρομακτική». Υπό αυτό το πρίσμα σχολιάζει και την απόφαση να λήξουν τα μαθήματα στα Λύκεια στις 2 Ιούνη. Όπως σημειώνει αυτό γίνεται «σχεδόν δύο εβδομάδες νωρίτερα από την παράταση που το ίδιο έδωσε, αποτελεί μια ακόμη πράξη κυβερνητικής αποτυχίας. Δυστυχώς, μαθητές και γονείς είχαν την ατυχία -μέσα στην πανδημία- να γνωρίσουν την πιο ανίκανη πολιτική ηγεσία στο υπουργείο Παιδείας».

Αναφερόμενος στα αίτια της αύξησης των κρουσμάτων στα σχολεία ο Νίκος Φίλης σημειώνει ότι ήταν αναμενόμενη αφού «για τρίτη συνεχή φορά, η κυβέρνηση άνοιξε τα σχολεία όπως τα έκλεισε. Επέμεινε στα πολυπληθή τμήματα και στηρίχθηκε αποκλειστικά στην αναξιόπιστη διαδικασία των self-tests. Ακόμα και αυτά περιορίστηκαν από δύο σε ένα ανά εβδομάδα. Παράλληλα, με αλλοπρόσαλλες οδηγίες (αριθμός κρουσμάτων για κλείσιμο σχολείων, μείωση ημερών καραντίνας από 14 σε 10) και με τις πανελλαδικές εξετάσεις να πλησιάζουν, επέτεινε τη σύγχυση, το φόβο και την ανασφάλεια σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς.Η Ελλάδα συνεχίζει να κατέχει ένα θλιβερό «προνόμιο». Σύμφωνα με την UNESCO, τα σχολεία μας παρέμεινα κλειστά για το μεγαλύτερο διάστημα μεταξύ των χωρών της Ευρώπης. Ένα ακόμα «κατόρθωμα» της κυβέρνησης Μητσοτάκη».

Ξεχασμένα- κλειστά τα ΑΕΙ

Τέλος ένα ακόμη μέτωπο για την αξιωματική αντιπολίτευση είναι το ζήτημα του ανοίγματος των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Κάθε άλλο παρά τυχαίο ήταν το σχόλιο που έκανε προ ημερών σε δήλωσή της η γραμματέας της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη λέγοντας ότι η Βουλή και τα ΑΕΙ είναι τα μόνα μέρη που παραμένουν κλειστά , ενώ η κυβέρνηση φροντίζει να ανοίξει ότιδήποτε άλλο. Λέγοντας ότι πρόκειται για τους δύο χώρους που αμφισβητούνται έντονα οι επιλογές της.

Χώρος που αμφισβητούνται έντονα οι κυβερνητικές επιλογές τα ΑΕΙ. Παραμένουν χωρίς σχέδιο ανοίγματος Eurokinissi

Εδώ και μήνες ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρει σειρά κοινοβουλευτικών πρωτοβουλιών προκειμένου να δημιουργηθούν υποδομές λειτουργίας των ΑΕΙ σε συνθήκες πανδημίας. Όπως έχει επισημάνει σε ερώτηση που υπέγραψαν δεκάδες βουλευτές της η αξιωματική αντιπολίτευση: «Η κατάρτιση και υλοποίηση ενός σχεδίου σταδιακού ανοίγματος των Πανεπιστημίων θα έπρεπε να αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα για το Υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιότητα των σπουδών και η απονομή τίτλων σπουδών με ακαδημαϊκά προσόντα υψηλού κύρους. Η τηλε-εκπαίδευση σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη διά ζώσης διδασκαλία, με αποτέλεσμα να έχει υποβαθμιστεί σε μεγάλο βαθμό η παρεχόμενη γνώση. Συνέπεια του μακρόχρονου κλεισίματος των ΑΕΙ είναι να υπάρχουν πλέον τεράστια κενά σε αυτά που διδάσκονται οι φοιτητές μέσω τηλεδιάσκεψης, να μην έχουν πραγματοποιηθεί εργαστήρια, κλινικές για τους φοιτητές Ιατρικής και Νοσηλευτικής, πρακτικές ασκήσεις, ζωτικής σημασίας για την κατανόηση και αφομοίωση της επιστημονικής γνώσης σε πολλά επιστημονικά αντικείμενα».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα