Άνοιγμα της αγοράς δείχνει η κυβέρνηση: Ένας μήνας lockdown κοστίζει τρία δισ. ευρώ

Άνοιγμα της αγοράς δείχνει η κυβέρνηση: Ένας μήνας lockdown κοστίζει τρία δισ. ευρώ
Κλειστά μαγαζιά MotionTeam

Ο Χρ. Ταραντίλης επισήμανε ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι καλύτερα σήμερα από όταν ξεκίνησε το click away.

Την προειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξει το λιανεμπόριο από Δευτέρα, με click away ή στην περίπτωση της ένδυσης με ραντεβού στο κατάστημα, έδειξε εκ νέου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης, αν και τυπικά παρέπεμψε στην αυριανή εισήγηση της επιτροπής για τον κορονοϊό.

Σημείωσε ωστόσο ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα σήμερα σε σχέση με τις 14 Δεκεμβρίου, οπότε είχε ξεκινήσει το click away και είχαν ανοίξει επαγγελματικές δραστηριότητες όπως κομμωτήρια, είναι καλύτερα. “Ένας μήνας lockdown στοιχίζει περίπου 3 δισ ευρώ και ίσως και περισσότερα” πρόσθεσε μάλιστα, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα στην επιτροπή των ειδικών.

Ο κ. Ταραντίλης δεν θέλησε να προκαταλάβει πάντως εάν θα αποφασιστεί οριζόντια επανέναρξη του click away ή θα παραμείνουν σε ισχύ περιορισμοί στις “κόκκινες” περιοχές, εάν θα ισχύσει η μετάβαση πελατών σε καταστήματα ρούχων και υποδημάτων με ραντεβού και εάν θα ανοίξουν κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και βιβλιοπωλεία ξανά, ούτε εάν θα υπάρξει σταδιακό άνοιγμα των τάξεων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Διαβεβαίωσε πάντως ότι “η κυβέρνηση ποτέ δεν θα πει ή η οικονομία ή η παιδεία”, ενώ τόνισε: “Μην έχουμε αυταπάτες, δεν πρόκειται να ζήσουμε μηδενικά κρούσματα, όπως είχαμε δει στο τηλέφωνο. Εμείς θέλουμε να διαχειριστούμε μία κατάσταση η οποία δεν θα ξεφύγει ώστε σιγά-σιγά ασφάλεια να ανοίγουμε και την οικονομία και την παιδεία”.

Υποστήριξε πάντως ότι δεν υπάρχει κανένας συσχετισμός μεταξύ έξαρσης κρουσμάτων και χώρων εργασίας όπως πχ σε βιομηχανικές ζώνες ή περιοχές μεταποίησης αγροτικών προϊόντων.

Ο κ. Ταραντίλης υποστήριξε επίσης ότι η διαδικασία του εμβολιασμού εξελίσσεται πολύ καλά, κάνοντας λόγο για μεμονωμένα προβλήματα στο κλείσιμο ραντεβού, ενώ παραδέχθηκε ότι υπάρχει ζήτημα με τους ηλικιωμένους που είναι ανήμποροι να μετακινηθούν, δεδομένου ότι τα δύο εμβόλια που υπάρχουν αυτή τη στιγμή έχουν μία πολύπλοκη διαδικασία μεταφοράς και συντήρησης.

Όσον αφορά στα ελληνοτουρκικά, εξέφρασε την ικανοποίηση της κυβέρνησης γιατί οι διερευνητικές με Τουρκία ξεκινούν ενώ έχουν σταματήσει οι έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και με μοναδικό αντικείμενο την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Στο ερώτημα εάν υπάρχει γραπτά συμφωνία ως προς το αντικείμενο των συζητήσεων, απάντησε ότι η Τουρκία γνωρίζει τις ελληνικές θέσεις και πως η ελληνική κυβέρνηση δεν θα συζητήσει κανένα άλλο θέμα.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα