Μεταναστευτικό - Απάντηση στην Τουρκία: "Η Ελλάδα δεν δέχεται μαθήματα από κανέναν"

Το κτίριο που στεγάζεται το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών
Το κτίριο που στεγάζεται το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών EUROKINISSI

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, απάντησε στην Τουρκία για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, καλώντας την να τηρήσει την κοινή δήλωση με την ΕΕ, αντί να χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες ως μέσο πίεσης

Απάντηση σε υψηλούς τόνους από τον εκπρόσωπο του ελληνικού υπουργείο Εξωτερικών, κ. Αλέναδρο Γεννηματά, μετά την επίθεση του τουρκικού ΥΠΕΞ στην Ελλάδα και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, για το μεταναστευτικό-προσφυγικό.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο για τις δηλώσεις του Τούρκου ομολόγου του, Χαμί Ακσόι, ο κ. Γεννηματάς τόνισε ότι "η Ελλάδα ως ευνομούμενη, δημοκρατική χώρα, δεν δέχεται μαθήματα από κανέναν. Η Τουρκία αντί να κάνει υποδείξεις, καλό θα είναι να εφαρμόσει πλήρως της πρόνοιες της κοινής δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας και να πάψει να χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες ως μέσο πίεσης στην Ελλάδα και την Ευρώπη".

ADVERTISING

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Τουρκικού ΥΠΕΞ είχε κάνει λόγο για "αντιτουρκική προπαγάνδα" και είχε προχωρήσει σε υποδείξεις προς την Ελλάδα για τους χειρισμούς της στο ζήτημα.

Οι τουρκικές "νουθεσίες"

"Το πιο πρόσφατο παράδειγμα χειραγώγησης της κοινής γνώμης που επιχειρεί η Ελλάδα μέσω διαστρέβλωσης των γεγονότων, είναι οι αβάσιμες και ατυχείς δηλώσεις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Συγκριτικά με την μεταναστευτική κρίση του 2015, όταν 850.000 παράτυποι μετανάστες έφτασαν στην Ευρώπη, το σημερινό ποσοστό διέλευσης έχει μειωθεί στο 94% χάρη στα μέτρα που έχουν ληφθεί από την Τουρκία.

Δεν είναι ανθρώπινο για αυτές τις χώρες που βρίσκονται σε μεταναστευτικά περάσματα όπως η Ελλάδα, να εφαρμόζουν «μηδενική μεταναστευτική πολιτική» και να αγνοούν τα δικαιώματα αυτών των ανθρώπων. Η Ελλάδα και οι χώρες που πλήττονται από το προσφυγικό πρέπει να επικεντρωθούν κυρίως στην αντιμετώπιση των αιτιών που προκαλούν τη μετανάστευση στις χώρες προέλευσης.

Η Τουρκία φιλοξενεί περισσότερους από 4 εκατομμύρια εκτοπισμένους. Οι Έλληνες εταίροι μας , καθώς και η διεθνής κοινότητα, πρέπει να καταλάβουν ότι δεν είναι δίκαιο να αναλάβει η Τουρκία το βάρος της μετανάστευσης, το οποίο αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα.

Παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας αρνείται να δει και να αναγνωρίσει την κατάσταση, οι παράνομοι μετανάστες συνεχίζουν να πιέζονται στα σύνορα από τις ελληνικές αρχές.

Αγνοώντας τις ευρωπαϊκές αξίες, αυτοί οι άνθρωποι υποβάλλονται σε απάνθρωπη μεταχείριση.

Θεωρούμε σκόπιμο να υπενθυμίσουμε στην Ελλάδα ότι η επιλογή συνεργασίας με την Τουρκία θα αποφέρει πιο σημαντικά αποτελέσματα από αυτά της προπαγάνδας κατά της Τουρκίας.

Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να:

*Επανορθώσει τις απάνθρωπες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες, που καταγράφονται επίσης από διεθνείς οργανισμούς.

*Φροντίσει για την πρόληψη θανάτων των μεταναστών, των ανηλίκων καθώς και των μεταναστών που δεν μπορούν να λάβουν την απαιτούμενη βοήθεια.

*Να μην ξεχνά ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν δικαιώματα και ελευθερίες που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο.

*Να τερματιστεί η πρακτική προώθησης των μεταναστών, βάσει του Διεθνούς Δικαίου.

*Να μην χρησιμοποιούν όπλα εναντίον μεταναστών και να μην τα αντιμετωπίζουν απάνθρωπα

*Να δείξουν σεβασμό στις πεποιθήσεις των μεταναστών, καθώς και στις κοινές αξίες της Ευρώπης και της ανθρωπότητας".

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τουρκία, Μεταναστευτικό
SHARE:

24Media Network